Ny GK-sjef: - Det var en litt underlig situasjon

Finanssjefen tar over etter resultatfall i GK. Samtidig avviser Norges største PR-byrå at det blir «smalhans» fremover.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Hilde Nyman

I dag ble det klart at finansdirektøren i Geelmuyden Kiese, Nina Riibe (49), rykker opp og blir byråleder i Norges største PR- og kommunikasjonsbyrå. Hun tar over etter Morten Hofgaard Jørstad, som i dag sluttet som byråleder etter at resultatene i konsernet har utviklet seg svært negativt. 

Les også: Sjefsbytte i Geelmuyden Kiese etter resultatskrell

Det blir ikke første gang Riibe tar på seg kapteinsbåndet i GK i Norge. Tilbake i 2015 fungerte Riibe som sjef på norgeskontoret i et halv års tid. Det var rett etter at Andreas Wabø sluttet i GK og Riibe fungerte som byråleder frem til Morten Hofgaard Jørstad tok jobben.

- Hvordan ser du på å ta jobben permanent denne gangen? 

- Vi hadde et allmøte i dag, og da sa jeg til alle kollegaene mine at det var en litt underlig situasjon. På den ene siden er det trist at Morten slutter. Han og jeg har jobbet tett sammen i mange år. Vi jobbet sammen i Danmark da jeg var viseadministrerende for hele gruppen, og han var sjef for danmarkskontoret. Vi har også jobbet veldig bra sammen her i Norge. Så dette er trist - samtidig som det også er veldig spennende for meg, sier Riibe. 

Har sin bakgrunn fra finans

Riibe har sin bakgrunn fra finans og økonomi og har således ingen kommunikasjonsfaglig ballast utover at hun har jobbet lenge i kommunikasjonsbransjen både som finansdirektør og partner i GK og i sponsorselskapet Concept Communications.

- Blir manglende kommunikasjonserfaring en utfordring for deg når du nå tar over styringen i GK i Norge?

- Nei, jeg tror ikke det og jeg mener at jobben jeg gjorde høsten i 2015 i GK beviser at det.

- Du har kanskje snappet opp en del om PR-faget underveis? 

- Ja, og først og fremst tenker jeg at mine oppgaver nå kommer til å være å jobbe som leder i GK, være tett på alle kollegaene, tett på driften og selvfølgelig jobbe ekstremt nært med alle de dyktige seniorene og partnerne her på huset.  

«Jeg trives veldig godt i GK med alle disse utrolige flinke, smarte og unge menneskene»

Riibe startet sin karriere som revisor i konsulentbransjen, før hun flyttet til Storbritannia der hun jobbet som økonomisjef før hun flyttet hjem til Norge i 1996. I 2000 begynte hun i sponsor- og eventselskapet Concept Communications, før hun etter et lite opphold i en medie-startup ble hentet til GK av konsernsjef Hans Geelmuyden. Hun sier hun ikke kjente Hans Geelmuyden på den tiden, men at hun raskt fant seg til rette i PR-bransjen.

- Det er superspennende og særlig i GK med alle disse utrolige flinke, smarte og unge menneskene trives jeg veldig godt. Det er veldig inspirerende.

Hun tar over byrået i Norge på en tid der resultatene i gruppen viser at PR-byrået halverte resultatet i 2015 og har utfordringer i Sverige og Danmark. I Norge slo GK av én million kroner på resultatet før gruppekostnader, men øker byråinntekten med åtte prosent .

- Vi vokser på byråinntekt, men tjener én million kroner mindre. Det er en trend som må snus og det er det mandatet jeg har fått. Vi har investert veldig mye i veksten vår, og nå skal vi kapitalisere på de investeringene vi har gjort, samt investere videre.

- Må utvikle oss for å gå videre

Tidligere kollegaer av Riibe kaller henne for både «flink og hardtarbeidende» men hvordan vil hun selv beskrive seg som leder?

- Du burde spurt noen av kollegaene mine, men vi får håpe at selvinnsikten min holder mål... Da vil jeg si at jeg er en tydelig leder som er veldig tett på. Jeg både ønsker og streber etter å være «no nonsense»-leder og person. Jeg sa til konsulentene i dag at «what you see is what you get» og jeg liker Hans Geelmuydens styresett som går på «fairness, forutsigbarhet og konsekvens».

- Forutsigbarhet er vel ikke så lett i en kommunikasjonsbransje som endrer seg så mye så raskt? 

- Det at jeg vil og må stå for forutsigbarhet, betyr ikke at GK ikke skal utvikle seg. En må utvikle seg for å gå videre.

- I går var det finansdirektøren i Discovery og TVNorge som fikk jobben som sjef i og i dag blir du sjef i GK.  Hva er det med finansdirektører som gjør dem skikket til å bli ledere?

- Nå har jeg hatt bredere rolle enn finans i GK, men jeg tror at vi økonomi- og finansfolk har en god plattform i form av struktur og systematikk, i tillegg mener jeg at vi har inngående kjennskap og forståelse for verdikjeden i bedriften.

Veggpryd: Hans Geelmuyden er fortsatt konsernsjefen i GK. Her den nye byrålederen i Norge, Nina Riibe, ved siden av en figur av grunnlegger Hans Geelmuyden som ble laget i anledning Geelmuydens 60-årsdag.  Foto: Eivor Eriksen. 

- Vi vil alltid være superrause

Til Kampanje sier gründer og GK-eier Hans Geelmuyden at byrået lenge har hatt fokus på å sluse overskuddet tilbake i bedriften.

- Fra 2010 har vi hatt fokus på å benytte de mulighetene ny teknologi gir oss og besluttet å investere alle ledige midler for å vokse, og det vil vi fortsette med. Vi har ikke vært så opptatt av bunnlinjen, men konsentrert oss om topplinjen, sier han.

Som tallene viser økte GK-konsernet omsetningen fra fra 210 millioner kroner i 2015 til 245 millioner i 2016, noe som er en vekst på 16 prosent. Byråinntekten på 168,1 millioner kroner i 2016 er på nivå med 2015.

Men resultatet i fjor viser at det er behov for en annen ledelse fremover, mener Hans Geelmuyden. Og han oppgir at det er grunnen til at Morten Jørstad slutter i PR-byrået.

- I fjor fikk vi ikke tilstrekkelig uttelling for investeringene, det ser man på byråinntekten. Vi fikk ikke den veksten vi ønsket oss, og da må jeg spørre meg selv hvilken ledelse vi trenger fremover for å få en bedre uttelling.

- Men betyr resultatfallet at det blir smalhans og nedbemanninger i GK nå?

- GK vil alltid være et superraust selskap i forhold til kunder og ansatte og vil fortsette å investere. Men vi må drive bedre og ha en ledelse som er tydeligere og tettere på, sier Geelmuyden til Kampanje.

Selv om det har buttet litt på det svenske markedet, sier Geelmuyden at internasjonaliseringen ikke er over for byrået. Nå skal støtet settes inn hos «söta bror».

- I Danmark er GK en kjent merkevare, men vi har kommet mye kortere i Sverige. Vi vil vokse i Sverige, og vil doble oss på tre år.

- Hvis ikke det går den veien du vil da? Gir dere opp?

- Ikke over min døde kropp! Vi gir oss aldri, da prøver vi igjen. Vi er jo gründere. Vi har bare så vidt begynt. Så vi er etablert i Stockholm, København og Brüssel, men er ikke ferdig internasjonalisert, avslutter han.

- Ingen smalhans: Selv om resultatet halverte seg i GK-konsernet i fjor avviser konsernsjef Hans Geelmuyden at det blir noen «smalhans» i GK fremover. Foto: Eivor Eriksen

Ny GK-sjef: - Det var en litt underlig situasjon