– I ordinære tider vil gjerne kjendiser og politikere gjøre det stort i media dersom de bryter med normer eller kommer med utradisjonelle utsagn. I det uvanlige koronaåret virker vi imidlertid til å ha hatt mer sansen for de trygge og sindige, sier partner og kundeansvarlig i PR-operatørene, Lukas Loeb.

Regjeringen tjener på å være i rampelyset

Mens det norske folk vanligvis blir mer og mer lei av politikere i sittende regjeringer, har koronatiden gjort at politikere i regjeringspartiene faktisk tjener på denne tiden i rampelyset.

– Foruten Trygve Slagsvold Vedum viser AgendaTracker-undersøkelsen at det lønner seg å være i regjering under koronapandemien. All PR er ikke nødvendigvis god PR, men tatt det siste året i betraktning er det mer lukrativt å stå i stormen enn å peke fingre som opposisjonsparti på siden, forteller Loeb.

Blant de meste fremtredende norske politikerne det siste året, er det Bent Høie nordmenn generelt er mest positive til. På andreplass finner vi Erna Solberg (AgendaTracker-undersøkelsen pågikk under offentliggjøringen av Statsministerens sushimiddag på Geilo), mens tredjeplassen går til Vedum.

Samfunnshelter slår kjendiser

Av offentlige myndighetspersoner og kjendiser som har vært mest fremtredende det siste året er det «hele Norges» Espen Rostrup Nakstad som nordmenn er mest positive til, mens Camilla Stoltenberg og Bjørn Guldvog utgjør resten av topp 3-listen.

– Mens Norge i tidligere år har avlet frem kjendiser fra realityprogrammer og influencere, ser det ut til at koronaåret i større grad har løftet frem de trygge og sindige samfunnsheltene, sier Loeb og legger til:

– De eneste tradisjonelle kjendisene vi finner på topp 10-listen er MGP-vinner Andreas «TIX» Haukeland på 10. plass, samt programleder Fredrik Solvang på 8. plass. Sistnevnte har imidlertid også en sterk kobling til koronahåndteringen gjennom debattprogrammet Debatten på NRK.

Like negativ til Tegnell som Putin

De siste årene er det ingen enkeltperson som har fått mer oppmerksomhet i mediene enn Donald Trump, men han har likevel ikke vokst nevneverdig på nordmenn.

– Av alle fremtredende utenlandske politikere, internasjonale kjendiser og myndighetspersoner er det ingen vi er mer negative til enn Donald Trump, forteller Loeb.

Det mest overraskende er at nordmenn er omtrent like negative til Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, som Vladimir Putin.

– Sveriges koronahåndtering, og norske mediers dekning av den, har nok gjort sitt for at Tegnell har havnet i denne båsen. Jeg tror nok at han på en god dag er hakket mer likandes enn Russlands overhode, sier Loeb.

Av de mest likte utenlandske politikere, internasjonale kjendiser og myndighetspersoner finner vi Joe Biden øverst, etterfulgt av Angela Merkel og Bill Gates.