Ikea er igjen Norgesmester i innovasjon: - Vi har vært i en stor endring

Det er få norske bedrifter som oppleves som innovative av kundene, sier NHH-professor som står bak kåringen. Se topp og bunn.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Hvert år i begynnelsen av februar presenterer Norges Handelshøyskole (NHH) listen Norsk Innovasjonsindeks, en indeks som gir svar på hvordan kundene opplever norske selskaper på nyskapning, altså innovasjon. Innenfor kategorien kommersiell innovasjon er det i år Ikea som når toppen, med en score på 73,8.

Stormberg scorer høyest på sosial innovasjon med 67.6 poeng, mens det i kategorien digital innovasjon er Sbanken som scorer høyest, med en score på 82,5 poeng. 

Ifølge Tor W. Andreassen, professor i tjenesteinnovasjon ved NHH og leder ved forskningssenteret Digital Innovation, er det Ikea som er «top of the pops». Det er femte året på rad der Ikea topper listen.

- Det er ikke mange som scorer over 73. Det er få norske bedrifter som oppleves som innovative av kundene. Vi har en liten gruppe selskaper som gjør det greit eller godt, men den store andelen av bedrifter som vi har målt har for lav innovasjon sett fra kundenes ståsted. En kommentar fra bedriftene kan være at de har mye på gang. Det er greit, men det hjelper lite dersom kundene ikke har erfart det eller oppfattet det, sier Andreassen til Kampanje. 

Han mener norske bedrifter «er mindre opptatt av innovasjoner, enn kvalitet og kundetilfredshet», hvor de ifølge Norsk Kundebarometer scorer 18 prosentpoeng høyere i gjennomsnitt. 

- Det første lærepunktet er at vi må tilstrebe en bedre balanse mellom kvalitet og innovasjoner, fortsetter han. 

Glad vinner:

- Jeg vil gjerne rette en stor takk til de 3.100 medarbeiderne som står på hver eneste dag, og til forbrukerne som har stemt oss frem, sier Ikea Norge-sjefen Clare Rodgers. Foto: Scanpix.

- IKEA har vært i stor endring

Det er altså ikke første gangen IKEA går til topps i denne kåringen, som en av de mest innovative bedriftene i Norge.  Selskapet fikk førsteplass under kategorien kommersielle innovasjoner og dette er tredje gang at IKEA vinner denne kategorien.

- IKEA har vært i stor endring de siste årene, mot å bli mer tilgjengelig, skape bedre kundeopplevelser og bli mer bærekraftig. Denne kåringen viser at kundene våre oppfatter endringen som positiv og relevant, og det er vi utrolig glade for, sier Clare Rodgers, administrerende direktør i IKEA Norge.  

Hun sier at det «å få en høy score i disse kategoriene betyr at kundene oppfatter at det har skjedd en endring i IKEAs markedstilbud»

- Jeg vil gjerne rette en stor takk til de 3.100 medarbeiderne som står på hver eneste dag, og til forbrukerne som har stemt oss frem, sier Rodgers.  

IKEA kom samtidig også på «Topp 3» i Sosial Innovasjonsindeks, som betyr at kundene oppfatter selskapet som en som bidrar til samfunnet og miljøet. Innen 2030 skal IKEA bli sirkulære og klimapositive, og mange initiativer har allerede blitt startet.   

- I 2020 lanserte vi Gjenbruksbutikken, hvor vi kjøper tilbake gamle møbler for å gi dem nytt liv, på alle varehus.  I tillegg åpnet vår sosiale partner Sisters in Business sin andre systue på IKEA Furuset og vi økte fokus på utslippsfri hjemlevering – for å nevne noen eksempler, fortsetter Rodgers.  

IKEA-sjefen sier det er stort å vinne prisene etter et veldig spesielt år, likevel legger de vekt på at det fortsatt er rom for forbedringer.  

- Vi er stolte over alt vi fikk til i 2020, men vi har fortsatt høye ambisjoner og store planer, sier Rodgers.  

Trangt nåløye:

- Av 100 innovasjonsideer er det bare 15 som blir en kommersiell suksess, og syv av ti entreprenører er ute av markedet tre til fem år etter oppstart. Dette må gjøres mye bedre, sier NHH-professor Tor Walin Andreassen.

- IKEA topper listen i Norge, Sverige og USA

Tor W. Andreassen ved NHH sier man i undersøkelsen har «målt kundenes opplevelser med de målte bedriftenes innovasjonsevne.»

- Ikea har jeg alltid beundret og etter å ha «eksportert» innovasjonsindeks-metodikken i fire andre land er Ikea på toppen i Norge, i USA, og i Sverige – og ikke uten grunn, sier han.

Han trekker frem at selskapet gjør mye spennende i markedstilbudet sitt som for eksempel «måten de visualiserer nyhetene i lokalene sine.»

- De er flinke til å tydeliggjøre når det skjer noe nytt, og tar god nytte av VR- og AR-teknologi. De har utviklet nye prismodeller hvor kundene i tillegg til å kjøpe produktene også kan leie produktene dem. De har billigkrok og du kan selge dine gamle Ikea-møbler gjennom dem. Nøkkelen er at de hele tiden er flinke til å minne folk på at her er det forandring – for eksempel smarthjem-produkter - som virker spennende, sier Wallin.

Når det gjelder Sbanken, sier Wallin at de har hatt en kundesentrisk holdning siden dag en - altså i 1993, da de kom til Norge som en ren online-bank.

- De ligger høyt på norsk kundebarometer, og de inngår i ti-på-topp listene på våre tre innovasjons-indekser. De er på de arenaene som er viktig for kundene: nye tjenester med et godt bruker-grensesnitt, forklarer Wallin.

- Scorer lavt innenfor sosial innovasjon

Stormberg trekkes frem for «sitt sosiale og sosiale og samfunnsmessige engasjement» i den siste kategorien «Sosial innovasjon».

- Det som gjør dem unike er verdigrunnlaget som preger dem. De lar mennesker med hull i CVen eller som har rusproblemer jobbe hos dem. De tar et sosialt ansvar. I ulvedebatten tok de et standpunkt som mange mislikte. Det samme har de gjort med tanke på miljøet hvor de har bygget inn en panteordning i produktene. De jobber smart og er en type fremtidens bedrift, sier han.

Wallin understreker at norske bedrifter gjennomgående scorer lavt innenfor sosial innovasjon. Han sier at dette er det andre året der norske bedrifter synker innenfor sosial innovasjon.

- Alle de andre har mye å hente. Greta Thunberg-generasjonen stormer frem og forventer at selskapene tar ansvar og bidrar til å løse viktige samfunnsproblemer. Årets Innovasjonsindeks-måling viser at dette er et forsømt område blant de målte bedriftene, sier Wallin.

Han mener at dette er et område der norske bedrifter har stort potensiale for forbedring.

- Bedriftene har mye å hente her – spesielt i lys av det nye ESG rapporterings-direktivet fra EU som blir innført 21. mars og vil ramme alle norske virksomheter, legger han til.

- Hva kan andre bedrifter lære av de tre vinnerne?

- Innovasjoner handler om hva man skal innovere, hvordan man skal innovere det, og hvordan man skal markedsføre det. Norge er flinkest på de to første og dårlig på det siste. En grunn er at for mange virksomheter utvikler nye ting frikoblet fra hva kundene virkelig trenger og verdsetter. Resultatet er at mellom 70 og 90 prosent av nylanserte produkter innen «fast moving consumer goods»-kategorien trekkes fra markedet ett år etter lansering, sier Wallin.

Her ser du topp og bunn på Innovasjonsindeksen til NHH

 

1. IKEA 73.8
2. Airbnb 72.1
3. Finn.no 68.0
4. Sbanken 67.0
5. Nordic Choice 66.5

 

87. NAV 35.1
86. Bunnpris 41.4
85. Joker 41.5
84. Oslo Taxi 42.1
83. Bergen Kommune 42.4

Ikea er igjen Norgesmester i innovasjon: - Vi har vært i en stor endring