Hva er egentlig poenget med søkemotoroptimalisering? Vel, det er enkelt – å se en gitt nettsides kvalitet med søkemotorers øyne. Og uten en SEO-strategi vil du og siden din raskt havne i glemmeboka. Bygger du derimot en brukervennlig og teknisk god nettside vil ikke førstesiden i søkeresultatene være langt unna.

 

Hvorfor er SEO verdifullt?

93 % av all trafikk til din nettside kommer fra en søkemotor, og hele 3 av 4 klikker på noe de ser på førstesiden av søkeresultatene. Det er også slik at halvparten av alle som søker etter noe er mer tilbøyelige til å klikke på en lenke hvis de har sett avsenderen i flere søk.

33 % av brukere trykker også på det første som kommer opp, og 60 % av de resterende søkerne velger et av de tre første søkeresultatene. Ligger du langt nede i resultatene, mistes en tredjedel av alle dine potensielle kunder. Heldigvis kan du ta grep for å forbedre rangeringen din. Her kommer søkemotoroptimalisering inn i bildet, og det er spesielt fem enkle triks du kan benytte deg av.

 

1. Innholdet bør være godt og relevant

Det er viktig at innholdet på nettsiden din er relevant, oppdatert og blir lest. For å tiltrekke mer trafikk og rangere høyrere i søkeresultatene bør du vektlegge tydelig og engasjerende innhold, og påse at det jevnlig oppdateres. Mange bedrifter og virksomheter velger å benytte seg av egne blogger, hvor nyheter og evergreen-artikler publiseres og opplyser lesere. Dette gir deg også en gylden mulighet til å rangere på flere gode søkeord.  

Hvilke søkeord du bør prioritere kan du finne ved å bruke en søkeordsanalyse. Her foreslås relevante ord du kan basere ditt innhold på. Søkeordsplanleggeren til Google er et supert verktøy som kan gjøre siden din mer SEO-vennlig. Unngå å gjøre tekstene overkompliserte, og bruk korte setninger. Kall en spade for en spade, ikke bruk ordet graveverktøy. Kundene dine søker med ord de selv bruker, og dette er språket du bør benytte deg av til å beskrive egne varer og tjenester.

 

2. Gjør lastetiden bedre

Lastetid er også en rangeringsfaktor. Dette handler ikke bare om at folk blir utålmodige, men også om at søkemotorer legger merke til om lastetiden er lang. En treg nettside er ikke brukervennlig, og dersom ting går for sakte vil du risikere at lesere forlater siden din før de har sett noe av innholdet.

Dersom du er usikker på egen lastetid kan du benytte deg av Page Speed Insights, et verktøy fra Google, som lar deg se hvordan din nettside gjør det. Her dukker også gode tips til forbedringer opp.

 

3. Fiks brutte lenker

Har du en nettside full av lenker som ikke lenger fungerer eller leder noe sted? Mange av disse vil kunne føre til en lavere rangering. Det er også utrolig irriterende å navigere seg rundt på en nettside full av ugyldige lenker – og i verste fall er kundereisen over før den har begynt.

Flere gode verktøy kan gi en oversikt over alle brutte lenker på nettsiden din. Screaming Frog SEO Spider er eksempelvis et godt verktøy. Når de brutte lenkene er oppdaget kan du enkelt fjerne eller omdirigere dem, slik at du lettere kan klatre oppover på rangeringen i søkemotorene.

 

4. Jobb med eksterne lenker

Det er ikke bare brutte lenker som kan være avgjørende for din rangering. Både interne og eksterne lenker kan bidra til økt synlighet på nett. En intern lenke ligger på din egen nettside, og fører enten til en annen side på ditt domene, eller til en helt annen nettside. Lenker du til godt og relevant innhold på egne sider, som gjør brukeropplevelsen bedre, kan dette være positivt hva gjelder rangering. Dersom andre nettsider lenker til deg kan du også få poeng i søkemotorer ved å fremstå som en troverdig kilde.

Eksterne lenker forteller søkemotorer at din side blir anerkjent av en uavhengig tredjepart. Når flere nettsteder lenker til deg får du dermed en bedre posisjon i søkeresultatene. Det er viktig at lenkene er relevante. I tillegg er det en fordel om de kommer fra andre nettsider med autoritet. Lenker fra nettsider som VG vil for eksempel være mer verdifulle enn lenker fra mindre anerkjente nettsider.

Det finnes en mengde verktøy kan gi innsikt i hvem som lenker til din nettside, og hvilke nettsider det er snakk om.

 

5. Gjør nettsiden brukervennlig

Til syvende og sist handler ikke SEO om tekniske formler og mystiske algoritmer, men om mennesket som sitter foran skjermen. Ha derfor alltid målgruppen din i bakhodet når du skal forbedre nettsiden din. Har du et språk som fenger, er forståelig og uten skrivefeil? Er siden din enkel å navigere? Finner man lett frem til kontaktinformasjonen din? Dette er små faktorer som har en stor påvirkning på rangeringen din.