En kreativ idé tar form

Ideen om å bytte ut veiskilt med kjente kvinnelige idrettsutøveres navn dukket opp i forbindelse med Raw Air-turneringen i Vikersund. Raw Air er en ekstrem skihopping-turnering som strekker seg over 10 dager og inkluderer konkurranser i fire ulike bakker, inkludert den ikoniske Vikersundbakken. 2023 skulle markere året da kvinnelige hoppere endelig skulle få avslutte Raw Air i Vikersund. Dette historiske øyeblikket inspirerte NYG til å skape ekstra engasjement rundt arrangementet og feire kvinnedagen på en spesiell måte.

NYG gjorde grundige undersøkelser i kvinnelig hopphistorie. Det var viktig at valg av navnene til gatene ikke var tilfeldige, men representerte kvinner som hadde utmerket seg. Et av disse navnene var Ingrid Olsdatter Vestby, en 16 år gammel kvinne fra Trysil. I 1863 ble hun den første registrerte kvinnen til å hoppe i en hoppbakke. Hennes hopp på 10 meter kom etter at mennene hadde fullført sin konkurranse. Selv om reaksjonene på dette var blandede, inspirerte Ingrid og mange andre kvinner til å kjempe for likestilling i idretten.

Nattens skiltbytte: En dristig aksjon

Iver Holter, kreativ leder i NYG, tok med seg filmfotograf Marius Seierstad på en nattlig aksjon for å montere de nye skiltene som profileringsbedriften Dekal hadde laget. Etter at 19 skilt hadde blitt byttet ut, ble de passert av en politibil, og frykten for å bli anklaget for tyveri slo dem plutselig. Heldigvis ble stuntet godt mottatt av lokale, inkludert ordfører Sunni Grøndal Aamodt, som applauderte initiativet og fant det svært underholdende.

En kvinnedag å huske i Modum

Initiativer som skiltstuntet ble gjort for å skape oppmerksomhet rundt likestilling og hedre kvinnelige prestasjoner i idretten. NYG tok en dristig tilnærming til problemet ved å finne nye måter å bidra til samfunnet på. Timing var også nøkkelen, da dette stuntet ikke bare satte fokus på kvinnedagen, men også markerte et historisk øyeblikk for kvinnelige hoppere som skulle konkurrere i Vikersund. Skiltstuntet i Modum viste at kreativitet og engasjement kan bidra til å endre samfunnets oppfatning og skape en positiv innvirkning på likestilling.