Vinter-OL i Kina splitter sponsorene - Coca-Cola dropper OL-kampanjer i Norge

Flere OL-sponsorer begrenser sine aktiviteter til det kinesiske markedet. Men Toyota kjører full gass også i Norge under vinterlekene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

At OL skal avvikles i Kina har fått mange til å reagere. Amnesty International har satt menneskerettigheter i fokus de gangene de har kommet til orde om de olympiske lekene. Amnesty Norge har også ønsket et større engasjement fra medier og idrettsprofiler i kampen for å bedre menneskerettighetene i Kina.

Les også: Amnesty etterlyser større OL-innsats fra norske medier: - Skulle sett at journalistene var enda mer på hugget

Foreløpig har det også vært stille fra sponsorenes side. Discovery selv er også hemmelighetsfulle når Kampanje spør hvilke annonsører det norske publikummet kan forvente å se under OL. De kan imidlertid fortelle at de er godt fornøyde med salget.

- Det er svært gledelig å se at norske annonsører satser på oss under OL, og vi har en god blanding av annonsører rundt OL-sendingene våre. De fleste forhandlingene er gjort lokalt. IOC sine partnere har kjøpt noen plasser, men men mange av disse partnerne er ikke på det norske markedet. Vi har dermed en god blanding av internasjonale olympiske partnerer, norske olympiske partnere og andre annonsører, sier Martin Hinsch, senior kommunikasjonsrådgiver til Kampanje. 
 
Etter hva Kampanje har grunn til å tro vil Discovery omsette for mellom 15-20 millioner kroner i OL-sponsorater. Kampanje erfarer også at langrenn blir solgt eksklusivt, mens alle andre grener er en del av en større sponsorpakke.
 
Den internasjonale olympiske komité sine samarbeidspartnere er Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Intel, Omega, Panasonic, Procter & Gamble, Samsung, Toyota, og Visa. Med unntak av tyske Allianz, var alle disse sponsorer også under OL i Tokyo.

Da OL-flammen ble tent under fredagens åpningsseremoni i Beijing, var de norske sponsorene Evo treningssenter, Toro, Jula og Nettbil på plass i Discoverys sendingOg på dag en av lekene hadde Discovery gitt plass til Circle K, O'Keefe's, XXL, Apollo, Tryg og Widerøes reklameplakater.
Ingen vil bli sett på som en sponsor av menneskerettighetsbrudd. Mark DiMassimo, leder av reklamebyrået DiMassimo Goldstein

Ligger lavt i Norge - trykker på i Kina

Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Inger Marie Ingdahl, svarer følgende på spørsmål om hva de kommer til å gjøre på det norske markedet under OL:

- Coca-Cola aktiverer lekene først og fremst i vertslandet Kina, og vi vil ikke gjøre noen egne aktiviteter her lokalt, sier Ingdahl.

- Hvorfor velger Coca-Cola å ikke ha egne aktiviteter i Norge. Hva er bakgrunnen til den avgjørelsen?

- Dette er en global avtale, så hvordan den aktiveres avgjøres sentralt og ikke her i Norge.

CNN har tidligere omtalt sponsorsituasjonen knyttet til OL i Kina. Reklameekspert og grunnlegger av det amerikanske marketing- og reklamebyrået DiMassimo Goldstein, Mark DiMassimo, forteller til kanalen at sponsorene har en mer pragmatisk tilnærming til disse lekene.

- Ingen vil bli sett på som en sponsor av menneskerettighetsbrudd, sier DiMassimo til CNN.

Men som både Ingdahl og CNN nevner, så har Coca-Cola et høyt trykk i vertslandet Kina. Gjennom julen hadde blant annet Coca-Cola en digital kampanje hvor de sendte ut gratis OL-memorabilia.

Flere andre sponsorer har fulgt den samme strategien som drikkevaregiganten og holdt markedsføringen i Kina. Hensiktet med det, som eksperter har uttalt til CNN, er for å vokse innad i landet.

Toyota sikrer seg langrennsrettigheter

Toyota på sin side forteller til Kampanje at de skal ha et reklametrykk på det norske markedet helt på linje med reklametrykket de hadde under sommer-OL i Tokyo. Reklamene er også tilpasset det norske markedet.

Det er Toyota som har sikret seg de eksklusive rettighetene som programsponsor for langrennssendingene.

På spørsmål om etikken rundt å sponse OL i Kina svarer informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, følgende:

- Toyotas budskap er ikke knyttet til selve lekene i Beijing, men til «Start Your Impossible», som er et mer universelt budskap hvor vi ønsker å inspirere folk til å utfordre seg selv. Dessuten tar en del av reklamen utgangspunkt i å støtte utøverne i Team Toyota, som for eksempel Johannes Høsflot Klæbo, sier Olsen.

Han forteller videre at bilfabrikanten ble global mobilitetsparter for IOC og IPC tilbake i 2015, og at samarbeidet hadde en hensikt.

- Vi hadde et ønske om å bidra til et samfunn hvor alle kan leve i fred og med likeverd, hvor sport kan bidra positivt. Vi vil bruke de olympiske og paralympiske lekene til å forbedre livene til mennesker og samfunnet som helhet, ved å gi alle mulighet til å utfordre grensene for hva som er mulig og ved å tilby mobilitet til alle. Under lekene vil Toyota tilby sikker og effektiv mobilitet til deltakerne og støtteapparatet, sier Olsen.

Langrennsstjernen Klæbo pryder Toyotas reklamebanner for det norske markedet. Skihopper Silje Opseth er å se på en lignende plakat:

 

Toyota har også internasjonal reklame, men med norsk teksting:

Vinter-OL i Kina splitter sponsorene - Coca-Cola dropper OL-kampanjer i Norge