Om kort tid er NRKs sakte-TV-konsept tilbake på skjermen med «Sommerskuta», når skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» setter til havs ved Nordkapp 6. juli klokka 19:45. 

Prosjektleder i NRK, Thomas Hellum, sier at de håper på å by publikum på friske programmer og en reise langs store deler av «vår flotte norske kyst, fra nord til sør». 

- Om bord i landets største seilskute har vi gjennom hele sommeren med oss 30 flotte medseilere fra hele landet. Sammen med mannskapet på Statsraad Lehmkuhl skal vi vise frem samhold, sjømannskap og eventyrlyst. Vi skal vise hvor fint landet vårt er – og møte publikum på sjøen. Målet vårt er å gi seeren en følelse av å være med på eventyret, sier prosjektleder han til Kampanje.

Hellum forteller at programmet skal ledes av 12 programledere fra hele NRK. Hver uke skal to nye programledere være med om bord og oppleve kveldsseilasene sammen med seeren.  følge Hellum venter NRK med å avsløre hvem som skal lede programmet frem til premieredatoen av praktiske grunner - ikke for å skape spenning. 

- Vi kaster loss på formiddagen og på NRK2 kan publikum følge seilasen – uten programledere, men ta del i turen sammen med medseilerne om bord. Etter Dagsrevyen på NRK1 fortsetter seilasen med programledere, medseilerne, oppgaver, og opplevelser. Noen få gjester blir også med på hver dagsetappe. Programmet går direkte – vær og vind kommer til å bestemme mye for hvordan alt blir. Når det nærmer seg «Kveldsnytt» kommer vi frem til dagens ankomsthavn der vi ankrer opp og takker for oss. Veien er målet i år, mer enn noen gang, sier han.

- Endringer i siste liten
Da NRK presenterte sin minutt-for-minutt-satsing for sommeren rett før nyttår, sa Hellum at ingen kunne vite hvordan koronakrisen kom til å påvirke oss neste sommer, og at de planla at reisen skulle kunne gjennomføres selv med alvorlige smitteverntiltak. 

- Vi har hele tiden planlagt med at vi ikke skulle samle et stort publikum på kaier og tettsteder i sommer, og det har jo vist seg lurt. Så «Sommeråpent», slik det tidligere har vært, blir det ikke. Programmet er en reise – og mens vi reiser så formidler vi våre opplevelser underveis.    

Hellum sier nå at de helt sikkert kommer til å måtte gjøre noen endringer i siste liten. 

- Vi tenker fortsatt at dette blir sommeren for improvisasjoner. Men det er jo etter hvert vi blitt ganske gode til, både vi i NRK og publikum, det å takle forandringer og plutselige endringer, sier han. 

- Det viktigste vi gjør i sommer med tanke på korona er å gjøre en grundig jobb med å hindre smitte i å komme om bord. At vi er friske alle som er på Statsraaden. Det betyr at vi kommer til å ha færre gjester, et strengt regime på alle som skal om bord, og gode rutiner for møter med publikum. Slik har skipet kunnet drive i året vi har bak oss, og slik blir denne sommeren for oss, legger han til.

Les også: NRK beklager blemme under Sommerbilen: - Uvant situasjon

- Skiller seg ut
Hellum har tidligere jobbet med flere av NRKs sakte-TV-produksjoner helt siden konseptet ble lansert i 2009 med «Bergensbanen». «Hurtigruten», «Sommertoget» og «Monsen minutt for minutt» er blant produksjonene han har jobbet med. 

- Sommerskuta skiller seg ut på to måter: Alt skjer direkte mens vi er i fart, og vi har med oss medseilere som vi kan oppleve turen sammen med. De 30 medseilere har sine historier og vil måtte lære en masse underveis. Gjennom å følge dem håper vi å kunne gi publikum kunnskap, underholdning og en ny opplevelse denne sommeren. Nytt i år er også en seilas over Nordsjøen til Shetland.

- Hvilke forventninger har dere til seertallene - vil det være vanskelig å samle folket foran TV-skjermen når de fleste har «sittet innesperret» i vinter?  

- Med lange sendinger gjennom seks uker, tror vi publikum kommer til å finne oss, og kunne se på mye av seilasen. Og vi tror at godt innhold fra hele landet er noe vi nordmenn liker å se. I tillegg tror vi at vi denne sommeren gjennom medseilerne kan gi noe ekstra; nye folk å bli kjent med. Seerne skal kjenne at de er om bord, og den drømmen tror vi mange blir med på.

Statsraad Lehmkuhls reiserute er å finne på nrk.no/sommer.

- Den viser foreløpig kun hvor vi planlegger å sende hver dag. Den nøyaktige ruten blir først bestemt rett før. Vær og vind avgjør hvor vi kan gå og hvordan dagene blir. Denne sommeren blir vi gode på å ta ting som de kommer – og det blir et eventyr, avslutter Hellum.

NRK-drama fra Oslo øst går mot slutten: - Naturlig ikke å bli med karakterene våre inn i 20-åra