Den andre finalisten til prisen «Årets Markedsfører 2017» som Kampanje kan slippe nå, er reiselivsorganisasjonen Visit Oslo. Tidligere i uken ble det kjent at første finalist til prisen er PR- og managementbyrået Little Big Sister for sitt arbeid med rap-duoen Karpe.
Les også: PR-byrået til Karpe Diem kan bli Årets Markedsfører: - Føler oss som ferskinger
Visit Oslo er videre med sitt case der en rekke strategiske grep og stunts for å gjøre Oslo mer kjent og få flere personer til å få øynene opp for den norske hovedstaden som reisemål.
Kampanje møter avdelingssjef for medier og kampanjer i Visit Oslo, Katrine Mosfjeld i reiselivsorganisasjonens lokaler i Oslo. Hun er inne i sin siste uke i jobben - mandag er hun på plass hos sin nye arbeidsgiver Innovasjon Norge.
- Det er det kjipeste med «Årets Markedsfører»-nominasjonen – det betyr at jeg ikke får vært med og presentere caset for juryen! Sier Mosfjeld til Kampanje.
Med eller uten Mosfjeld er Visit Oslo videre som finalist i «Årets Markedsfører 2017». Grunnen til at de sendte inn et case til årets jury, var de selv syntes de hadde en god historie å fortelle.
- Vi har ganske god selvtillit – med god grunn, fordi Oslo presterer bedre enn mange av de største byene i Europa. For å komme dit har vi gjort noen valg; blant annet har vi valgt bort de aller fleste papirprodukter og vi satser heller ikke på messer lenger. Vi kan ikke se at noen av disse tingene gjør noe for oss, sier hun.
Bakgrunnen er et strategivalg i 2014. Daværende daglig leder Bente Holm sto i spissen for noen modige valg som utelukket noen viktige kanaler, men ga større rom for andre.
- Vi spurte oss selv; «Er det for eksempel noe vits i å bruke masse penger på store utendørs-boards når alle står og ser ned i mobilen?», og vi fant også ut at det var viktig å bli målt på de rette tingene. Før ble vi målt på antall treff på nettsiden, men det løsnet da vi inkluderte KPI i prestasjoner i sosiale medier, og faktisk også på innhold om Oslo skapt av andre, sier Mosfjeld.
Se videointervju med Katrine Mosfjeld her (artikkelen fortsetter under filmen):
«Turist-kuppet»
For Visit Oslo ble 2017 året der man gikk «all in» for å virkelig sette Oslo på kartet. Et viktig element i strategien for å øke kjennskap og oppmerksomhet, var stuntet «The Great Escape», som oppnådde oppmerksomhet i alle verdenshjørner. Et ungt par som var på ferie i Paris og la ut et bilde som illustrerte hvor trangt det var å være turist den franske hovedstaden, ble «kuppet» og tilbudt en gratis helg i Oslo mot at dette ble dokumentert. Paret sa ja, og siden har filmen med paret blitt vist over seks millioner ganger.
- Dette skulle være en ærlig historie om Oslo. Og akkurat denne helga regnet det, men paret tok det pent og var gode på film uansett. Mange tror de var castet, men det var de ikke! Vi hadde ingen garantier, så det kunne gått alle veier, sier Mosfjeld fornøyd i dag.
Les også: PR-stunt fra Visit Oslo - redder kjærestepar fra turistfelle i Paris
«The Great Escape» er et av de største stunt Visit Oslo har gjort, kan Mosfjeld fortelle.
- Ja, dette har nok vært det største markedsføringsstuntet vi har gjort noen sinne – på vinteren. Vi har heller aldri gjort noe som har skapt så mye oppmerksomhet.
Men all æren for det vellykkede og godt planlagte markedsføringsstuntet, vil ikke Visit Oslo ha.
- Vi gjorde dette som en som en del av Oslo Brand Alliance, og fikk med Trigger og Waterdrop med på laget. Men det var ikke store budsjettet vi snakker om her, understreker Mosfjeld.
- Og nå er målet å få masse turister til Oslo?
- Nei, vi skal ikke ha flest mulig til Oslo, men akkurat passe.
Se filmen som har skaffet VisitOslo nominasjonen her:
Satser på «Skam»
I disse dager har en ny satsing på sosiale medier sett dagens lys. I anledning at reislivsguiden Lonely Planet for første gang presenterte Oslo som én av «Topp ti byer å besøke i 2018», bestemte Visit Oslo seg for å gjøre Oslo til en by man snakket om. I sosiale medier ble derfor folk fra hele verden invitert til å «søke om å komme til Oslo» - gratis. Over 300.000 mennesker søkte og ti personer fra ulike land ble valgt ut. Hver av disse ti fikk egne «Oslo-buddies» med tilsvarende interesser, og ble vist rundt i byen av sin Oslo-venn.
Resultatet går nå sin gang på sosiale medier. Og allerede nå ser Visit Oslo tall som peker i svært positiv retning. Håpet er at de som ser filmene skal ønske å komme til Oslo.
- Jeg håper folk synes det er god historiefortelling. Dette har blitt en annerledes presentasjon uten en «kavalkade» av turistattraksjoner, sier hun.
Elementene det her fokuseres på, er blant annet «Skam», gode kaffebarer, aking i Korketrekkeren og isbading.
Vinneren av «Årets Markedsfører 2017» blir offentliggjort 15. mars på MFO Case, og frem mot den datoen, vil Kampanje presentere resten av finalistene på våre sider.
Vi gjør oppmerksom på at Kampanje er representert i juryen.
Kommentér