La en ting være klinkende klart, det finnes ingen magisk formel eller fasit på hvordan du får innpass hos mediene. Ofte tenker man at det man skal si fortjener spalteplass, men ender opp med ingenting. Da kan det være ganske frustrerende å skru på Misjonen på P4 og høre at den stumme måken som kom tilbake til Ekebergveien er blitt en toppsak i lokalavisen. Denne frustrasjonen hender det at vi som jobber med kommunikasjon også føler på i blant. Det finnes likevel noen tips du kan ta med deg for å øke sannsynligheten for gjennomslag i mediene. Her er syv av de viktigste vi mener du bør ta med deg inn i pressearbeidet for 2019:

1. Tenk ut nyhetsverdi

«Hvorfor skal jeg bry meg?» eller rettere sagt «hvorfor skal mine lesere bry seg?». Dette spørsmålet stiller alle journalister og redaktører seg når de får innspill på potensielle nyhetssaker. Det samme spørsmålet bør du også stille deg selv før du i det hele tatt begynner å skrive ut saken din. Om ikke du kan svare på hvorfor dette er viktig for de du ønsker å nå, kan du ikke forvente at journalisten skal skjønne det heller. Om du har svaret klart for deg, blir det lettere å disponere og kommunisere saken din riktig.

2. Vær aktuell

Det mediene anser som aktuelt i dag kan være uinteressant i morgen. I kommunikasjonsbransjen råder vi derfor alltid våre kunder til å utnytte aktualitetsknaggen så godt det lar seg gjøre. Rett anledning og tidspunkt er avgjørende for om det blir en sak eller ikke.

3. Ha en klar vinkling og et tydelig budskap

Det beryktede «tunnelsynet» kommer ofte når man jobber for lenge med en sak. Da blir det lett å fokusere på det du vil si fremfor hva journalisten eller publikum vil høre. Husk imidlertid på at mediene mottar mange tips i løpet av en dag. Det er derfor essensielt at du fanger både deres og potensielt publikums interesse med én gang. Ideelt sett er ditt viktigste budskap også en god vinkling, men som regel handler det om å finne en balanse mellom det du vil si, og det publikum vil høre eller lese.

4. Finn det mest relevante mediet

Nyhetsverdien, vinklingen og budskapet forteller deg også mye om hvilke typer medier saken din er interessant for. Det være seg lokal-, regional-, eller riksdekkende aviser, TV, radio, podcast eller andre kilder for informasjonsformidling. Det å finne det mest relevante mediet for din sak er essensielt for å nå igjennom, og selvsagt treffe rett publikum. Like viktig er det å finne den mest relevante journalisten i det aktuelle mediet. Bruk derfor god tid på å gjøre den nødvendige researchen for å øke sannsynligheten for omtale.

5. Illustrer saken din

Man kan ikke forvente at journalisten skal ta med seg kamera ut for å ta bilder til enhver nyhetssak som publiseres. Veldig ofte er de avhengig av at avsender av tipset selv har bilder tilgjengelig for bruk. Det er derfor veldig viktig at du tenker gjennom hvordan saken din kan illustreres. Et godt bilde gjør saken bedre og blir med én gang mer aktuell for journalisten.

6. Kom til poenget raskt!

Når du har funnet ut hva du skal si og hvem du skal si det til er det viktig å tenke på hvordan du skal spille inn saken. Tenk selv på når du leser eposter, meldinger eller får en telefon. Som regel ønsker du at man kommer til poenget raskt, og deretter kommer med tilleggsinformasjon som belyser saken ytterligere. De fleste journalister tenker også slik, uansett om du spiller inn en sak via telefon, epost eller SMS. Gjør derfor jobben deres enkel ved å komme raskt til poenget. En god sak kan ofte stoppe opp i innsalget fordi journalisten ikke forstår budskapet i det korte tidsrommet du har deres oppmerksomhet.

7. Husk å alltid følge opp!

Når du har spilt inn saken din til mediene, kan det være lett å lene seg tilbake og gi deg selv en klapp på skulderen. For nå har du gjort det du kan for å få saken på trykk, og resten er opp til journalisten eller mediet du har spilt inn saken til. Hadde det vært sant, hadde nok avisene vært en god del tykkere enn de er i dag. Faktum er at om du ikke får tilbakemelding bør du alltid følge opp. Journalister har ekstremt travle dager, så å minne dem på en sak du har spilt inn gjør ingen skade. I verste fall, om de takker nei, har du i det minste en anledning til å høre om hvorfor. Noe som gjør at du kan spille inn en bedre sak i neste omgang.

Til slutt, et lite ekstratips i og med at alle snakker om digitalisering og sånt. De aller fleste saker kommer «på» som følge av et presseinnspill. Likevel ser vi at journalister stadig oftere bruker sosiale medier og bedriftenes egne hjemmesider som utgangspunkt til nyhetssaker. Spesielt lokalmedier holder øret tett inntil «SoMe»-verden for å se hva som rører seg hos de lokale aktørene i sitt nedslagsfelt. Det er derfor viktig å bruke dine egne kanaler på en strategisk måte som både tilfredsstiller den kanalen du er i og brukerne av den, men som også kan trigge engasjement og nysgjerrighet hos andre målgrupper som for eksempel journalister.

Håper disse tipsene kommer til god nytte! Om du etter å ha lest disse og tatt dem ut i live fortsatt sliter med å ta din plass i mediebildet, ta kontakt. Vi biter ikke.

 

Dette innlegget er skrevet av: 

Lukas Loeb
Rådgiver
478 20 639 /