Bakgrunn

Dagligvarehandelen preges av sterk kamp om hylleplassen. Hele 70% av nylanseringer flopper og er ute av markedet etter kort tid. Når man i tillegg representerer produkter i en nokså ny matvarekategori, er risikoen stor for ikke å overleve.

I tillegg til «tradisjonell» PR gjennom tilpassede pressemeldinger og sampling til utvalgte medier, valgte vi å inngå et forholdsvis langsiktig samarbeid med to influencere vi vurderte som riktige for Fazer Yosa.

Havrebaserte produkter fra bærekraftig produksjon er klimavennlig på flere måter. Forbrukerne oppfordres til å spise mindre kjøtt og meieribaserte matvarer; havrebaserte produkter svarer på disse utfordringene. I Norge har vi ingen lang tradisjon for å bruke veganske matvarer i stedet for meieriprodukter, i motsetning til for eksempel Finland. Derfor måtte vi både drive opplysningsarbeid og å friste konsumentene til å tørre å prøve.

Mål

Gjennom blant annet å vise hvordan Fazer Yosa produktene kan brukes i matlaging, fikk vi fokus på de ulike produktene som finnes i kategorien havrebaserte matvarer. Vi fikk også vist hvordan produktene kan brukes i praksis.

Målsetningen var å øke kjennskap fortrinnsvis til merkevaren Yosa og de ulike produktene som finnes i det norske markedet. Å øke prøvet andel, totalt salg og inspirere til økt bruk av havrebaserte produkter var essensielt.

Gjennomføring

Gjennom et influencersamarbeid som baserte seg på en ambassadørtankegang, fikk vi muligheten til å være tilstede i riktig målgruppe over tid – i ulike plattformer: Facebook, blogginnlegg, Instagram og Snapchat.

Influencerprofilene vi valgte har en solid leserskare og et innhold som passer til posisjonen Fazer Yosa ønsker å ha i markedet. Det ble laget en rekke oppskrifter med ulike Yosa-produkter som senket terskelen for å prøve havrebaserte matvarer i kostholdet: Både for de som er bevisste i matveien – og for de som gjerne vil lære. Det resulterte i mange fine oppskrifter til inspirasjon for alle og enhver.

Resultat

Til tross for et forholdsvis beskjedent budsjett, har vi gjennom dette samarbeidet nådd godt ut til målgruppen gjennom de ulike plattformene influencerne er synlige i. Det er høy grad av relevans gjennom å vise hvordan produktene også kan brukes i matlaging og i ulike typer oppskrifter. Samarbeidet har vært konsistent over tid, og det er derfor naturlig å konkludere med at målgruppen i tillegg har vært eksponert for både budskap og forskjellige produkter fra Fazer Yosa flere ganger.