Å leve i en ¨permakrise¨

Permakrise har blitt et viktig begrep i vår tid, som blir brukt for å beskrive den vedvarende følelsen av ustabilitet og usikkerhet som har preget samfunnet etter flere år med pandemier, geopolitiske konflikter og klimautfordringer.

I 2022 ble ordet kåret til årets ord av The Collins Dictionary, noe som understreker hvor dypt denne følelsen har ligget i folks bevissthet.

En ny tid for endring

I 2024, så har det blitt ett skifte i mentalitet blant forbrukere. Som et kontrasvar til ¨permakrisen¨ har forbrukere gjort motstandsdyktigheten til en ny form for positivitet og optimisme. Forbrukere er ikke lenger passive mottakere, men tar kontroll over sin egen fremtid.

Makten flytter seg til folket

På grunn av dette skiftet i mentalitet, har forbrukeren har fått mer motstandskraft og blitt motivert til å presse merkevarene. 74 % av forbrukerne sier at de ikke ville brydd seg om 3/4 av merkevarer forsvant, noe som understreker behovet for at merkevarer må tilby reell verdi (kvalitet).

Forbrukerne forventer nå at merkevarer skal hjelpe dem med å håndtere utfordringene i hverdagen. 63 % ønsker at merkevarer skal hjelpe dem å spare penger, mens 68 % ønsker at merkevarer forenkler livet deres. Dette viser at forbrukere nå etterspør produkter som ikke bare er innovative, men også praktiske og anvendelige i hverdagen

Fra tomme løfter til reell handling

Forbrukerne er ikke lenger tilfredse med at merkevarer bare lover endring. 71 % av forbrukerne mener at merkevarer bør gjøre mer for å hjelpe samfunnet og planeten.

Ord alene er ikke lenger nok, forbrukerne krever handling og målbare resultater. 78 % mener at merkevarer bør produsere mer bærekraftige produkter, og merkevarer som ignorerer dette risikerer å miste tillit og lojalitet. Denne skiftende holdningen reflekterer en økende bevissthet rundt bærekraft og sosial ansvarlighet.

Fokus på mental helse

Mental helse har blitt en høy prioritet for forbrukerne. Hele 73% sier at de nå gjør mer for å forbedre sin mentale helse enn de gjorde for ett år siden. Dette viser at det er en forventning om at merkevarer skal bidra til å støtte både mental og fysisk helse.

Merkevarer som har et helhetlig perspektiv på helse og velvære, kan styrke sin posisjon og bygge dypere relasjoner med forbrukerne.

Fellesskap og tilhørighet

I tillegg til mental helse er fellesskap blitt et viktig område for forbrukerne. 64 % mener at merkevarer bør bruke sin innflytelse til å skape positiv forandring i lokalsamfunn.

Denne følelsen av tilhørighet har aldri vært viktigere, og merkevarer som fremmer fellesskap, inkludering og sosial samhørighet har en unik mulighet til å skape sterkere bånd med sine kunder.