Mange som vurderer å starte en nettbutikk frykter at det er vanskelig og teknisk komplisert. Denne tanken kan du trygt legge i fra deg, for faktum er at det er langt enklere enn mange tror. Det er bare viktig at du er bevisst på en liten håndfull suksesskriterier, og at du stadig sørger for å levere verdi og kvalitet til kundene dine.

Uansett hvor i løypen du befinner deg er vi helt sikre på at rådene nedenfor vil hjelpe deg og din bedrift:

1. En unik og tydelig idé

Før du starter nettbutikk bør du ha et klart bilde av hva du planlegger å selge. Hvor unikt er det og hvorfor bør folk kjøpe produktet ditt? I denne prosessen må du definere disse punktene:

  • Hvem er kundene dine?
  • Hvordan handler de produktet? 
  • Hvordan skal de finne frem til produktet ditt?


2. En solid og gjennomtenkt forretningsplan

En god forretningsidé og -plan er helt essensielt for å lykkes i dagens konkurranseutsatte marked. Det neste fornuftige steget blir å gjøre en grundig research rundt din forretningsidé, hvor alt til slutt må konkretiseres til en solid, gjennomtenkt og skalerbar forretningsplan. Dette er for å skape nødvendig struktur som vil hjelpe deg fremover med prioriteringer og retningen du jobber mot. 

3. Velg rett netthandelsplattform for ditt formål

Å velge riktig netthandelsplattform er et av de viktigste valgene du tar i forbindelse med oppstart av nettbutikk. Samtidig kan det også føles som en overveldende del av prosessen.

Det er ikke sikkert at en enkel og billig løsning er det mest lønnsomme valget i lengden. Endrer omsetningen seg og bedriften eskalerer drastisk på kort tid kan det hende du må endre løsning. Visualiser derfor hvor du ønsker å være om 3 til 5 år, og ta en vurdering deretter. 

Vår soleklare anbefaling er Shopify. Med Shopify får du en lynrask nettbutikk som er enkel å drifte og tilpasse til din bedrift.

4. Tilby så mye produktinformasjon som mulig

Sørg for gode beskrivelser av produktene dine. Dette inkluderer mål, farger, materialer, riktig og veloverveide vurderinger rundt priser og annen viktig og nødvendig informasjon. Dette kan være avgjørende for om du får et salg eller ikke.

5. Nyhetsbrev og abonnementer

E-post er en av de mest effektive kanalene å nå kundene dine på. Hvis du ikke allerede har et nyhetsbrev, la kundene dine abonnere på et ukentlig (eller månedlig) nyhetsbrev. 

For å gi verdi til kundene dine, må du forstå deres behov, og for å utvide virksomheten din trenger du en strategi rundt kommunikasjon ut til kundene dine. Her er det viktig å segmentere kundene slik at du kan sende kontekstuelt innhold i e-postene som folk engasjerer seg i.

Les mer: 6 tips til effektive nyhetsbrev.

6. Gjør nettsiden brukervennlig

Ikke undervurder viktigheten av design, struktur og brukervennlighet i utformingen av en nettbutikk. Skal du lykkes med netthandel er du nødt til å ha et bevisst forhold til design og brukervennlighet i absolutt alt du gjør.

Kundene i dag er vanskeligere å tilfredsstille, og estetikk, universell utforming og struktur blir en viktig del av arbeidet for å skille seg ut i mengden. 

7. Spør om feedback og bruk det til din fordel

Kunder som handler på nett gjør mye research før de foretar et kjøp. Å lese brukeropplevelser, produktanmeldelser og vurderinger er en del av kjøpsbeslutningen. Så hvis du ber om tilbakemelding og viser at du mottar det, vil du få mer ærlige tilbakemeldinger fra kundene dine. På godt og vondt. Når du får tilbakemeldinger kan du handle på dem og bli bedre.

8. SEO-arbeid og synlighet i søkemotorene

Uansett hvor bra produktene dine er, hjelper det ikke stort hvis kundene dine ikke finner veien inn i butikken din. 50 prosent av trafikken kommer fra Google. Dette burde fortelle deg hvor avgjørende det er at du havner høyt oppe i organiske søkeresultatet i Google. Å være til stede i Google er nøkkelen til suksess for nettbutikker. 

9. Ikke glem mobilen!

I dag er vi avhengige av telefonene våre. Det er nesten som om telefonen er en utvidet kroppsdel. I løpet av de siste årene har mobilapper økt i popularitet, og mobilapper konverterer 157 % mer enn en mobil nettøkt. Er det én ting som er sikkert er det at nettbutikken din må funke på smarttelefoner.

10. God og trygg kundereise både før og etter et kjøp

Det er viktig å få kunden til å føle seg trygg inne i nettbutikken din. Her er noen ting du kan gjøre for å øke tilliten til de besøkende:

Tilby enkle og smidige leveranser/retur

Det er viktig å ha en enkel måte å levere/returnere produktene på. Er den ikke enkel nok vil det sannsynligvis ikke resultere i et kjøp i det hele tatt.

Kundeservice

God kundeservice er ikke lenger en fordel innen e-handel, men et krav nærmest. Sørg for at kundeservicen din kan håndtere alle spørsmålene om dine produkter eller tjenester som kundene dine kan ha.

Tilby ulike betalingsmåter

Jo flere betalingsalternativer du tilbyr, jo mer sannsynlig er det å appellere til et bredere publikum. Jo lettere gjør du det for folk å betale for deg, jo mer penger vil komme inn. 

Kundereise før og etter kjøp

Når en kunde har handlet en vare er det viktig at det er god og konsistent kommunikasjon fra deg – helt fra kjøpet er gjort til (og etter) varen er mottatt. Dette er en sentral del av kundereisen. Informasjonen som blir sendt kan til og med automatiseres. Hvis riktig system er på plass, kan du sørge for at kundene kommer tilbake, igjen og igjen.

Om Journey Agency

Journey Agency er et full-service digitalbyrå med kontorer i Oslo og Stockholm. Våre eksperter holder seg oppdatert på trender innen digital markedsføring og forbrukeratferd, og har en analytisk og strategisk tilnærming for å hjelpe våre kunder å oppnå digital synlighet. 

Ta kontakt om du ønsker en ny partner innen digital vekst!

Kontakt oss

Kristian Kjærnes, Operations Manager & SEO Strategist 
Telefon: +47 419 33 773, e-post: kristian@journeyagency.com

Petter Høie, Chief Commercial Officer
Telefon: +47 901 07 423, e-post: petter@journeyagency.com