Avlyst Nobel-konserten bidro til at omsetningen i Gyro stupte med 120 millioner

Nå trer største eier og daglig leder til side og henter ny toppsjef. Samtidig lander selskapet en ny stor kunde.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Landets største eventbyrå i en årrekke, har de siste par årene vært i gjennom store endringer med utkjøpene av de opprinnelige gründerne, nye daglige ledere, nedbemanninger og omorganiseringer. Nå trer også største eier og daglig leder de siste to årene, Jomar Selvaag, til side for å gi plass til den nye sjefen i Gyro, Trine Weidal samtidig som selskapet henter inn Avinor som ny kunde.  

- For oss som eier Gyro så er det en konsekvens av det verdensbildet og det markedsbildet vi ser. Vi må videreutvikle virksomheten vår og her kommer Trine Weidal inn med en bakgrunn som ikke er fra tradisjonell eventvirksomhet. Gyro har eksistert i over 30 år og det er første gang vi har en daglig leder som ikke kommer fra den tradisjonelle eventbransjen, men vi mener dette er veldig riktig for oss, sier Jomar Selvaag til Kampanje.

Selvaag sier eventbransjen er inne i en utvikling der de digitale møteplassene i stadig større grad er integrert med de fysiske eventene.

- Driver du eventbyrå i dag jobber du like mye med de digitale plattformene som i de tradisjonelle kanalene og det er der vi tror Trine Weidal med sin digitale erfaring og bakgrunn fra merkevarer  kan være med på å ta oss til et nytt nivå sier Selvaag.

- Trer du til side med en viss lettelse?

- Ja, uten tvil. Dette gjør at jeg kan konsentrere meg om å være rådgiver fullt ut og fokusere på kunder og videreutvikle virksomheten som partner, sier Selvaag. 

Les også: Overskuddet borte i Gyro: - Vi er ikke fornøyd med dette

Les også: Tar kontroll over eventgigant - kjøper ut gründere og bygger nytt Gyro

Kjøpte ut gründerne og mistet Nobel-konserten

Høsten 2017 kjøpte Selvaag og de nye Gyro-eierne Harald StokkeMorten PresthagenKristian Kirkevaag og Håvard Johnset ut de opprinnelige gründerne Petter Sandberg og Ivar Dyrhaug fra selskapet de to etablerte tilbake i 1986. Tanken var å trimme selskapet, gjøre det lettere på foten og bedre i stand til å respondere på endringer i markedet.

Tallene for 2018 viser at fortsatt er mye å ta tak i i Gyro for den nye sjefen. Fjorårets omsetning stupte med over 120 millioner kroner og et lite plussresultat før skatt ble til et millionunderskudd. 

- Hva skyldes nedgangen?

- Vi har gjort en omstrukturering og gjennomført en reorientering av selskapet. Vi er i dag rigget for en ny tid. At omsetning går ned er derfor både litt villet ved at vi har definert oss ut av enkelte ting, også er det litt tilfeldigheter, men vi ser for oss å vokse opp fra det nivået igjen når vi nå har fått alle brikkene på plass, sier han.

Antall årsverk er redusert fra 42 til 30 ifølge årsrapporten.

Vi er ikke bekymret, men vi liker det heller ikke.

Noe av det som det slo aller hardest inn på omsetningen er bortfallet Nobelkonserten som Gyro har vært med å produsere. I fjor sommer ble det klart at Nobels fredspriskonsert ble avlyst etter at arrangøren ønsket å tenke nytt om innhold og format. Også storsponsor Rema 1000 trakk seg ut av samarbeidet og da ble den økonomiske risikoen for stor for eventbyrået Gyro og tv-produksjonsselskapet Warner. Selvaag anslår omsetningstapet til rundt 20 millioner kroner.

- Vi hadde Nobelkonserten i tre år som vi gikk ut av, også er det alltid store svingninger når store kunder som DNB og Cirkle K gjør store arrangementer som de gjorde i 2017 og ikke i 2018, sier han.

Omsetningen for 2018 endte til slutt på 143 millioner kroner og en må helt tilbake til 2004 for å finne en lavere omsetning. Underskudd hører heller ikke med til historien om Gyro som ikke har gått med tap på denne siden av 2000-tallet. 

- Hvor mye bekymrer minusresultatet?

- Vi er ikke bekymret, men vi liker det heller ikke. Vi ser på det som en del av prosessen vi har vært gjennom.

Les også: 

Nye sjefer og ny kunde

I tillegg den tradisjonelle eventproduksjonen sier Gyro-eieren at selskapet har stryket seg på «spesielt det digitale og på brand og posisjonering» med tanke på veien videre.

- Kundene våre jobber med eventene som en del av hele markedsføringsmiksen så for å være en integrert del av den miksen og en troverdig og god partner må vi har mer av den kompetanse, sier han.

- Og hvordan ser det ut for 2019?

- Det blir nok litt av det samme. Vi jobber md organisasjonen og har blant annet ansatt en ny kommersiell direktør. Planen er at vi skal ta nye kunder og ta markedsandeler, sier han.

I tillegg til Trine Weidal, som kommer fra den norske byråverden med fartstid fra Creuna og Hyper, og Aleksander Akerjordet som kommer fra konkurrenten JCP.  Selskapet henter også Avinor på kundesiden og skal dermed bistå selskapet bak landets flyplasser med arrangementer og annen opplevelsesbasert kommunikasjon for reise- og næringslivet tilknyttet Avinors rutenett. Omfanget på avtalen er anslått til 10-30 millioner de neste tre årene.

Kundeansvarlig Harald Stokke i Gyro er svært fornøyd med avtalen som strekker seg over tre år, med mulighet for forlengelse:

- Vi er superstolte over å vinne Avinor til Gyro og ser frem til å jobbe tett med Avinor. Det er en spennende og viktig samfunnsaktør med et betydningsfullt nasjonalt oppdrag, sier Stokke.

Avinors kommunikasjonssjef sier de gikk bredt ut med tanke på å finne det beste eventbyrået.

- Vi opplevde stor interesse for denne kontrakten, og samlet sett var Gyro byrået som kom best ut av konkurransen. Vi satt særlig pris på deres innovative løsninger og gode tanker rundt utnyttelse av arrangementer for publikum utover de som er til stede i lokalet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa.

Her ser du resultatene til Gyro AS for 2018. Alle tall i NOK. Underskudd i Gyro

Gyro 2018 2017 Endring
Omsetning 143,1 265,3 - 46 prosent
Driftsresultat - 1,1 15,1 -
Resultat før skatt - 1,2 15,0 -

Avlyst Nobel-konserten bidro til at omsetningen i Gyro stupte med 120 millioner