Stadig flere ledere anerkjenner styrken som ligger i det å ha et klart formål, og den positive virkningen det har på virksomheten deres. Et selskaps formål – purpose – kan beskrives som selskapets «motiverende hjerterytme» – det som driver dere til å gjøre det dere gjør. Dette kan gi fordeler på områder.

Et formål gir en virksomhet et laserlignende fokus – det gir retning og bidrar til å hindre unødvendige omveier. Denne drivkraften skiller dere fra virksomheter med mindre fokus. Det gir gjenklang i mennesker som ser etter en kundeopplevelse i stedet for bare å kjøpe et produkt eller en tjeneste. Dette fokuset tiltrekker likesinnede som er villige til å bruke sitt talent og sin entusiasme for deres sak.

Men formål er ikke bare en ambisiøs ny visjon som kan tvinges på virksomheten. Uten unntak har formålet røtter i virksomhetens kultur. De som grunnlegger en bedrift finner det lettere å identifisere virksomhetens formål. De hoppet ut i det, sa opp jobben og etablerte selskapet – som regel av en annen dypere, personlig grunn enn bare et ønske om å bli rik. Noen ganger har denne grunnen blitt begravet under vekten av det å bygge opp et selskap, så de må gjerne grave litt for å finne tilbake til formålet.

I etablerte selskaper er det ofte lederteamene som forvalter virksomhetens ve og vel. Selskapet kan ha utviklet seg over flere år og se radikalt annerledes ut enn da det var nyetablert. Disse lederne må avdekke sitt felles formål og reflektere over hva som driver dem som team. Hva er virksomhetens konstante kjerne? Hvor er de på vei? De må avdekke selskapets kulturelle kvaliteter og vektlegge disse styrkene som kan danne et relevant og overbevisende formål.

Psykologen Carl Gustav Jung opprettet arketyper som en måte å forstå atferden vår på. Disse lett gjenkjennelige personlighetstypene ble brukt til å identifisere hvem vi relaterer oss mest til, og tjener som utgangspunkt for å forstå menneskers motivasjon, utfordringer og frykt.

DETTE TIL VIL JEG LESE MER OM. TA MEG TIL ARTIKKELEN NÅ.