Utviklingen i sosiale medier går i en rasende fart, og det er til tider vanskelig å følge med. Vi i PR-operatørene var derfor på The Network One sitt kurs om markedstrender i sosiale medier for det kommende året. Trendene de presenterte er basert på 16 intervjuer med prisvinnende og uavhengige byråer rundt om i verden. Dette er hva vi lærte.

 

  1. SoMe-shopping skyter fart

Det har vært en betydelig økning i handel gjennom sosiale medier det siste året. Bare fra 2019 til 2020 har denne handelen doblet seg. Vi handler også generelt mer over nett, noe som også har gjort live-stream-shopping mer populært. Forbrukerne vil dermed forvente både at flere forhandlere tilbyr netthandel, men også generelt større produkttilgjengelighet.

 

  1. Tiktok får bredere appell

I 2020 var den mest nedlastede appen i verden, TikTok. Appen har gjort SoMe-innhold mer lekent og menneskelig. Det trenger ikke lenger å være veldig polert innhold som deles. Pandemien, og strenge krav om å holde seg hjemme, har hatt en stor påvirkning på dette skiftet. Kjedsomheten tar over, og timene hjemme må fylles. Mange har snudd seg til TikTok og YouTube for underholdning, noe som også har ført til at plattformene er blitt mer sentral for sosial markedsføring, og ikke bare for det yngre publikum.

 

  1. Live-streaming gjør sin store entré

2020 har lært oss å bli vant til at mye mer foregår over video. Live-streaming har dermed gått fra å være mest brukt blant gamere og nyhetsstasjoner, til å nå også omfavnes av merkevarer og vanlige brukere – spesielt under nedstengingsperioder. Her får de som bruker det sjansen til å vise frem virkeligheten, og man får en umiddelbar og intim kontakt med publikum. Dette vil kunne føles mer komfortabelt nå enn tidligere, ettersom vi er mer vant med å sitte foran kamera.

 

  1. Autentisitet gir innflytelse

Med et marked som krever et mer autentisk og gjennomsiktig innhold på SoMe, har mikroinfluensere fått et større fokus. Når forbrukere søker ønsker råd til kjøp eller ser etter pålitelige eksperter, beveges de i større grad mot mindre influensere enn de store og kjente. Mindre influensere gir oss en følelse av nærhet og åpenhet, og deres innhold blir dermed mer til å stole på.

 

  1. Influenser-samarbeid blir langsiktige

Tiden for korte samarbeid med influensere er over, da det ikke lenger er like verdifullt å bruke influensere for enkeltstående kampanjer. Det skal brukes god tid på å finne riktig influenser for merkevaren, slik at man sammen kan skape godt innhold på sikt. Dette er gir høyere merkevarelojalitet og mer oppmerksomhet rundt kampanjer.

 

  1. Influensere påvirker strategier

Med riktig influenser og rett idé kan man sammen skape magi. Det vil bli viktigere å la influensere – eller kreatører – være med på å bestemme hvordan de ønsker å markedsføre gjennom deres SoMe-kanaler. Flere merkevarer bringer influensere tidligere inn i prosessen enn før, for å jobbe sammen mot det kreative målet. Det er ikke lenger nok at influensere kun skal vise produktet, de skal også finne måter å vise det på som er inspirerende eller underholdende – det skal være ekte og troverdig.

 

  1. Gjennomsiktighet og formål kommer først

Forbrukere er lei av sminkede sannheter og vage lovnader. De vil ikke lenger godta det, og leter derfor i større grad etter etikken bak alt de forbruker. Dette inkluderer gjennomsiktighet om hvordan produkter er laget, arbeidsforholdene til de som jobber for merkevaren, og hvordan merkevaren har investert i større samfunnsmessige og økonomiske tiltak utover bare produktene deres. Sammen med forbrukerne vil merkevarene skape en ny virkelighet og delta aktivt i sosiale og kulturelle endringer.

Selvsagt er det ikke alle disse punktene som vil være aktuelle for alle merkevarer, men de har forhåpentligvis gjort dere litt klokere på hva som vil skje innen sosiale medier det kommende året.

Om din merkevare skulle ha behov av hjelp på sosiale medier, til influensersamarbeid eller PR, ta kontakt med byråleder Petter Thorendahl på pt@pr-o.no for å høre hva vi kan gjøre for dere.

Foto: ANGELA FRANKLIN, Unsplash.com