Seks næringsliv- og kulturaktører samler krefter for å få styret i NRK til å legge et nytt hovedkontor til Lillestrøm. I dag samlet de seg i rådhuset på Lillestrøm for å signere en intensjonsavtale som tar sikte på «å øke sannsynligheten» for å få statskanalen til Skedsmo kommune.
I februar presenterte NRK et forslag til planprogram for dagens hovedkontor på Marienlyst, og dermed kan jakten på en ny tomt starte for alvor.
- Dette er først og fremst for å vise at dette med å få NRK til Lillestrøm ikke bare er en fiks idé fra kommunen sin side, men et omforent ønske i regionen om å tiltrekke oss en såpass stor aktør som NRK, sier næringssjef Maria Hoff Aanes i Skedsmo kommune til Kampanje.
Åpner for Dagsnytt 18-kontor i Oslo
Hun har fått med seg Norges Varemesse, X-Meeting Point, Lillestrøm Kultursenter, Lørenskog Hus, produksjonsselskapet Bary og Samarbeidsrådet for Nedre Romerike på avtalen.
- De partene som er her i dag er de i nærmeste omkrets som rent fysisk kan tilby NRK produksjonsfasiliteter og teknisk bistand. Samtidig er Norges Varemesse og X Meeting Point store utviklingsaktører som ønsker å utvikle regionen utover sine egne prosjekter.
Hun mener det er flere gode grunner til å legge NRKs nye hovedkontor til Lillestrøm.
- Lillestrøm-stasjon er Norges tredje største kollektiv-knutepunkt med 12 millioner reisende hver dag. Å ha NRK-skiltet stående på toppen av et eller annet tak i Lillestrøm, vil gi NRK god synlighet, i tillegg til at det vil være godt tilgjengelig for folk som jobber i NRK og gjester NRK, sier Aanes.
Hun erkjenner at et hovedkontor på Lillestrøm trolig også innebærer et mindre kontor i Oslo.
- Det bør være et studio i Oslo for Dagsnytt 18. Vi tror ikke de svarte bilene rekker å kjøre til Lillestrøm, men vi tenker at resten kan ligge her, sier hun.
At NRK nylig satte Lillestrøm videregående skole på hodet med sitt forsøk på å manipulere skolevalget i et eksperiment i regi av «Folkeopplysningen», har ikke gjort statskanalen noe mindre populær i kommunen.
- Nei, jeg har ikke hørt at noen har satt det i sammenheng eller at det har bidratt til noe endret fokus fra vår side, sier Aanes.
Les mer: Folkeopplysningen splitter Kringkastingsrådet - refses av Trude Drevland
Arnstad: - Må ha litt hårete mål
Ellen Arnstad er administrerende direktør i hotell- og konferansesenteret X Meeting Point. Hun er tidligere sjefredaktør i bladet Henne, Se og Hør og konserndirektør i Aller.
- Med min bakgrunn fra mediebransjen, hadde det vært veldig spennende å få NRK i nærområdet. Det hadde vært et veldig løft for regionen og ville ha tiltrukket seg andre typer arbeidsplasser. Hvis man skal tenke stort og ha hårete mål, kunne man tenke seg å utvikle regionen til å bli en medieby med det som kan være av andre typer miljøer som jobber med ulike produksjoner. Litt hårete mål må man ha, sier hun til Kampanje.
Også administrerende direktør Norges Varemesse, Gunn Helen Hagen, har bygget opp CV-en sin i mediebransjen som annonsedirektør i Aftenposten og VG.
Har huset tv-produksjoner
Ellen Arnstad og X Meeting Point har allerede huset produksjoner som TVNorge-programmet «All Together Now», men Arnstad mener også NRK kan ha nytte av kompetansen de har på å gjennomføre store konferanser og arrangementer.
- Det er underholdningsproduksjoner vi driver med på X Meeting Point med store rigg og mange aktører innenfor lys og lyd. Vi har en unik kompetanse når det gjelder arrangementer og scene, sier hun.
- Hvor mye tid og krefter vil du legge i dette?
- Jeg er med videre og kommer til å ha workshop og produsere opp enda mer av hva vi kan tilby. Hver og en lokasjon som er med på dette har sine styrker, pluss alle uterommene i regionen. Vi skal være veldig tydelig på hva vi er gode på og håper på et møte med NRK når de er klare for det.
Vil bli NRK-byen
Kommunen har allerede pekt ut flere mulige tomter for NRK.
- Vi hadde et møte med NRK for halvannet år siden hvor vi presenterte dem bussterminal-tomten. Bussen skal ikke lenger kjøre inn på busstasjonen, så den skal avvikles, og det er en supersentral tomt. Men vi vet ikke helt hva NRK ønsker seg, et stort bygg eller et NRK-kvartal med flere bygninger, så vi har fått en arkitekt til å tegne NRK inn på flere steder i byen for å illustrere ulike muligheter, sier Maria Hoff Aanes.
- Hva vil NRK i Lillestrøm bety økonomisk for kommunen?
- Jeg tror ikke det er mulig å gi et svar i kroner og øre, men det er klart at det ville bety ekstremt mye for attraktiviteten til kommunen. Det vil tiltrekke seg annen næringsliv som befinner seg i randsonen av NRK, og for NRK er det en unik mulighet til å lage seg en ny og moderne profil. Lillestrøm ville blitt NRK-byen. Dersom de plasserer seg et eller annet sted i Oslo, blir de en liten fisk i et stort vann, men kommer de til Lillestrøm, blir de en stor fisk i et lite vann, og kan bli en tyngre og synligere aktør.
Oppslagsbilde fra venstre: Daglig leder ved Lørenskog hus Merete Rustand Solli, adm. dir. i Norges Varemesse, Gunn Helen Hagen, ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten, adm. dir. i X Meeting Point, Ellen Arnstad, Geir Johansen fra produksjonsselskapet Bary, næringssjef i Skedsmo/Lillestrøm kommune Maria Hoff Aanes, daglig leder Lillestrøm kultursenter Lars-Otto Ullereng, og leder av SNR, Ragnhild Bergheim.
Kommentér