Tekst: Trude Nergaard, Content Manager i Metro Branding.

Hjernene våre fores med lynkjapp kommunikasjon, og mantraet er: Får du ikke sagt noe på kort tid, får du ikke sagt det i det hele tatt. Skal du selge noe, må du selge det FORT. Skal du oppnå oppmerksomhet, har du noen sekunder før målgruppen din skroller seg videre.

Hjernene våre er blitt en slags blinkende alarmsentral, det klikkes og snappes, klikkes og snappes, døgnet rundt for noen, kan jo gå glipp av noe, kan jo gå glipp av noe viktig som skjer. 
    
På gaten, på T-banen, på fotgjengeroverganger, foran rattet, under middager, vi følger med og følger med og følger med. I et halsbrekkende tempo. Bilder som treffer netthinnen med et brak og blir borte like fort. Videoer, tekster, de forsvinner med et svisj, så kommer det noe nytt, så kommer det noe nytt.

Les også: Hemmeligheten inne i papiravisen

Da Steve Jobs gikk på kurs i kalligrafi

Jeg er mor til en gutt og en jente i begynnelsen av 20-åra. De har vokst opp i dette digitale tempoet, de har hjerner som har tilpasset seg snap og svisj. (I motsetning til min antikvariske hjerne, som husker tiden da jeg samlet på glansbilder og servietter, og Steve Jobs gikk på kurs i kalligrafi.)

Men så: Datteren min, Hannah, ringte til meg her om dagen. «Mamma, i dag hørte jeg på en podcast som varte i to og en halv time. Den var kjempebra, og jeg ble så inspirert», sa hun. TO OG EN HALV TIME. Er det mulig???? Med en kanadisk psykologiprofessor som snakket lenge og temmelig komplisert om psykologi, filosofi, politikk og biologi.

Og sønnen min, Birk, han sitter også og ser lange videoer på YouTube med personer som bare holder foredrag om noe de har innsikt i. Som Jordan B. Peterson, den nevnte psykologiprofessoren, han er 56 år gammel (!) og en av YouTubes største suksesser. Over 50 millioner har sett videoene hans. 50 millioner, de fleste av dem unge mennesker – og da snakker vi om visuelt dårlige mobilvideoer!

Innhold med mening

Ungene mine vil ha innhold med mening. Ungene mine hører på smarte mennesker som får tid til å resonere ferdig, de hører på de lange tankene! Tanker som ikke blir forstyrret av tabloide programledere eller journalister som prøver å finne en oppsiktsvekkende eller kritisk vinkling innenfor et stramt tidsvindu.
   
Trender fører til mot-trender.
   
Det er til å bli glad av.

Trude Nergaard i Metro Branding
Trude Nergaard er partner, Content Manager og videofotograf i Metro Branding. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøyskole, og har i tillegg fagene psykologi og pedagogikk fra Universitetet. Trude har bred erfaring som featurejournalist og portrettskribent. Hun har dessuten meget god innsikt i magasinproduksjon – både som redaktør og som konseptutvikler av nye magasiner.