Salgsdirektør om korona-stengte butikker: - Det er litt nedtur, men ikke samme dramatikken som sist

Men selv om det er kommet noen kanselleringer, tror ikke Amedia-toppen det blir like dramatisk som i mars i fjor.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Knut Kristian Hauger

I løpet av helgen ble det klart at 25 kommuner på Østlandet må stenges ned som følge av at Helsemyndighetene ikke klarte å spore to smittetilfeller av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo. Dette har gått hardt utover handelstanden hvor flere av de store kjedene har annonsert at de nå stenger butikkene sine og permitterer hundrevis av ansatte

Blant annet har 38 Kid-butikker i Oslo-området blitt nødt til å stenge, og rundt 300 ansatte skal motta permitteringsvarsel. Likevel forteller administrerende direktør i Kid, Anders Fjeld, at de ikke vil redusere markedsføringen.

- Kid kommer ikke til å justere ned kommunikasjonsarbeidet og medieforbruket. Det gjorde vi heller ikke da korona gjorde sitt inntog i mars måned i fjor, vi opprettholdt markedsføringen der andre kuttet, sier Fjeld til Kampanje. 

Han peker samtidig på at de vil være oppdaterte i sin kommunikasjon utad.

- Så på innholdssiden vil vi gjøre endringer, men det er uaktuelt å redusere nivået. Det er uvisst hvor lenge denne nedstigningen vil vare, og hadde vi valgt å stoppe DM-produksjonen vår nå, så får vi et betydelig etterslep før vi kommer på igjen.

Les også: Reklamemarkedet faller med nesten 900 millioner – ny korona-smell i mai

På innholdssiden vil vi gjøre endringer, men det er uaktuelt å redusere nivået. Anders Fjeld, toppsjef i Kid Interiør

- Vi vil ikke være ensidig rettet mot nett

Til tross for at 38 Kid-butikker nå stenges, peker Fjeld på at det fortsatt er godt over 100 Kid-butikker som ikke er berørt av nedstegningen. 

- Det å gjøre tiltak for de som er i denne regionen vil potensielt ramme de andre, og det er også en årsak til at vi ikke ønsker å senke aktiviteten.

- Vil dere rette fokuset mot netthandel nå?

- Vi kan segmentere til en viss grad på det som går elektronisk. Der vil det være en grad av informasjon, men det er også noen enkeltbutikker i den rammede regionen som fortsatt er åpne. Vi vil ikke være ensidig rettet mot nett, men vi forventer at nettsalget tar av. Vi har ikke markedsføring enten for butikk eller nett, den er relativt kanaluavhengig, så vi har ikke behov for å tilpasse.

- Vil ta lenger tid:

- Vi hadde et håp om at det skulle løsne litt mot slutten av første kvartal i år, men nå kan det se ut som om det tar litt lenger tid, sier konserndirektør for salg og marked i Amedia, Vicctoria Schultz.

- Det er noen kanselleringer

Salgsdirektøren i Amedia, Victoria Schultz, som med sine nærmere 90 aviser og nettsteder, er tungt til stede på Østlandet og der innskrenkningene og restriksjonene traff hardest denne gangen, sier det var «en nedtur» med beskjeden som kom fra regjering og helsemyndigheter i helgen.

- Det er litt nedtur fordi vi hadde et håp om at det skulle løsne litt mot slutten av første kvartal i år. Vi la til grunn til at vi skulle være tilbake på normalen i tredjekvartal, men nå kan det se ut som om det tar litt lenger tid, sier hun.

- Kommer det inn mange kanselleringer?

- Der det er noen kanselleringer, er det på DM og innstikk. Det henger nok sammen med at det har vært en veldig god vinter for sportsbransjen, sier Schultz.

Hun sier det er en litt mer avventende holdning blant annonsørene og kundene, men ikke «i nærheten av det som skjedde i mars i fjor».

- Det er ikke like stor dramatikk som sist. Det er noen annonsører som er litt mer avventende og noen som vil flytte kampanjer, men det er veldig lite. Det er ikke den dramatikken vi så ved forrige lockdown. Vi har ikke helt oversikten enda, men jeg vil tippe kanskje en tiendedel av det vi så sist, sier Shultz.

- Hva er beskjeden din til salgsorganisasjonen i Amedia?

- Det er lys i tunnelen, det er bare blitt lenger frem. Men vi kommer oss igjennom.  

Les også: Korona-smell i reklamemarkedet: - April kommer til å bli stygt

- Vanskelig å si hvilke konsekvenser det får

Daglig leder i Mediebyråforeningen, Merete Mandt Larsen, som representerer flere av landets største reklamekjøpere og mediebyråer, sier mye er usikkert kort tid etter innføringen av de nye restriksjonene.

- Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser de får i forhold til reklameomsetningen. Dersom det bare skulle vare en drøy uke, så vil jeg tro at den vil få mindre konsekvenser. Vil dette vare vesentlig lenger, er det klart at det kan få større betydning for enkelte kategorier av annonsører, sier Merete Mandt Larsen.

I fjor forsvant det over én milliard kroner ut av mediemarkedet da Mediebyråforeningen gjorde opp status for 2020. Det tilsvarte en nedgang på snaue 12 prosent og fortsatt vridning over mot investeringer i digitale kanaler på bekostning av blant andre tradisjonelle mediekanaler som kino, utendørs og DM-markedsføring.

- Tallene for 2020 viser at endringsprosessene fra tradisjonell til digital fortsetter og det med høy fart. Pandemien ser ut til å sette større fart på endringene i så måte. Vi så blant annet at internett i fjor økte markedsandelene selv om selve omsetningen gikk noe ned, sier Mandt Larsen.

IKEA stanser ikke reklamen

Hos IKEA sier markedssjef, Frode Ullebust, at de vil fortsette med sine planglagte markedsbudsjetter til tross for at de har måttet stenge ned varehusene på Slependen og Furuset. 

- Vi kommer ikke til å stanse kommunikasjonen vår, men det er klart at det er viktig for oss at vi også i kommunikasjonen er lydhøre, og forholder oss til de restriksjonene som er pålagt. Når folks hverdag endres i så stor grad som nå, er det veldig viktig for oss at dette reflekteres i kommunikasjonene vår. Vi vet at mange fremdeles har ønsker om å gjøre oppdateringer hjemme, og da er det viktig at vi er tydelige på hvordan de kan handle på en best mulig måte for å overholde restriksjoner, sier Ullebust til Kampanje. 

- Kan det bli aktuelt å stoppe kampanjer, eller utsette fremtidige planer?

- Foreløpig har vi ikke diskutert det, nei. Store deler av kommunikasjonen vår er merkevarekampanjer som tar sikte på å styrke Ikea som merkevare på både kort og lang sikt. Vi har vært varsomme med å kommunikasjon som driver trafikk til varehus helt siden pandemien startet. Men vi kommuniserer produkter og løsninger, og for oss som er en multi-kanal, så kan vi tilby flere måter å handle på. Dersom vi kommer i den situasjonen at vi får for stor pågang i forhold til hva vi klarer å levere så kan det være vi må vurdere å utsette noen kampanjer.

Salgsdirektør om korona-stengte butikker: - Det er litt nedtur, men ikke samme dramatikken som sist