Det foregående året har vært et spennende år med mange store mediesaker. Vi kan nevne Lørenskog-forsvinningen, Trump-skandalene, bompengekrisen i regjeringen, Ole Gunnar Solskjær sin overgang til Manchester United, protester mot regjeringer rundt om i verden, klimakrisen, dansevideoen med Sofie og Trond Giske, og trygdeskandalen som noen av de største i 2019.

Når vi nå skal spå hva som kommer til å skje i 2020 er det naturlig å se det i sammenheng med en del av de tingene vi vet kommer, slik som Brexit og valget i USA. Vi håper du setter pris på denne litt romslige spådommen om nyhetsbildet det kommende året.

Bernie Sanders blir ny president i USA

Vi kan jo like gjerne ta en av de største først. I motsetning til hva mange tror, vil ikke Donald Trump bli gjenvalgt til president i USA. Amerikanske velgere kommer ikke til å bry seg nevneverdig om alle skandalene, handelskrigene og retorikken til presidenten, så det er ikke det som vil være grunnen. Problemet for den sittende presidenten vil være at han ikke klarer å inspirere nok folk til å faktisk gå og stemme, som kanskje ellers ikke hadde stemt. Det klarer Bernie Sanders. I tillegg har ikke Trump særlig bred appell hos førstegangsvelgere, i motsetning til Bernie som stiller sterkt også her.

Joe Biden vil heller ikke klare å sikre seg nominasjonen, ettersom han er litt for sentrumsorientert, samtidig som velgerne hans ikke er like lojale og fort kan bytte kandidat.

Ettersom Bernie Sanders har lovet å ikke gi seg, vil han heller ikke hoppe av og be velgerne sine stemme på en annen kandidat. Det er det mer sannsynlig at Elizabeth Warren vil gjøre, og hun vil i så fall antagelig be dem stemme på Bernie. Bernie Sanders har også stor støtte i grasrota, og har enorme mengder «endorsements» sammenlignet med Elisabeth Warren.

Den norske befolkningen føler på skjermskammen

I 2020 vil vi i stor grad ha fokus på nyordet «skjermskam». Til nå har vi sett mange ulike former for skam bli satt på dagsorden, og nå er det på tide at vi nordmenn føler på skjermskammen.

Allerede nå ser vi at skoler er i gang med å forby mobilbruk i skoletiden, samtidig som det stadig kommer flere funksjoner som skal hjelpe oss med å bruke mobilen mindre. Neste år blir derfor preget av skammen folk har over å se for mye på skjerm, i stedet for å bruke den dyrebare tiden på kvalitetstid med andre.

Folkeavstemning viser at Skottland vil ut av unionen

Når Storbritannia forlater EU i februar, vil det skje med et veldig splittet land. I England, Wales og Nord-Irland er det i stor grad enighet om at man ønsker å gjennomføre Brexit uansett hva slags avtale man får til, men i Skottland har det nasjonalistiske partiet Scottish Nationalist Party (SNP) vokst i rekordfart. Partiet har som en av fanesakene sine at de ønsker en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. Konflikten rundt dette, samt om Skottland eventuelt kan komme tilbake til EU etter de blir med Storbritannia ut i februar vil bli mye skrevet om det kommende året.

Norge kvalifiserer seg til EM, England vinner

Til tross for at Norge ikke har kvalifisert seg til verken VM eller EM siden år 2000, er det i år en ørliten mulighet for at herrene kan ta seg til EM. For å gjøre dette må de første slå Serbia i semifinalen i Nations League, deretter slå enten Israel eller Skottland i finalen. Dette kan det norske laget få til, så vi spår derfor at Norge faktisk klarer å kvalifisere seg til mesterskapet. Heia Norge! England vil også endelig vinne mesterskapet og få tittelen for første gang på evigheter.

Sylvi Listhaug blir tvunget til å gå av som olje- og energiminister

Her er det vel liten tvil om at Sylvi på et eller annet tidspunkt igjen vil gjøre noe som får hele opinionen til å rase. Da hun i mai ble satt inn som ny eldre- og folkehelseminister, havnet Frp-eren i en mye mer anonym rolle enn hun har hatt tidligere. Når hun nå er flyttet til Olje- og energidepartementet, er det lett å anta at hun på et eller annet tidspunkt vil gjøre noen veldig forbanna. Kjenner vi Erna Solberg rett så vil hun derimot antagelig bare bli flyttet til en annen ministerpost.

Sakene fra fjorårets spådom går videre

Dette var noe av det som spås å skje i 2020, men vi håper fortsatt også litt at vi kan få rett på noen av spådommene fra 2019 som ikke er avgjort ennå. Vi er derfor spente på om Abid Raja blir ny leder i Venstre, samt om Trump mot alle odds blir avsatt i riksrettssaken. Vi tror for øvrig også at vi kan glede oss til mye feilskriving av årstallet 2020, og vil antagelig se mye av 202, 2002, 2200 og 0202 i året som kommer. Godt nytt tiår!