Hvis nettstedet ditt har slike svakheter, vil de påvirke alle som besøker sidene. Og da er det bare én ting som hjelper: forbedring av User Experience (UX).

Visse feil eller mangler på nettstedet får besøkende til å forlate nettstedet raskt, og aldri komme tilbake. Dette fører til færre besøkende og lav omsetning. I en sånn situasjon vil det være nødvendig med en grundig analyse av nettstedet for å finne ut hvilke områder som krever forbedring og optimalisering.

 

Dette er User Experience

UX er enkelt forklart brukeropplevelsen når du bruker et nettsted eller en nettbutikk.

Det påvirker helhetsinntrykket av nettstedet, og avgjør ofte om den besøkende vil bli på nettstedet og utføre en ønsket handling, for eksempel abonnere på nyhetsbrevet eller sende en forespørsel. Lettfattelige elementer, intuitivt layout eller oppsett, klare meldinger, respons og estetikk - alt dette blir "vurdert" av brukeren, og hvis siden ikke oppfyller forventningene, vil brukeren raskt forlate nettstedet.

 

User experience i e-handel

Nettbutikk er et område som spesielt stiller krav til en positiv brukeropplevelse. Riktig UX oppmuntrer til kjøp. Førsteinntrykket er det viktigste, så du må først og fremst ha et tiltalende „inngangsparti” til butikken og de individuelle elementene, og deretter sjekke innholdet og bruke effektive mekanismer.

Hvilke feil skremmer ofte vekk potensielle kunder? Først og fremst kronglete navigering der brukeren går seg vill, samt dårlig bildekvalitet.

Et viktig element i nettbutikken er en produkt-søkemotor som har mulighet for å filtrere søkeresultatene. Bilder eller videoer av høy kvalitet samt et tydelig og informativt produktkort er en forutsetning i alle nettbutikker. Å ha en komplett oversikt med de viktigste dataene om produktet (som i eksemplet nedenfor) gjør det enklere for kundene å ta en kjøpsbeslutning.

 

UX i e-handel

UX i e-handel - Ideo Solutions AS

Kilde: https://www.efootwear.eu/trekker-boots-jack-wolfskin-woodland-vent-low-m-4039221-dark-blue-phantom.html

Bestillingsfasen kan være rask og enkel, men også kronglete. La oss holde oss til den første versjonen. Det er god praksis å kvitte seg med omfattende og kompliserte skjemaer og sørge for klare og raske bestillings- og betalingsprosesser. En ganske populær metode er one page checkout, der de enkelte trinnene i bestillingen ligger innenfor én side (eksempel nedenfor).

user experience i e-handel

Kilde: https://www.efootwear.eu/onestepcheckout

 

UX audit

Når du føler deg uvel, går du gjerne til legen for å gjennomføre undersøkelser som kan diagnostisere tilstanden din. Deretter tar en beslutning om behandlingen. Denne prosedyren kan overføres til nettstedet / nettbutikken. Når noe "plager" nettstedet ditt (få besøkende, forlatte handlekurver, lav omsetning), er det verdt å overlate det til spesialister først, slik at de kan undersøke det grundig. Deretter kan du fikse feilene og forbedre funksjonen. Usability audit er en type forskning som viser elementene på nettstedet som trenger forbedring. Under prosessen analyseres følgende:

 • Handlingshastighet
 • Lesbarhet av oppsettet
 • Intuitiv navigering
 • Bildekvalitet
 • Respons
 • Informasjonsvolum

 

UX-regler - hva lønner det seg å vite?

 1. Tilpass sidevisningen slik at den fungerer på forskjellige enheter
 2. Hold deg til en enkel informasjonsarkitektur
 3. Ikke legg til funksjoner som gjør navigeringen vanskelig
 4. Gjør kassen rask og enkel å brukePass på sideinnlastnings-hastigheten
 5. Vær oppmerksom på sidestrukturen og tekstplasseringen
 6. Velg bilder og grafikk av høy kvalitet
 7. Legg ut CTA (Call To Action) som oppmuntrer til spesifikk handling
 8. Gi bare konkrete og lesbare former
 9. Ta vare på konsistens og estetikk

 

User experience er et så viktig tema at alle som har et nettsted / e-butikk eller bare tenker å implementere det, bør være opptatt av det. Det er også et område som raskt utvikles og endres, og som tilpasser løsninger til dagens trender. Hyppig analyse av nettsteder garanterer at alt fungerer som det skal, og oppfyller brukernes skiftende behov.