Slik min dyktige kollega påpekte da hun delte sine tips til innhold som vil fungere best i 2021, så er det en vanskelig oppgave å spå fremtiden. I Spoon har vi, gjennom et samarbeid med noen av Norges største merkevarer innenfor mat og drikke, en unik innsikt i hva som er populært hos forbrukerne nå, og dermed kan vi trekke noen linjer til det vi og andre tror vil være en trend i 2021.

Det er ingen tvil om at koronasituasjonen har endret folks forbruks- og handlemønster i 2020 – også innenfor mat og drikke. Vi hamstrer ikke lenger hvetemel og toalettpapir slik vi gjorde i mars, og selv om vi skimter en slags normalitet i 2021, så kommer mange av de nye vanene til å følge oss inn i 2021 og årene fremover. Dette gjelder særlig digitale vaner. Netthandelen har, ikke overraskende, fått seg en skikkelig vekst i 2020. Det samme gjelder digital annonsering. 32% av forbrukere globalt sier at de oppdager nye produkter og tjenester først i sosiale medier.

Her får du våre heteste tips til hva som kommer til å trende innen mat og drikke i 2021 basert både på egen og andres innsikt.

Mer plantebasert
Under Pejgruppens konferanse «Food + Consumer Trends 2021-2025», ble mer plantebaserte matvarer presentert som en av de mest populære mattrendene for øyeblikket. Stadig flere hurtigmatkjeder lanserer vegetariske alternativer, inkludert IKEA med sine vegetarpølser og -boller, og antall tilbydere av plantbaserte kjøtterstatninger i dagligvarebutikken har økt kraftig. Det er særlig av hensyn til klima, miljø og helse at stadig flere ønsker å spise mer plantebasert. Dette har ført til fremveksten av et nytt begrep, nemlig «klimaterianer».

Enkelt, men godt
Idet koronarestriksjonene traff verden i mars, var det mange som fant veien til kjøkkenet for å lage mat fra bunnen av, og vi kjøpte hvetemel fremfor ferdige brød. I løpet av året har denne trenden stabilisert seg og begynt å snu. Vi ser nå at de fleste går tilbake til sine vante spisemønstre. Tidsklemmen er tilbake, så vi vil ha det enkelt – men fortsatt godt.

Mindre alkohol – NoLo
I løpet av 2020 var det mange som ble kjent med NoLo-begrepet. NoLo står for «No or Low», og beskriver drikke med lite eller ingen alkohol. Denne trenden ser ut til å fortsette over i 2021, og det er særlig de yngre som etterspør gode alkoholfrie drikkealternativer både på butikken eller på restaurant/bar.

Mat for helse og immunforsvar
På begynnelsen av året ble det snakket mye om «koronakroppen» som et resultat av manglende aktivitet og litt for mye kos. Dette har nå snudd. Koronasituasjonen har fått flere til å få opp øynene for hvordan mat kan påvirke helse og immunforsvar – også gjort kjent gjennom statsminister i Storbritannia Boris Johnson’s forsøk på å få hele UK til å spise bedre etter korona. Ifølge ADM kjøper 31% av forbrukerne nå mer av mat og råvarer som skal gi god helse.

Mindre sukker
Reduserte mengder av sukker har vært en trend i flere år, og den fortsetter. Tonnevis med sukker kuttes fra eksisterende matvarer og søtsaker for å svare på forbrukernes etterspørsel. Nordmenn er allerede de som drikker mest sukkerfri brus i Europa. Nylig varslet også regjeringen avgiftskutt på lettbrus, noe som mest sannsynlig vil bidra til økt inntak av sukkerfri brus fremfor sukkerholdige varianter.

Ikke ett fett
Det har lenge vært knyttet store uenigheter til hva slags type fett som er best for helsen hos forbrukerne. Noen sverger til smør, andre til margarin. Det er likevel en fett-type som ikke er like omdiskutert som de andre, og det er olivenoljen. Derfor har Spoonshot spådd at olivenoljen kommer til å få sitt comeback i 2021, og bli flere forbrukeres prefererte matfett.

Merkevareaktivisme
Pejgruppens trendrapport viste også en økning i såkalt merkevareaktivisme, eller hvordan merkevaren din stiller seg til politiske og sosiale saker. En aktør som jobber mye med dette er Ben&Jerrys som også har sin egen «activism manager». Et annet nylig, ikke matrelatert, eksempel er Nike, som valgte å ta et standpunkt i Black Lives Matter med støtte til Kaepernick. De økte salget sitt med 31% – det til tross for at mange valgte å boikotte merkevaren.

Måtehold
Mat- og drikketrender opererer ofte på hver sin ende av skalaene. Kjøtt vs. vegansk, overdådig vs. magert, alkoholbasert vs. alkoholfritt. Den store trenden i 2020 er derimot måtehold, og det tror vi vil fortsette inn i 2021. Mindre kjøtt, mindre sukker og mindre alkohol – uten å kutte de helt ut.

Digitale løsninger
2020 har endret handlemønstrene våre og flyttet mye av handelen over på nett. Med vedvarende restriksjoner vil det være færre ute i gatene og butikkene også i 2021. Aldri før har det vært viktigere å være til stede på nett slik at forbrukeren kan finne deg, og finne ut mer om deg. Hvor kan de kjøpe produktet ditt, hva inneholder det, hva står merkevaren for, hvordan kan produktet brukes – alt dette kommer til å utgjøre en forskjell når handlemønstrene flyttes over til det digitale.

 

Vil du prate mer om mat og drikketrender? Kontakt Torunn Maria Holm