Styring av kundens kjøpsprosess

ERP (Enterprise Resources Planning) og WMS (Warehouse Management Software) kan benyttes til å automatisere og styre bestillinger. Et WMS-program brukes til å styre lagerbeholdningen, og synkronisere nivåene av varer. Dette skaper en database med mye informasjon om produktstrømmen. Kombineres ERP og WMS, får man raskere plukking, og automatiserer prosessen med kvitteringer og utsendelser, og holder kunden informert om statusen på bestillingen.

 

Automatisk betaling og sending

Online-betaling er et kritisk stadium i kjøpsprosessen. Synes ikke kunden at betalingen er enkel eller trygg, vil de ofte forlate handlevognen, og du har tapt et salg.

Automatisering av betaling er gjerne knyttet til automatisk forsendelse. Mange og raske betalingsmetoder gjør at hele transaksjonen blir kortere og mer strømlinjeformet. Stadig flere kunder velger smarttelefon til netthandel, og stadig flere tjenester for mobilbetaling forenkler prosessen. Samtidig mottar kunden automatisk melding om betaling, og kan sjekke status på forsendelsen.

 

Automatisering av markedsføring

Automatisert markedsføring gjør at du kan planlegge kampanjer profesjonelt, forberede strategier, og bruke markedsaktiviteter som gir en bedre kjøpsopplevelse. Dette omfatter PIM (Product Information Management); altså administrasjon av produktinformasjon. Koblet sammen med en omfattende produkt-database, gir dette verktøyet en mer effektiv produktlansering, og oppdaterer databasen i sanntid over alle salgskanaler, og sikrer høy kvalitet på produktinformasjonen.

En av plattformene i denne kategorien er Pimcore. Den kan integrere enorme mengder digitale data, og kan kobles opp mot ulike tredjeparts applikasjoner og systemer. Pimcore skreddersyr innholdet basert på brukerens handlinger, og øker dermed engasjementet til kunden.

  • Markedsføring via e-post

Ved å oppmuntre til abonnement på nyhetsbrev, økes antallet potensielle kunder som ennå ikke har handlet i nettbutikken. Slik kan du nå store kundegrupper samtidig med spesielle tilbud. Brukt riktig er dette et verktøy som gir deg jevnlig kontakt med kunder, øker lojaliteten, og gjør at du kan respondere raskt på endringer i markedet.

  • Chatbots

Virtuelle assistenter, eller chatbots, er et tiltak for bedre kundeservice. Kunden kan få umiddelbar respons, uten å måtte vente på en personlig kundebehandler. Chatbotene blir stadig bedre, men ligger fremdeles et godt stykke bak «ekte vare» i form av et menneske.

  • Hente inn forlatte handlevogner og remarketing

Dessverre skjer det ofte at kunder av ulike grunner forlater handlevognen i nettbutikken. Automatisering av markedsføring lar deg gjøre ting som fører til at kunden kommer tilbake. Dette kan for eksempel være meldinger sendt på e-post, hvor de oppfordres til å fullføre handelen. En automatisering av dette – gjerne med ekstra tilbud – vil redusere forlatte handlevogner.

Den beste kunden er den du allerede har – eller nesten har. Samtidig står 20 prosent av kundene dine for 80 prosent av omsetningen. Remarketing er viktig verktøy for å «hente inn igjen» kunder som av en eller annen grunn har vært innom nettbutikken og foretatt søk, uten å handle. Hensikten er å minne dem på at du finnes, og gi insentiver til at de besøker deg igjen, og/eller melder seg på et nyhetsbrev, eller foretar andre aktiviteter. Dette kalles også retargeting, og det finnes en rekke kost-effektive virkemidler man kan benytte seg av. Kontakt gjerne Ideo Solutions for mer informasjon.

 

Automatisering av spesifikke områder er både viktig og nødvendig. Det gir tillit og øker anseelsen til e-handelen, fjerner flaskehalser, og øker responsen og hastigheten i flere ledd. Men automatisering alene er ikke nok. Roboter kan ikke erstatte mennesker fullt ut, og det skal vi sannsynligvis bare være glade for.