Donald Trump ble omtalt hele 53 120 ganger i norske medier i året som har gått, det er over 21 000 flere ganger enn Vinter-OL i Pyeongchang og over tre ganger så ofte som Fotball-VM. Likevel er det de sportslige begivenhetene som oppleves som best dekket.

– 76 prosent opplever Vinter-OL som godt eller svært godt dekket. Det er også den saken som gjorde flest glade i 2018, sier rådgiver i PR-operatørene Marie Langebeck, før hun legger til:

– Det er kanskje ikke så overraskende. Vinter-OL ble en medaljefest sett med norske øyne. Med totalt 39 medaljer slo vi ikke bare store idrettsnasjoner som Tyskland, USA og Canada, men ble det mestvinnende landet i Vinter-OL, noensinne. Denne historiske bragden engasjerte både journalistene og det norske publikum.

Rekordvarmen og skogbrannfare gjør inntrykk

Det er ikke bare Trump og sport som har vært hett i norske medier. 80 prosent oppgir at den rekordvarme sommeren og påfølgende skogbrannfare har gjort dem opprørt. Rekordvarmen er også den saken som har gjort nest mest inntrykk på nordmenn.

– Både Norge og store deler av Europa opplevde en ekstrem varm og tørr sommer. Temperaturer på over 40 grader i Sør-Europa førte til flere dødsfall, tørke, skogbranner og ødelagte avlinger for bøndene. Selv om sommervarmen kanskje var kjærkommen for mange her i Norge, viser dette at de unormale temperaturene først og fremst bekymrer oss, sier analysesjef i Retriever, Guro Lindebjerg.

Krigen i Syria opprører mest

Mens OL og fotball gjør oss mest glade, er krigen i Syria den saken som har gjort oss mest opprørt, og 97 prosent sier urolighetene i det krigsherjede landet har gjort dem triste.

– Borgerkrigen som utviklet seg i 2011 er en pågående tragedie, og det er mye som tyder på at den komplekse konflikten fortsetter å engasjere. I tillegg har krigen i Syria utviklet seg til å bli et politisk maktspill mellom de internasjonale stormaktene, noe som gir konflikten en ny dimensjon, sier Lindebjerg.

Et konfliktfylt år på Stortinget

Også konflikter i norsk politikk har fått mye spalteplass i 2018. #Metoo-kampanjen som blant annet fikk konsekvenser for norske politikere som Trond Giske, Kristian Tonning-Riise og Trine Skei Grande, samt bråket i KrF er blant årets mest omtalte saker.

– 84 prosent ble triste eller opprørte av #Metoo-avsløringene som traff norsk politikk for litt over et år siden. Selv om også KrF har vært ute i hardt vær med blant annet homobråk og et politisk veivalg er det langt flere som er likegyldige til konflikten i det splittede sentrumspartiet. Hele 38 prosent svarer at de reagerer nøytralt på KrF-sakene, avslutter Langebeck.

Toppsaker 2018

Donald Trump 53 120
Vinter-OL i Pyeongchang 31 809
#Metoo inkl. (Giske-saken, Tonning-Riise-saken, Skei Grande-saken) 25 751
Bråk i KrF 24 004
Sylvi Listhaug 19 969
Krigen i Syria 19 587
Rekordvarme og skogbrannfare 18 775
Fotball-VM 16 619
Flyktningstrømmen 13 285
Brexit-forhandlinger 11 376

Om undersøkelsen

AgendaTracker-undersøkelsen kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerer på dem. Den gjennomføres hvert kvartal blant et representativt utvalg nordmenn. Respondentene rangerer nyhetssaker etter hvor stort inntrykk de har gjort og hvor triste, opprørte eller glade sakene har gjort dem. Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov.

Dette innlegget er skrevet av:

Marie Langebeck
Rådgiver
921 40 496 /