Av de fem norske kreative som er valgt ut til Cannes Lions-jurytjeneste i år, er alle kvinner. Det er historisk i Cannes-sammenheng. Det er første gang i festivalens 60 år lange historie at dette skjer.

- Vi er veldig glad for å kunne annonsere at 100 prosent av de norske jurymedlemmene i 2017 er kvinner. Det er den første «full-female»-jury fra et land i historien til Cannes Lions. Det er en fremragende oppnåelse, sier daglig leder Jose Papa i Cannes Lions. 

I Norge er det Capa som er Cannes Lions-representant, og dette ansvaret holder Espen Strand Henriksen i, som tidligere Capa-markedssjef. En av de konkrete oppgavene til en representant er å nominere jury-medlemmer til de kategoriene Norge får tildelt plasser i. Dette gjøres i samarbeid med bransjen.

- Selv om vi i Norge ikke alltid liker eller trenger å sette fokus på dette med vektingen av kvinner og menn i Cannes Lions-juryer, så er det unektelig hyggelig at Norge er første land i verden som har en jury-delegasjon kun bestående av kvinner. Ser man dette med globale øyne, så er det jo en aldri så liten sensasjon at fem av fem er kvinner. Dessverre kan man kanskje legge til, sier Espen Strand Henriksen til Kampanje.

Av de fem kvinnene er det to som reiser ned til Cannes, mens tre skal være med i det som heter «shortlist-juryer». De to jurymedlemmene er Maja Folgerø fra Pol som skal sitte i Cyber-juryen og Camilla Bjørnhaug fra Try som skal sitte i Film-juryen.

- Stor stas
Under Cannes Lions skal årets Cyber-jury også ledes av en kvinne, nemlig globalt kreativ ansvarlig Colleen DeCourcy i Wieden + Kennedy. Og her skal altså kreatør Maja Folgerø være Norges representant i år. Folgerø har juryerfaring etter at hun deltok i Digitale & Mobile-juryen Eurobest i 2015. Nå gleder hun seg stort til nye jury-oppgaver.

- Det er klart at dette er stor stas. Man sier jo at Cannes Lions er reklame-VM, og får du sjansen til å juryere i noe sånt, da må du jo være glad – og litt ydmyk, sier hun til Kampanje.

De siste årene har det vært et tilbakevendende tema at norske byråer i liten grad markerer seg i den digitale kategorien. Men Maja Folgerø tar ikke sorgene på forskudd.

- Norge hadde et rekordår i D&AD, så jeg synes vi har noen fine case og gode kort i år. Men det er vanskelig å spå, så det tror jeg ikke at jeg skal. Det morsomste med juryarbeid er jo at du kommer inn i rommet med noen favoritter og iblant ender opp med å gå ut med noen helt andre. Men hvis man krysser fingrene, så hjelper det kanskje?

- Er det viktig for deg at du er del av en kvinnedelegasjon eller spiller det ingen rolle?

- Det viktige for meg er at Norge sender dyktige og taleføre navn som Cannes kan velge blant. Og i år valgte de bare kvinner. Cannes har jo uttalt at de vil se på jurysammensetningen og få inn en større variasjon av folk. Det er vel det vi har kunnet hjelpe dem med. Når de store nettverkene ofte sender eldre menn, er det sikkert lett for Cannes Lions å plukke kvinner fra uavhengige byråer i Norden. Kreatører her har ofte mer ansvar, sier Folgerø og tror det kan bidra til at nordiske kreatører i jurytjeneste derfor tør å hevde sine meninger.

- I tillegg plukker de ofte folk som har sittet i juryer tidligere, for da vet de at dette er folk som liker og tør å snakke i en forsamling. Og har kvalifiserte meninger - ikke minst.

- Hva gleder du deg mest til?

- Det morsomste blir å sitte i et rom med de beste kreative i hele verden og faktisk diskutere jobber. Man lærer så vanvittig mye, sier hun.

Går til filmen:

I årets film-jury er det Camilla Bjørnhaug fra Try som er norsk representant. - Jeg gleder meg allerede, sier hun. Foto: Try

Juryendringer
For Camilla Bjørnhaug fra Try blir det andre gangen hun sitter i film-juryen - også i 2012 hadde hun jury-tjeneste her. Og i likhet med Folgerø gleder hun seg til Cannes-tjeneste.

- Det er et ærefullt oppdrag - og veldig inspirerende. Man skal gjennom en hel mengde film fra hele verden før vinnerjobbene begynner å utkrystallisere seg. Og diskusjonene underveis er både bevisstgjørende og lærerike. Jeg gleder meg allerede, sier hun.

De senere årene har det vært et økende problem at juryene har est ut i størrelse og antall. Derfor har det i år blitt gjort noen endringer i jury-strukturen.

- Dette skyldes at den økende størrelsen på juryene etterhvert skapte utfordringer for ønsket dynamikk i jury-rommene. Løsningen er derfor å redusere antall jurymedlemmer i en rekke kategorier for å øke kvaliteten på selve juryeringen, sier Espen Strand-Henriksen.

Det er tre juryer som vil ha en egen «shortlist-jury» der de utvalgte jurymedlemmene vil foreta en første utsiling av innsendte bidrag slik at jobben blir enklere når en mindre jury samles i Cannes.

Norge har ett shortlist-jurymedlem i hver av disse tre kategoriene, og de har begynt på jury-jobbingen i disse dager og dette arbeidet vil pågå i en periode på fire til seks uker. Også her er det altså tre kvinner som representerer Norge; Silje Fjeld fra Naug & Venner sitter i shortlist-juryen for Promo & Activation, Torny Hesle fra McCann sitter i shortlist-juryen for Direct, mens May Lene Glomsrud fra Red Media sitter i shortlistjuryen for Media. 

Norge fikk sitt første jurymedlem i Cannes Lions i 1955, men første kvinnelige jurymedlem fra Norge var Tone Garmann som i 2003 satt i Press & Outdoor-juryen. Siden den gang, altså i perioden 2004 til 2016, har kvinner bekledd 17 av 47 norske juryplasser. Blant disse kan det nevnes Anne Gravingen i filmjuryen i 2004, Dagmar Kollstrøm i filmjuryen i 2007, Janne Brenda Lysø i filmjuryen i 2008, Karin Lund i Direct-juryen i 2010 og Eva Sannum i PR-juryen i 2015.

Starter jobben:

Disse tre har allerede startet oppvarmingen til årets Cannes Lions, og sitter i hver sin shortlist-jury. Fra venstre: May Lene Glomsrud fra Red Media (Media), Silje Fjeld fra Naug & Venner (Promo & Activation) og Torny Hesle fra McCann (Direct). Foto Glomsrud: Erik Burås/Studio B13