Ventetiden er over - Try tar tilbake Gullblyanten-tronen

Mange år har gått siden Try sist gikk helt til topps til Gullblyanten. Se medaljeoversikten her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

Etter to år med Pol-dominans og to år med SMFB på toppen, tar Try tilbake tronen i den kreative konkurransen Gullblyanten. For etter en «pause» på fem år, tar Try nå tilbake topplassen . Try Reklamebyrå er igjen Norges mest kreative byrå.

Selv om Try reklamebyrå i fjor var vant flest priser, ble byrået poengmessig slått av datterselskapet Pol - i likhet med året før der igjen - i 2015. I 2014 og 2013 var det derimot SMFB som samlet flest poeng og flest gull. Man må altså helt tilbake til 2012 før Try sist var helt i toppen av Gullblyanten. 

- Vi synes jo det er kjempestas å vinne mye i Gullblyanten, og jeg er jo såpass barnslig at det er morsomst å vinne mest. Men jeg må også få si at vi også har vunnet masse internasjonale priser, levert er vanvittig bra økonomisk resultat og jeg ser også at Pol henger med. Neste år er det kanskje Pol eller noen andre. Men vi må være helt i toppen, sier Try til Kampanje.

- Jeg har ikke sørget i fem år

I løpet av de siste fem årene har det skjedd mye rundt Try-konsernet, ikke minst etableringen av datterselskapet Pol, det flere av stjerneteamene brøt med morselskapet for å starte for seg selv - med stor suksess. Try er fortsatt største eier i Pol og har selv uttalt at etableringen av Pol var viktig med tanke på å håndtere potensielle kundekonflikter. I tillegg har også byrået Morgenstern og Brunch sett dagens lys - der mange gründerne har Try-bakgrunn.

- Jeg må innrømme at jeg har jo ikke gått rundt og sørget i fem år. Gullblyanten er viktig - særlig for de personene som vinner. Litt for byråene også, selvfølgelig, men det er ikke sånn at jeg har gått rundt og tenkt så mye på det. Men hadde vi ikke vært i toppen av Gullblyanten på flere år, da hadde jeg vært engstelig, innrømmer Try.

Her ser du oversikten over medaljefangsten i årets GullblyantenTry tilbake i toppen

 Plassering  Byrå Gull Sølv Bronse Diplom
1. Try 5 1 6 4
2. SMFB 2 4 3 4
3. Saatchi & Saatchi* 2 1 1 2
4. Anorak 2 1 4
5. Heisholt Inc 2 1
6. Pol 1 - - 3
7. Uniform 1 - - -
7. Creuna 1 - - -
9. Anti - 1 - 3
10. Panorama Design 1 - 1
10. Tibe T - 1 - 1
12. DDB Oslo - 1
12. Metric - 1
14. JCP Ignite 2
15. Hyper 1 1
16. Larssen & Amaral 1 -
16. Dinamo 1 -
16. Kitchen 1
16. McCann/SDG 1

* Vant også Brings DM-prisen.
Kilde: Kreativt Forum

Hadde vi ikke vært i toppen av Gullblyanten på flere år, da hadde jeg vært engstelig Kjetil Try

Delte ikke ut Grand Prix

I år ble det ikke delt ut noen Grand Prix, men de rundt 800 festdeltakerne kunne overvære utdelingen av 69 priser/diplomer; 16 gull, 12 sølv, 13 bronse og 28 diplomer. Totalt ble det i år sendt inn 584 arbeider, noe som er litt ned fra i fjor - da ble det sendt inn 614 arbeider. 

Den mest premierte jobben ble «Kåte Virlavar», som Try har laget for DNB. Denne jobben vant to gull, én bronse og ett diplom. Kategoriene som denne jobben vant i, var promo/aktivisering, håndverk, print og radio/audio.

Les også: «Avtalevilkår» blir til «Kåte Virlaval» i ny DNB-film

Det kreative teamet bak «Kåte Virlavar» har vært Egil Pay og Lars Joachim Grimstad.

- Det er veldig morsomt å jobbe med en kunde som tenker idé før plattform. Som ikke tenker på om det er en nettside, en SOME-strategi, en reklamefilm eller en DM. Jeg synes det er bra at DNB tør å satse på en idé som denne, sier Egil Pay til Kampanje etter prisutdelingen.

- Det er jo en ganske vill idé?

- Jeg tror bare det er Erlend Loe i hele verden som kunne klare å levere en historie slik vi bestilte den. Vi er veldig glade for at vi valgte ham, sier Pay til Kampanje.

I tillegg vant Try også gull for reklamejobber for Telenor, Tine og Norwegian.

Klart for SMFB-comeback

SMFB er tilbake i Gullblyanten for fullt i år - fredagens reklamefest ble et etterlengtet comeback for det som i mange år var Trys argeste konkurrent - SMFB. I 2013 og 2014 var SMFB det byrået med flest poeng i Gullblyanten, men de siste to årene har det vært stille fra byrået i konkurransen. 

Nå markerer byrået seg stort og blir nest-beste byrå, Blant de premierte arbeidene er gull for RiksTV og Freia. Også jobben byrået har gjort for Diadora gjorde det skarpt i årets Gullblyanten.

Anorak vant to gull, ett sølv og fire diplomer for kunder som If Skadeforsikring og Kolonial.no. Byrået som er del av The North Alliance (NOA) ble det fjerde mestvinnende byrå i år.

Reklame-sluggeren Erik Heisholts byrå Heisholt Inc kunne gå glad hjem fra festen med to gull og ett diplom i lomma. Byrået ble det femte mestvinnende byrå.

Også Saatchi & Saatchi-jobben «Send én Smash» gjorde det skarpt i årets Gullblyanten og innkasserte to gull, én bronse og spesialprisen Brings DM-prisen. Her var kategoriene web, promo/aktivisering og integrert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Høyt premiert: Jobben Saatchi & Saatchi har gjort for Smash! og Nidar fortsetter å gjøre det bra i reklamekonkurranser i år.  På fredagens Gullblyanten ble jobben en av de mest premierte. 

Jeg ble veldig rørt. Og overrasket. Og det Janne og Stian sa... det var så rørende - og så store ord... Karin Lund

- Vi er vel nærmest gift med Try

Fredagens kanskje to mest overraskede mennesker, var Try-teamet Karin Lund og Øystein Halvorsen. De to fikk Kreativt Forums Ærespris - og prisen ble delt ut fra deres tidligere kollegaer - Janne Brenda Lysø og Stian Johansen. 

- Jeg ble veldig rørt. Og overrasket. Og det Janne og Stian sa... det var så rørende - og så store ord! Jeg tror det kom fra hjertet, sier Karin Lund, som er blank i øynene når hun beskriver følelsen hun har.

Makker Øystein Halvorsen bedyrer at han ikke har ant noe om at de to kom til å motta denne prisen - for da hadde nok takketalen vært mer sammenhengende og morsom.

- Som tekstmann har man jo lyst til å briljere i en slik tale. Men det er også gøy å bli overrasket, sier han. 

Kjetil Try er full av lovord om teamet som nå trygt kan kalles det «nye superteamet». 

- Jeg gråt. Karin har jobbet i Try i 17 år og byrået er 18 år, så hun var en av de første vi ansatte. Så jeg blir kjemperørt. Det er ikke fordi jeg tenker at jeg har æren, men fordi jeg tenker at de er litt «mine». Og her snakker vi reklametalenter! Nei, nå kan jeg ikke si mer, fordi jeg blir så rørt, sier Try til Kampanje. 

Lund og Halvorsen har vært et team i 15 år og den første jobben de to gjorde sammen var enten en reklamefilm for Coop Mega eller boards for sportsdrikken XL1 - de klarer ikke bli helt enige.

Bedt om å trekke fram noen jobber som de er ekstra stolt av trekker de to frem Lottofilmene «Gamlehjemmet» og «Telefonen», samt jobber for Blindeforbundet og Volkswagen.

- Dere er jo det nye super-teamet til Try nå, leker dere med tanken om å starte for dere selv?

- Vi er veldig fornøyde med der vi er. Og vi er vel nærmest gift med Try, sier de to.

Mens Kampanje intervjuer de to Ærespris-vnnerne, kommer skuespiller og regissør Aksel Hennie bort og vil gjerne skryte av teamet i Kampanjes spalter.

- Øystein og Karin var de første som virkelig trodde på at jeg kunne gjøre reklamefilmer. Det å bli trodd på så tidlig... det betyr alt, sier Hennie til Kampanje.

Gullblyanten 2016: Her er de mest premierte jobbene:

Kampanje Annonsør Byrå Priser
«Kåte Virlaval» DNB Try 2 gull, 1 bronse, 1 diplom
«Send én Smash» Smash!/Orkla Saatchi & Saatchi 2 gull, 1 bronse
«The LiveMinecraft Concert» Universal Music Heisholt Inc 2 gull, 1 diplom
«Matchmaker» RiksTV SMFB 1 gull, 1 sølv
«En mørkere turopplevelse» Kvikk Lunsj Mørk/Freia  SMFB  1 gull, 1 sølv
 «The Gold Medal Sim Cards»  Telenor Try   1 gull, 1 bronse, 1 diplom
 «Kjetil vs Sara»  Tinemelk  Try  1 gull, 2 diplom
 «25 m2 Syria» NRK TV-aksjonen  Pol  1 gull, 1 diplom 
 «Brannleken» If Skadeforsikring  Anorak   1 gull, 1 diplom
 «Brad er single» Norwegian  Try  1 gull 
 «Fakultet for kunst, musikk og design» UIB  Uniform  1 gull 
 «Hopp over butikken» Kolonial.no  Anorak  1 gull
 «Krone økologisk brygg» Norbrew  Creuna  1 gull 

Ventetiden er over - Try tar tilbake Gullblyanten-tronen