Det er ikke mye å plukke på når en ser regnskapstallene til Discovery-konsernets norske tv-virksomhet. For tv-kanalene til toppsjef Harald Strømme fortsetter å bøtte inn med penger. Ferske tall som Kampanje har fått tilgang til viser at før profittdeling tjente Discovery i Norge hele 500 millioner kroner.
Omsetningen vokste med ti prosent i et relativt flatt tv-marked i 2014. Discovery-omsetningen endte dermed på drøye 1,5 milliarder kroner.
- En bunnlinje på en halv milliard og en tredjedel av omsetningen i profitt, er vi selvsagt svært fornøyd med, sier administrerende direktør og sjefredaktør i Discovery, Harald Strømme, til Kampanje.
Betegnelsen «før profittdeling» henger sammen med at flere av tv-kanalene Discovery-familien i Norge er registrert i utlandet og det blir stadig flere av dem etter at Discovery kjøpte TVNorge og de øvrige TVNorge-kanalene i Norden for snaue ti milliarder kroner i 2012.
Les også: Discovery kjøper TVNorge
For med unntak av hovedkanalen TVNorge er kanaler som Max, Fem og Discovery alle registrert i Storbritannia og svarer til britiske reklameregler.
Harald Strømme ønsker ikke å kommentere regnskapstallene til Discovery ytterligere.
Det offisielle driftsresultatet, som er det resultatet som kommer til syne i regnskapstallene her hjemme, havnet på 324 millioner kroner. Det var også en bedring sammenlignet med tilsvarende tall i 2013 på 248 millioner kroner. Driftsmarginen for 2014 endte dermed på 21 prosent.
Les også: Rekordtall for Strømme-tv
- Det jeg kan si er at 2014 ble nok et fabelaktig år for oss. Vi setter ny omsetningsrekord, bunnlinjerekord og seerrekord for femte året på rad. Vi har vært gjennom en rivende utvikling siden vi la om kursen i 2009 og fjoråret topper alle tidligere rekorder, sier Strømme.
Doblet omsetning
I 2009 da TVNorge fikk Harald Strømme som ny sjef omsatte kanalen for 666 millioner kroner og tv-huset har dermed mer en doblet omsetningen siden den gangen. Noen av de store, strategiske grepene til Strømme den gangen var å legge nyhetsavdelingen og rendyrke satsingen på humor på TVNorge samtidig som nisjekanalene fikk svært tydelige målgruppeprofiler. Med eierens Discoverys kjøp av Eurosport har Strømme også blitt en stadig hissigere budgiver på sport og kanalgruppen sitter i dag med rettigheter til blant annet å vise kvalifiseringskampene til det norske fotballandslaget for EM og VM samt spansk fotball.
Rett før jul var Harald Strømme og Discovery med i budprosessen for å kjøpe betal-tv-virksomheten til Bonnier i Norge, C More. Den kampen tapte imidlertid Discovery for TV 2.
Les også: TV 2 får kjøpe C More
Kanalgruppen til det amerikanske mediekonsernet har dermed fortsatt til gode å sikre seg en posisjon i det attraktive markedet for betal-tv og kom også sent ut med sin strømmetjeneste Dplay sammenlignet med konkurrentene TV 2 og MTG.
- Større enn TV 2-gruppen
Nå får trøsten være at TVNorge generer mer penger enn konkurrenten TV 2 om en ser bort fra en ekstraordinær resultateffekt på rundt 400 millioner kroner etter en større omlegging av pensjonsordningen i TV 2.
- For første gang har vi også en større bunnlinje enn TV 2-gruppen i reelle kroner om en ser bort fra pensjonsbonusen deres, sier Strømme.
TV 2 hadde i 2014 et driftsresultat på 719 millioner kroner, hvorav 434 millioner skyldes pensjonsomleggingen. Det reelle TV 2-resultatet fra driften var dermed på 285 millioner kroner.
Seertallsmessig har også TVNorge vokst kraftig de siste årene og som tv-gruppe har Discovery en markedsandel på rundt 40 prosent i det kommersielle tv-markedet eller om en trekker ut NRK. En aggressiv lanseringstakt både av nye kanaler og gjennom oppkjøp har sikret Discoverys kanaler en stadig sterkere posisjon i tv-markedet drevet spesielt av kanaler som Fem, Max, Vox, TLC og Discovery og fra med i år kan selskapet også plusse på Eurosport-kanalene. ¨
Savner vekst på hovedkanalen
Eneste skåret i gleden er at Discovery ikke har klart og lykkes med å få flaggskipet TVNorge til å vokse i særlig grad etter en storstilt satsing i 2014. TVNorge hadde i fjor en markedsandel på 8,1 prosent i riksuniverset (12+) og gikk noe tilbake i mars måned.
Les også: Satser for fullt på hovedkanalen
Strømme sier TVNorge-familien fortsatt er i «en utfordrerposisjon».
- Vi er og blir hovedutfordreren i det norske tv-markedet. Kamplysten, kulturen og menneskene i dette selskapet er det viktigste konkurransefortrinnet vi har, sier Strømme.
Her ser du regnskapstallene til Discovery i Norge for 2014. Alle tall i MNOK.
Discovery Networks Norway | 2014 | 2013 | Endring i prosent |
Omsetning | 1.534,3 | 1.399,5 | + 9,6 |
Driftsresultat | 324,2 | 247,8 | + 30 |
Resultat før skatt | ikke klart* | 242,8 |
*Discovery oppgir foreløpig ikke resultat før skatt for 2014.
Kommentér