Eventbyråer stålsetter seg for nytt kriseår: - 2021 blir tøffere enn 2020

Flere av de ledende eventbyråene mistet så mye som 80 prosent av omsetningen i de første korona-månedene.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Om en drøy måned er det ett år siden landet ble snudd på hodet, folk ble sendt hjem og tusener av nordmenn måtte legge ned arbeidet sitt. For noen ble pausen kortvartig, men andre manøvrerer fortsatt gjennom en situasjon der de ikke kan gjøre det de er skapt for å gjøre, og det gjelder ikke minst for eventbransjen, som tross alt lever av å samle mennesker på kryss og tvers av kohorter.

- 2020 var et svært tøft år for Z Event, sier daglig leder Vidar Eriksen.

Alle hans ansatte var permittert gjennom store deler av andre kvartal og da de ansatte var på vei tilbake, startet en «brutal» omstilling fra fysiske konferanser til digitale sendinger.

- Det er klart at når du driver med event, som i stor grad er fysisk samling av store mengder mennesker, så blir koronapandemien brutal. Det rokker ved hele fundamentet til selskapet, sier Eriksen.

Han er glad for at de sikret seg et godt første kvartal i fjor.

- Det var nesten helt inntakt, sier han.

Men det gjør også at inneværende år blir desto mer utfordrende.

- 2021 blir tøffere enn 2020, fordi vi har ikke dette normale førstekvartalet, og de digitale sendingene er mye mindre i omfang enn de store fysiske arrangementene. Målet for 2021 er å legge måned for måned bak oss og gå i null, og så tror jeg slutten av året kan by på mer aktivitet.

Nå er alle hans ansatte er tilbake i jobb, men de har blitt noen færre. Det siste året har antall årsverk blitt redusert med fem, fra 27 til 22.

- I en sånn situasjon vil noen se seg om etter muligheter, og et sett med mennesker fikk muligheter andre steder. Vi kan ikke garantere for noe noe som helst, sier Eriksen.

Les også: Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten

Ifølge myndighetene skulle vi sittet stille hele høsten og ventet og ventet og ventet. Det kunne ikke vi ta sjansen på. Vidar Eriksen, Z Event

- Frykter kompetanseflukt

Andre ledere av eventbyråer Kampanje har snakket med, forteller om en lignende omstilling og flere forteller også om en reduksjon i antall faste ansatte.

JCP Event har etablert tre «fullverdige TV-studioer» samt et podkast-studio som de drifter i egne lokaler. 

- Internt har vi jobbet målrettet med kompetanseutvikling for å få flest mulig av våre ansatte tilbake i arbeid. Vi er stolte av kvaliteten på våre digitale sendinger, og ser at flere kunder kjøper flere studioarrangementer hos oss. Til tross for at de fleste fysiske møteplassene er utsatt til høsten, har vi fått flere nye kunder i studioene våre, og ser frem til å jobbe videre med disse når hverdagen normaliseres, sier daglig leder Gjermund Hellan i JCP Event.

Ved inngangen til 2020 var de i overkant av 50 ansatte. Nå har rundt en tredjedel byttet jobb eller blitt permittert.

Les også: Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt

Daglig leder i All-In, Jens Nesse, driver et relativt lite eventbyrå målt i antall ansatte. De var ti ansatte da pandemien traff dem, og er ni ansatte i dag.

- Så dette med kompetanseflukt fra bransjen er jo noe både vi og våre gode konkurrenter frykter og jobber hardt for å motvirke. I sum håper vi alle å beholde flest mulig av alle talenter og seniorer gjennom dette. Dermed gjør vi jo investeringer i de ansatte for at så få som mulig skal forsvinne ut av kontorene, sier han.

Selv om også All-In produserer digitale sendinger, opplever ikke de at alle nå går «all in» på dem.

- Tendensen er soleklar. Våre kunder satser aller mest på å komme kruttsterkt tilbake til høsten med ekte event der kolleger skal få lov til å møtes igjen! sier Nesse.

Les også: Dropper event og jobben som kreativ leder - får ny jobb i digitalbyrå

Loves nye 50 millioner kroner i krisestøtte

Fredag la regjeringen frem en ny krisepakke med 1,5 milliarder ekstra inn i ordningene for omstilling av reiselivet og innovasjon for vekstbedrifter. Samtidig ble det også foreslått å gi 50 millioner kroner til eventbyråene.

- Koronapandemien rammer en rekke næringer hardt, og vi gjør det vi kan for å støtte næringslivet gjennom denne krisen. Vi vil nå utvide kompensasjonsordningen og videreføre omstillingsordningen, som bedrifter i eventbransjen kan søke på. Regjeringen har også foreslått en egen utlysningsrunde for eventbransjen på 50 millioner kroner, som en del av omstillingsordningen. Definisjonen av eventbransjen utvides til å inkludere flere aktører, sier statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem (V) i en kommentar til Kampanje.

- Er det første gang denne bransjen gis en særskilt støtte?

- Aktører innenfor eventbransjen har tidligere hatt mulighet til å søke om midler gjennom omstillingsordningen for event- og reiselivsnæringen som hadde søknadsfrist 8. januar 2021, sier Sunde-Eidem.

Lederen av Sponsor- og eventforeningen, Janette Haukland, etterlyser mer informasjon fra departementet.

- 50 millioner kroner er satt av til eventbyråer og underleverandører, og denne ordningen jobber vi må med å få så god som mulig. Jeg har hatt to møter med embetsverket i NFD for å se på retningslinjer og næringskoder.  Problemet er at dette fortsatt er en «omstillingsordning» og kravene i denne treffer evenbyråene og underleverandører dårlig, sier hun.

Får ikke tilbakebetalt omstillingskostnader

Vidar Eriksen i Z Event er ikke videre imponert over regjeringens krisepakker.

- Vi fikk dekket kostnader på til sammen 450.000 kroner i andre kvartal, som var veldig kjærkomment. Men disse støtteordningene er litt spissfindige, sier han.

Selskapet har investert flere millioner kroner i å bygge fire fysiske TV-studioer i lokalene sine, og tilegne seg kunnskap og kompetanse om å produsere digitale konferanser som ligner på TV-sendinger. Men ingenting av dette blir kompensert av omstillingsordningen som regjeringen har lansert under Innovasjon Norge. Den dekker kun fremtidige prosjektkostnader, og ikke omstillingskostnader som allerede er tatt.

- Ifølge myndighetene skulle vi sittet stille hele høsten og ventet og ventet og ventet. Det kunne ikke vi ta sjansen på, sier Eriksen.

Han er likevel glad for at de tok grep så tidlig som de gjorde.

- Det setter oss godt i stand til å produsere og overleve.

I sum klarte byrået seg bedre enn de hadde forventet i 2020 med en omsetning på over 100 millioner og en driftsmargin på rundt ti prosent.

- 2021 skal vi ri av. Det er en bro inn i 2022, det er dit vi må klare oss.

Brutalt:

- Det er klart at når du driver med event, som i stor grad er fysisk samling av store mengder mennesker, så blir koronapandemien brutal, sier Z Event-sjef Vidar Eriksen.

Har fått kompensasjon: Mistet store deler av omsetningen

  • I perioden april-juni i 2019 hadde Z Event en omsetning på 45,8 millioner kroner, men i fjor raste den til 7,3 millioner kroner, et fall på 84 prosent. I denne perioden fikk altså Z Event en støtte på 460.000 kroner.
  • Byrået All-In hadde i perioden mars-august 2019 en omsetning på 44,5 millioner kroner, men i 2020 landet omsetningen for tilsvarende periode på 12,1 millioner kroner, et fall på 72 prosent.  Her fikk selskapet kompensert 691.000 kroner av staten gjennom den offentlige kompensasjonsordningen.
  • Et av landets største eventbyråer Just Cruzin Productions hadde i perioden mars-august 2019 en omsetning på 83,1 millioner kroner, men i 2020 landet omsetningen for tilsvarende periode på 16,5 millioner kroner, et fall på 80 prosent. Her fikk selskapet kompensert 1,9 millioner kroner av staten gjennom den offentlige kompensasjonsordningen.
  • Konklusjon de tre eventbyråene Z Event, All-In og JCP har alle hatt et betydelig omsetningsfall på opp mot 80 prosent i deler av fjoråret.

Eventbyråer stålsetter seg for nytt kriseår: - 2021 blir tøffere enn 2020