Fordelene med dette ligger innen mange felt. En av dem er naturligvis lønnskostnadene, som nesten alltid er lavere i andre land enn Norge. En annen er at man slipper å heltids-ansette spesialister som medfører store faste utgifter, når behovet for dem kan variere sterkt over tid.

En annen grunn til at nearshoring tar av, er at kultur- og språkforskjellene stadig blir mindre, og mulighetene for kommunikasjon blir større. Teknologi har gjort verden så liten at en kollega i Krakow er like tilgjengelig som en i Kristiansand. For fem år siden hadde ingen hørt om Microsoft Teams, men i dag er dette og tilsvarende programmer en selvfølge.

 

Nearshoring i Polen

Polen har også har endret seg mye de siste årene; faktisk i større grad enn Norge. Det er ikke mange årene siden at nordmenn så på polakker som produsenter av Polski Fiat og innehavere av gammeldagse skipsverft.

Begge deler er forbi, på godt og vondt. Mens Norge og Polen er omtrent like store landområder, bor det over sju ganger så mange mennesker i Polen enn her. Hvert år uteksamineres rundt 15 000 IT-medarbeidere fra ulike data- og programmeringsinstitusjoner. Sømløse forbindelser mellom EU-nabolandene Polen, Tyskland, Tsjekkia og Slovakia i vest og sør, har gjort Polen til et ledende senter for IT-tjenester i Europa. Det felles språket er som oftest engelsk.

outsourcing it Polen

Kilde: https://www.nearshore-it.eu/articles/why-poland/it-outsourcing-centres-in-poland-are-growing-4-main-reasons/(Link do innej strony) 

 

Med sine 400 000 programmerere kan man trygt si at Polen har tatt spranget fra tungindustri og inn i den digitale virkeligheten. Og nå er resten av Europa i ferd med å oppdage det.

 

Geopolitisk beliggenhet

Schengen-sonen, som inkluderer Norge, er verdens største visumfrie sone. Det kan man se som et symbolsk resultat av hva dette samarbeidet har resultert i for medlemmene. Via Schengen er Norge på de fleste måter inkludert i EU-samarbeidet, og dette – sammen med en gunstig polsk valuta – kan redusere kostnadene for større og mindre IT-prosjekter. I praksis betyr dette at du kan hente én eller ti polske ingeniører til Norge for kortere eller lengre tid når behovet melder seg.

Ifølge The CEOWORLD Magazine er Polen et av verdens høyest rangerte land innen outsourcing og programvareutvikling. I 2019 ble polakker rangert på topp innen engelske språkferdigheter i sentral- og østeuropeiske land.

 

GDPR innen IT

IT-tjenester omfatter informasjonsstrømmer som kan være vitale. Kundene ønsker sikkerhet for dataene sine, så de kan opparbeide tillit hos brukerne sine. De fleste bedrifter ønsker derfor at tjenesteleverandører ligger i EU eller Schengen-området. Hvis dette ikke er tilfelle, stilles det ofte strenge krav til databeskyttelse. Prosessen med å få korrekt samsvar med slike krav, og lage spesifikt vern av data, kan være en møysommelig og tidkrevende jobb. Nearshoring i Polen gjør dette mye enklere, fordi landet har sine egne tilleggsregler for datavern, slik at det ikke trengs ytterligere tiltak.

I Polen finnes det også store datasentraler – eller skytjenester – som blir driftet lokalt og gir høy sikkerhet til priser du neppe finner i Norge.

 

Polen neste?

Nearshoring er ikke for alle – det er mulig at akkurat ditt behov kan dekkes av et IT-firma i Kristiansand. Men har du et varierende behov for IT-spesialister, trenger rimelige datatjenester på kort varsel, og ofte forlanger kompetanse og kvalitet nærmest over natten, kan du spare mye på IT-løsninger i Polen.

Du får ganske enkelt flinke folk, uten å måtte forplikte deg som arbeidsgiver, men i stedet bli behandlet som en kunde. Det er egentlig den største forskjellen.