Hvert år de siste 11 årene har «Sustainable Brand Index» rangert de merkevarene som i folks oppfatning er best på bærekraft - som størst mulig grad lever opp til FNs 17 bærekraftsmål.

Undersøkelsen blir gjennomført i åtte land og er i dag den største uavhengige merkevareundersøkelsen om bærekraft i Europa. Totalt blir 60.000 forbrukere intervjuet.
 

TRY RÅD

I tillegg til indeksen som vil bli offentliggjort i Oslo 18. mars, vil det også blir delt ut priser til «Årets Bidrag».

Denne prisen går til de beste enkeltstående eksemplene på effektiv bærekraftkommunikasjon og bærekraftig merkevarebygging. Fjorårets norske vinner var «Bergans - The Collection of Tomorrow».

Partner og seniorrådgiver i TRY Råd, Kristian Skard, sitter i årets jury.
 
- «Årets Bidrag» er en fin anledning til å premiere de beste og mest effektive kampanjene innen bærekraftarbeid, uavhengig av hvor stor eller kjent merkevaren er, sier Kristian Skard.
 
Han mener at noe av problemet innen bærekraftkommunikasjon er at alle blir snakkende om det samme - på samme måte.
 
-  Det er fint at alle mener at bærekraft er viktig, men da det er ikke lett å skille seg ut. Jeg håper det kommer inn kandidater som ved kreativitet og mot skiller seg klart ut fra mengden, sier Skard og legger til.
 
- For å trekke frem et legendarisk eksempel, som både var kreativt og modig, var da Patagonia i 2011 satt inn annonsen «Don´t buy this jackt» med bilde av sin mest populære jakke. Det var på Black Friday, og annonsen bar budskapet om at forbruket vårt er i ferd med å ødelegge jordkloden. Dette var bra og effektivt, og en skal heller inne underslå at resultatet endte med sterk markedsvekst for Patagonia - kjent som et av det mest bærekraftige merkevarene i verden,  sier Kristian Skard i TRY Råd.