De fleste kurvene peker oppover i VG Multimedia for tiden, slik det gjør i internettmarkedet for øvrig. Mens papiravisen VG sliter med synkende leser- og opplagstall, mindre annonseinntekter og svakere økonomiske resultater, er utviklingen motsatt i VG Multimedia.
– Det går godt om dagen. Vi er fornøyd med resultatene, sier sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen i VG Multimedia til Kampanje.
– Regner med vekst
I 2001 omsatte VG Multimedia for 20 millioner kroner. I 2005 kunne VG Multimedia bokføre en årsomsetning på 121 millioner kroner. Etter ni måneder i år har selskapet en omsetning på 132 millioner, mot 79 millioner i tilsvarende periode i fjor. I tredje kvartal isolert sett var omsetningen 41 millioner, mot 28 millioner i samme kvartal i 2005. I de siste fire kvartalene har omsetningen økt med over 40 prosent hvert kvartal, og driftsmarginene har svingt mellom 40 og 50 prosent.
Og Pedersen tror på fortsatt kraftig vekst:
– Vi regner med en ytterligere inntektsvekst framover, og går for en omsetning på 500 millioner kroner i 2010. Det er ambisiøst, ja, det vel det man kaller et ”hårete” mål, men det er ikke umulig. Denne omsetningen vil vel og merke ikke VG Nett alene kunne stå for, men hele VG Multimedia med alle sine inntektskilder, sier Pedersen.
180.000 for toppbanner
Etter en voldsom leservekst er VG Nett blitt Norges desidert største nettavis, og som trafikkmaskin er VG Nett i egen klasse. Leserveksten har også gitt stive annonsepriser. I 2003 og 2004 var prisutviklingen for toppbanner på VG Nett stabil, men siden andre halvår i 2005 har toppbannerprisen steget betydelig. I dag er bruttoprisen for toppbanner i 24 timer på VG Nett 180.000 kroner, noe en meget fornøyd konsernsjef Kjell Aamot påpekte under Schibsteds resultatpresentasjon torsdag.
– Prisen kommer til å stige, sa en tilfreds Aamot. Og det kan Torry Pedersen bekrefte.
– Når lesertallene øker, kan vi skru opp annonseprisen, sier han.
– Psykologisk barriere
– Til tross for sterk leservekst, nærmer det seg en grense for hva dere kan kreve i betaling for toppbanner eller er dere fortsatt langt unna taket?
– I VG Multimedia prøver vi å ha et fornuftig prisregime. Det finnes nok en psykologisk barriere hos annonsørene, og 180.000 kroner for toppbanner er mye penger. Men så lenge lesertallene øker kan vi sette opp prisene, sier Pedersen.
Slik har det ikke alltid vært.
– I 2000 og 2001 var vi over oss av begeistring hvis vi solgte en annonse til 3.000 kroner, forteller Pedersen.
Satser mer på web-tv
Web-tv er noe av det som skaper mest begeistring i VG Multimedia i dag. Pedersen tror web-tv kan bli en viktig inntektskilde innenfor annonsemarkedet.
– Web-tv kommer til å bli stort i annonsemarkedet. For reklamebyråene er det en betydelig utfordring å skreddersy gode annonseformater som tilfredsstiller mediene og annonsørene. I USA skrives det om web-tv hver eneste dag, og denne medieplattformen kommer til å bli stor i alle land.
– Hvilke planer har dere for web-tv?
– Vi kommer nok til å satse en del på brukerstyrte tjenester av typen YouTube, men vi skal gjøre det på vår måte. Web-tv vil ikke ha den samme produksjonskvaliteten som tradisjonell tv har, og bildene vil ikke være egnet for 40-tommeren på stua. Men vi skal lage stadig bedre innhold og tjenester, og dermed gjøre web-tv enda mer interessant for leserne og annonsørene, sier Pedersen, som mener VG Multimedia sitter i førersetet i nettmarkedet.
– Per i dag er vi godt foran konkurrentene. I uke 43 hadde vi over to millioner unike brukere mens Nettavisen hadde én million. VG Nett er en trafikkmaskin som gjør oss bedre rustet til å utvikle nye og attraktive tjenester for leserne og annonsørene.
I dag er det fem ansatte som jobber med web-tv på heltid. Totalt sett er det 65 ansatte i VG Multimedia. Torry Pedersen tror antallet vil øke til 85 neste år.
Kommentér