TikTok er en app utviklet av det kinesiske selskapet Bytedance, der brukerne kan dele korte videosnutter. I nyhetsstrømmen av videoer kan du se innlegg fra venner eller kjente profiler. Du kan se innhold på kanalen selv om du ikke har egen profil, men med en egen profil kan du også følge andre profiler, like og dele videoinnhold. På samme måte som på Instagram, kan du velge om du vil ha åpen eller lukket profil.

Noe av det som er populært på TikTok er å legge ut dansefilmer, miming av sanger, dyrefilmer, timelaps, og animasjoner. Filmene har ofte et uformelt og humoristisk preg. En typisk trend er å henge seg på utfordringer som for eksempel såkalte «danse-challenge». Det er mye kreativitet som rører seg på kanalen, så her er det kun fantasien som setter grenser.

TikTok har sofistikerte verktøy for å lage gode og kreative filmer, som også er enkelt å bruke. Dette er noe av det du kan gjøre:

  • Legge på animerte filtre som hundeører, eller bruke en animert bakgrunn.
  • Jobbe i redigeringsprogrammer som gjør det mulig å endre hastighet, farge, lys eller legge til tekst på videoen før publisering.
  • Legge til musikk fra en rekke populære artister.


Flest nedlastninger i 2020
TikTok er ifølge Meltwater mer populært enn både YouTube, Facebook, Instagram og Snapchat basert på antall nedlastninger i 2020. 41 prosent av brukerne er mellom 16 og 24 år, og tall fra Medietilsynet viser at så mange som 65 prosent av norske barn og unge mellom 9 og 18 år bruker appen.

Hvordan kan bedrifter og organisasjoner bruke kanalen?
TikTok kan være en relevant kanal for bedrifter og organisasjoner, særlig hvis du vil nå en yngre målgruppe. Men hvordan kan du eksponere merkevaren din på plattformen? Vi har sett på noen muligheter:

Lag din egen bedriftsprofil: Foreløpig er det ikke så mange bedrifter som har opprettet en egen bedriftsprofil på TikTok, noe som gjør konkurransen i feeden mindre. Skal du opprette en bedriftsprofil bør du legge en plan for innhold, publisering, samt kartlegge hvem som er målgruppen din. Innhold bør oppleves verdifullt for brukerne, og ikke som støy. Derfor bør du bli kjent med plattformen, og lage innhold som passer inn. Løpende evaluering og justering vil være viktig, særlig i startfasen, for å lære og optimalisere. Politiet er et eksempel på en norsk organisasjon som har vært tidlig ute med å bruke TikTok for å kommunisere med barn og unge. Politiet har hatt god nytte av kanalen og får mye engasjement på innleggene sine, for eksempel har Politivest fått 145 000 følgere på ett år, og har nesten en million likes.

Influenser-markedsføring: Mange influensere bruker TikTok, og finner du riktig profil for din bedrift kan influenser-markedsføring være effektivt. Gjør en grundig analyse av målgruppen til de aktuelle influenserne, og velg en profil som passer selskapets verdier, interesser og utrykk.

Annonsering: Det er flere funksjoner for annonsering på TikTok, under er noen av mulighetene.

  • In-feed native content er eget videoinnhold på opptil 15 sekunder, som vil bli vist i feeden.
  • Brand takeovers er en helsides annonse som vises når brukerne åpner appen. Dette kan enten være et bilde som vises i tre sekunder, eller en gif som vises i fem sekunder.
  • Hashtag challenges er populært på TikTok, og handler om at merkevarer kan engasjere målgruppen til å delta i en utfordring, i form av en hashtag som promoteres gjennom bannere på discover-siden.
  • Branded lenses er egne ansiktsfiltre, eller animerte objekter som bedriften selv kan utvikle og sponse. Brukerne får opp filteret som et alternativ når de skal lage eget innhold.


Det er viktig å huske på at TikTok fortsatt er i startfasen. Det er derfor naturlig å se for seg at kanalen vil endre og optimalisere mulighetene for bedrifter som ønsker å annonsere i tiden fremover.

Ønsker du mer informasjon om hvordan din bedrift kan bruke TikTok? Ta kontakt med oss i PR-operatørene.