Osloborger, kreatør og partner i Brunch, Simen Braathen, avlegger komiteen som valgte ut «Årets markedssjef» i Kampanje, et besøk i en kommentar på nettavisen. Siden jeg var en del av juryen som valgte ut og tok del i de interne debattene om hva som kjennetegner en (moderne) markedssjef – en person jeg også er med på å utdanne – ønsker jeg å knytte noen kommentarer til Braathen sine innvendinger.

Hovedpoenget i Braathens kritikk i valg av årets vinner, Tim Nilo, er at Askeladdens forflater bybildet med sine homogene, blankpolerte, og forutsigbare konsepter. Med andre ord; det visuelle er for dårlig. Min ambisjon med å takke ja til å sitte i juryen var å motarbeide slike holdninger og oppfatninger om at markedsføring handler om det kreative, det kommunikative og det visuelle. Når markedsføring blir redusert til form, farge, og kommunikasjon har vi alle tapt. Resultater er at markedsføring oppleves som negativt og støyende av folk på gata. Innad i virksomhetene oppleves markedsføring som en utgiftspost og markedssjefen er lederen av et kostsenter – et område som finansdirektøren ønsker å minimere. Return on marketing krever at markedssjefen kan regne hjem effekter av ulike tiltak – ikke bare kommunikasjon - som kan styrke topp og bunnlinje.

Askeladden er gründer-kokeriet som røsker opp i bransjer hvor tjenesteproduksjonen og leveransen kan gjøres bedre i form av lavere kostnader, et bedre verdiforslag, eller en kombinasjon. Resultatet er at Askeladden og Nilo har gitt norske konsumenter nye konsepter innen så tradisjonelle bransjer som for eksempel hårklipp, helse, gravferd, tannhelse, og fysioterapi. Dette er konsepter som Braathen ikke liker – ikke fordi de representerer en innovasjon, men fordi de forflater bybildet. At de nye konseptene skaper press på de etablerte aktørene til å innovere for å forbli relevante, er ikke inne i Braathens argumentasjon. Prosessen kalles kreativ ødeleggelse og fornyer økonomien – noe Norge er avhengig av.

Braathen vet at markedsføring handler om å skape, levere, kommunisere og hente verdier. Forretningsmodell-innovasjon er i dag mer beskrivende for markedssjefens oppgaver enn innovasjon i kommunikasjon. For å kunne levere på moderne markedsføring må man se virksomheten som en helhet hvor alle funksjoner samspiller for nettopp skape, levere, og fange verdier på en måte som leverer på den tredoble bunnlinje – en bunnlinje man kan regne hjem i lys av profitt, mennesker og miljø.

Tim Nilo balanserer dette i utviklingen av de mange konseptene og merkenavnene. Han gjør det med forankring i teori om bærekraftig verdiskaping av virksomheter som kan skaleres til andre markeder enn Grünerløkka.

I sum gjorde dette Tim og Askeladden til en verdig vinner av «Årets markedssjef» I 2022.