Bruker 120 millioner på gigantlansering

Lilleborg går i strupen på kosmetikkgiganten L'Oreal. Skal bli markedsleder i helt ny butikkhylle.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det mangler ikke på ambisjoner når Lilleborg og Orkla satser tungt innen hudpleie. Denne uken lanseres hudpleieserien AquaDerma som skal selges i landets dagligvarebutikker, apoteker og et par andre utsalgssteder. Merkevareansvarlig for den nye hudpleieserien, Kristina Velgaard i Lilleborg sier det er en massiv satsing fra både Orkla og Lilleborg.

- Dette er en av Orklas største satsinger i år, og Lilleborgs største satsing siden hårsatsingen Define i 2002. Det er ikke ofte at Lilleborg går inn i et segment som en utfordrer, så dette er spennende for oss, sier Kristina Velgaard i Lilleborg til Kampanje.

Prislappen for utvikling av produktserien beløper seg til 70 millioner kroner, mens mediebudsjettet lanseringsåret er på 50 millioner kroner, kan Velgaard avsløre.

- Det har blitt gjort enormt mye arbeid. I tre år har vi jobbet med produktutvikling, og alle investeringene knyttet til dette beløper seg til 70 millioner kroner. Over produktlinja er det satt av 50 millioner kroner til lanseringen. For Lilleborg er det en stor lansering, og det er nettopp fordi dette er en kategori vi satser på.

- Er det lettere å lansere produkter i denne kategorien enn pizza og leverpostei?

- Haha! Nei, det er det slett ikke, tror jeg. Dette er en utfordrende kategori. Vi kjemper jo mot verdensmesterne. Vi kan si så mye vi vil at kommunikasjonen til konkurrentene ikke treffer, men det selger jo og de er verdensledere. Det å drive produktutvikling i denne kategorien er ikke gjort over natta. Man må levere på alle områder; for eksempel må produktet stå ut utseendemessig. Målgruppen har ofte en barriere i forhold til å prøve, sier Velgaard.

Tar opp kampen med L'Oréal
Hudpleieserier som selges i norske dagligvarebutikker er i hovedsak store, utenlandske merker. Og den franske kosmetikkgiganten L’Oréal er klart markedsledende.

Men hos L'Oréal tar de Lilleborg-lanseringen med knusende ro.

- Vi vil ha sunn konkurranse og ønsker de velkommen. Vi håper Lilleborg kan bidra til å skape kategorivekst i markedet, svarer administrerende direktør Birger Stensland i L'Oréal Norge til Kampanje på spørsmålet om kosmetikkselskapet frykter Lilleborgs satsing.

I sin kommunikasjon sier Lilleborg at de har prøvd å utvikle produkter og kommunikasjon som er tilpasset den norske og nordiske kvinnen. Mange har et inntrykk av at kommunikasjon fra internasjonale hudpleiegiganter i stor grad er gjenbruker markedsføringsmateriell fra utlandet, men L'Oréal sier til Kampanje at deres salgstall taler for seg selv.

- Vi har mange merker og produkter på det norske markedet som selger svært bra, noe som tyder på at de møter behovene til norske kvinner og at kommunikasjonen virker. Norske kvinner er naturligvis veldig viktige for oss, men huden deres er ikke helt annerledes enn huden til kvinner i andre land vi kan sammenligne oss med, så vi tror at skalafordelene våre gir større fordeler for forbrukerne, sier Stensland til Kampanje.

Lilleborg holder likevel en knapp på at norske kvinner ønsker å bli snakket til på en annen måte enn for eksempel kvinner i sør-Europa.

- I denne kategorien har vi over flere år sett at det loves gull og grønne skoger i markedsføringen. Våre undersøkelser viser at det er mange utfordringer i denne kategorien: norske kvinner er usikre på hvorfor det er så stor prisforskjell på hudpleieprodukter og de føler ofte at kommunikasjonen er distansert fra dem. I tillegg husker veldig få reklamefilmer med ansiktspleie-produkter. Det er i det hele tatt mye støy, så det å komme med et nordisk svar var riktig og en kommunikasjon som passer, sier Velgaard.

Her kan du se reklamefilmen.

Tenker nordisk i reklamen: Lilleborg har gitt reklamebyrået Anorak  I reklamefilmen har Anorak forsøkt å fokusere på det rene og nordiske. Skjermdump fra reklamefilmen

Mye reklamedubbing
Rådgiver og partner Ørnulf Johnsen i Anorak har jobbet sammen med Lilleborg med kommunikasjonskonseptet. Han understreker at dette er en spesiell kategori å bevege seg inn i.

- Det er som er spesielt innen skjønnhetskategorien, er at det er relativt høy mediespending, men lav oppmerksomhet. Det er nok av «skip i natten», kan man si. Samtidig er det viktig for oss å ha en tydelig kategoritilhørighet i lanseringskampanjen, sier Johnsen.

- Hva er målsettingen til Lilleborg når dere går inn i en ny kategori som dette?

- Vi har selvsagt som målsetting å bli markedsleder. Vår styrke er at vi vil bli et nordisk alternativ som vet hvordan målgruppen vil ha det, og det er det vi skal levere, sier Kristin Velgaard.

Felles for mye av den internasjonale markedsføringen og spesielt reklamefilmene, er at de er dubbet fra et annet språk til norsk, det er ofte grafer eller tabeller som på en teknisk måte skal underbygge produktets fortreffelighet.

- Alle reklamene sier det samme. Og det er gjerne en eller annen superkjendis som sier det, sier Ørnulf Johnsen.

- Dette er helt klart en balansegang. Det selges mye hudpleieprodukter i Norge og kunnskapsnivået om hudpleie blant norske kvinner er høyt. Vi er også mer opptatt av naturlige produkter enn lenger sør. Men det er klart at de store, internasjonale produsentene ikke kan tilpasse alle sine produkter eller kommunikasjon til nordiske kvinner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blått: Dette er print-annonsen i lanseringskampanjen. Fonten i annonsen skal ta opp det blå i havet.

Alle reklamene sier det samme. Og det er gjerne en eller annen superkjendis som sier det Ørnulf Johnsen, Anorak

Reklamegiganter i butikkfight

Det er to giganter i reklamesammenheng som nå skal gjøre opp om markedsandelen i hudpleiekategorien. Her ser du spendingtallene til de to i 2014 ifølge bruttotallene til ACNielsen, alle medier, eksklusive internett.  Tall for alle kategorier og i millioner kroner.

- Annen logikk
Derfor har Lilleborg forsøkt å vri på sin kommunikasjon og tilpasse den til det nordiske markedet.

- Norske kvinner blokker i alle fall ut når en hudkrems effekt vises med en teknologisk-utseende graf. Vi har tenkt at vi må svare på enkeltbehov som ligger der, og ikke rote oss bort i løfter som ingen tror på. Men vi kan jo ikke slutte å snakke om hva kremen gjør, heller. Da mister vi mange på veien, sier Velgaard.

Renhet har vært et nøkkelord i produktutviklingen. Sammen med Anorak har Lilleborg prøvd å formidle dette i markedsføringen også.

- Men vi har kommet opp i noen utfordringer. Merket har en klar differensiering i det rene. Samtidig må vi kommunisere virkestoffet som skaper effekt. Vi må skille oss ut, men vise en klar tilhørighet til kategorien – i hvert fall så lenge ingen engang vet at AquaDerma er en hudpleieserie, sier Johnsen

Et viktig suksesskriterie tror både Velgaard og Johnsen er å få norske kvinner til å prøve den nye serien.

- Først skal de legge merke til det og så prøve det. Det er viktig å gi en smakebit, sier Velgaard.

Bølger på pakningsdesign
Emballasjen på produktserien er utviklet av Anti. Eskene er holdt i hvit bakgrunnsfarge med tre blå striper på.

- Vi ville ha en tydelig, nordisk, sober profil. Og den blå fargen symboliserer havet. Utseendet på boksene trekkes litt mot det man ser i apoteket. Vi var opptatt av at det måtte se bra ut, at pakning skulle bidra til å heve kvalitetsinntrykket for AquaDerma. Stripene er «malt» i akvarell på eskene, og det samme utseendet er tatt igjen i fonten på markedsføringsmateriellet.

Bølger: Pakningsdesign er det Anti som har stått for. Foto: Eivor Eriksen

Toppbilde: Merkevareansvarlig Kristina Velgaard i Lilleborg har jobbet med produktserien i tre år. Foto: Eivor Eriksen

Bruker 120 millioner på gigantlansering