Nå er Black Friday og Cyber Monday rett rundt hjørnet, og det kan skaffe deg økt omsetning – spesielt i nettbutikker som vet å utnytte mulighetene e-handel gir. Kan kunden velge mellom å sjokke ut sammen med flere tusen andre kunder for å slåss om tilbudene, eller å handle i ro og mak hjemme, vil de fleste foretrekke det siste. Fra 2020 til 2024 vil online-salget ha økt med rundt 50%, til 6388 billioner dollar ifølge nettstedet Statista. 

Selv om netthandel som regel er mer miljøvennlig enn fysisk butikkhandel, er det også mye du kan gjøre for å gjøre nettbutikken din enda grønnere.

Bevisste øko-konsumenter

Kundene dine blir stadig mer opptatt av det økologiske aspektet, og de ser stadig oftere etter informasjon om hvordan innkjøpene deres påvirker miljøet. Dette vises blant annet på søkeordene som blir benyttet på nettstedene. Dermed kan en grønn tilnærming også være salgsfremmende.

Under ser du noen av de vanligste søkeordene i 2020, og økningen av bruken i prosent siden 2019.

eco e-handel - Ideo Solutions AS

Kilde: https://www.semrush.com/blog/black-friday-statistics-2020/

En miljøvennlig nettbutikk er altså ikke bare en fordel for miljøet, men kan også være en fordel for omsetningen. Derfor er det viktig å kommunisere de faktorene som gjør nettopp din butikk grønnere enn konkurrentene, fordi dette kan skape et positivt og moderne inntrykk av bedriften din. På den annen side er det viktig å ikke overdrive på dette området, for mange av kundene dine er relativt smarte, og vet hva grønnvasking betyr.

Men det finnes enkle tiltak som kan gjøre butikken din grønnere, og her er noen av dem.  

Hjelp planeten, kunden og deg selv

Selv om produktene dine ikke er direkte miljøvennlige, finnes det metoder som kan gjøre artiklene dine mer attraktive for de miljøbevisste. Det vil ofte kunne diskuteres hvorvidt slike tiltak egentlig gir en miljøgevinst eller ikke; blant annet er det ikke alltid sikkert at én type emballasje er spesielt mye bedre eller dårligere enn en annen totalt sett. Men dette er uansett virkemidler som brukes i dag.

  1. Emballasje

Som et alternativ til plastinnpakning finnes det i dag resirkulerte og nedbrytbare materialer som papp, papir, og «plast» av sukkerrør og mais. Trespon (treull) og «peanøtter lagd av maisstivelse kan fylle opp og beskytte pakken. Pass også på at pakken ikke er for stor i forhold til det du sender. I dag er det volum, og ikke vekt, som koster innen transport.

Du kan også ta ting lengre: Lag personlige pakker og gi en ekstra positiv handleopplevelse til kunden.

  1. Sending

Når det gjelder transport er god økologi også god økonomi. Mange transportører tilbyr i dag levering med elektriske biler, og optimerer logistikken sin for å spare både penger og miljø, med for eksempel lokale hente- og leveringspunkter. Tiltak som kan redusere antallet returer sparer både penger og miljø. Viktige faktorer her er en nøyaktig produktbeskrivelse (reduserer feilbestillinger), og god informasjon om status på sendingen.

  1. Lagring

Har du et produktlager, bør du vurdere om det er mulig å redusere forbruk og øke effektiviteten. Ubrukte arealer er sløsing på mange plan. Riktig belysning og temperatur er også sparetiltak som reduserer energiforbruket. Overvåk strømforbruket, let etter avvik, og finn løsninger. Det som er bra for miljøet, er også bra for deg.

  1. Fortell om det på nettet

Skriv og kommuniser om miljøtiltakene. Dette er mange av kundene dine opptatt av, og du vil oppnå et fortrinn ved at kjøperne kan stole på at du foretar miljøvennlige tiltak. Så informer kundene om aktivitetene, og fortell dem at bevisst konsumering er viktig.

Miljøvennlig teknologi

Miljøvennlig e-handel stopper ikke ved selve salget. Aktivitetene kan utvides til hvordan man styrer butikken i et videre perspektiv. Samarbeid med kontraktører og leverandører, og til og med kommunikasjon med og mellom ansatte kan forbedres med de rette verktøyene. Kan du for eksempel møte folk i verdikjeden til en videokonferanse i stedet for et fysisk møte med utslipp av mye CO2 – og ikke minst forbruk av penger og tid. I dag kan praktisk talt alt utenom produksjon og transport av rent fysiske varer foretas elektronisk. Man kan si at det papirløse samfunnet – som før var en dårlig vits – endelig har blitt en realitet.

I tillegg har vi skyen, som kan spare både utslipp og energi, fysiske rom og dyre investeringer for mange. Er det noe for deg? Ifølge Accenture kan overføringer til skyen redusere CO2-utslipp med 59 millioner tonn per år, noe som tilsvarer å fjerne 22 million biler fra veiene.

Penger = miljø

Kunnskap, bevissthet og kreativitet kan gi oss smartere løsninger som ikke bare øker salget og tar vare på miljøet, men som også til syvende og sist reduserer utgiftene. Man kan faktisk med en viss rett si at dersom et tiltak ikke er økonomisk, er det heller ikke miljøvennlig: Bruker du mer penger enn før, trenger du ressurser (=penger) som må produseres, og som dermed forurenser.

Så miljøvern er ofte et komplisert regnestykke, også innen netthandel. Men bedre digitale løsninger er aldri feil, fordi de som regel produserer mer for mindre penger. Og kan du spare både penger og miljø samtidig som du kan tjene på å dele framgangen med kundene dine, vinner alle.