Grovt sett finnes det to veier å velge for en netthandel: Å starte en egen online-butikk, eller benytte en etablert markedsplass. Med en egen nettbutikk kan du bygge opp merkevarer, og markedsføre dem online selv. Markedsplasser er mer et elektronisk svar på et kjøpesenter, og tiltrekker seg mange kunder, som har tilgang til en rekke tilbud fra flere butikker. Det er også en enkel og rask måte å begynne å selge på.

Men hvilken metode er best for hvilken butikk? Det avhenger av en rekke faktorer.

 

Slik fungerer markedsplassen

En markedsplass er som nevnt et nettsted med mange tilbydere i mange kategorier. Salgsplattformen lar kundene se mange tilbud i ett søk, rangert etter pris, leveringstid og annet. Dette kan passe fint for de som skal begynne å selge noe, eller som ønsker å utvide salget fra en fysisk butikk til nettet.

Dette er naturligvis ikke gratis, og de viktigste betalingsmodellene er disse:

  • Abonnement – du kan velge en fast løsning med et begrenset vareutvalg som du kan selge i en tidsperiode. Denne modellen gir faste kostnader, og kan fungere bra for mindre nettbutikker.
  • Kommisjon – plattformen tar en viss prosentandel av omsetningen.

 

Forskjellen mellom egen nettbutikk og en markedsplass

Kostnader

Hvis man velger å satse på både egen nettbutikk og være på en markedsplass, kan kostnadene bli høye. Markedsplassen koster ikke bare jevnlige beløp, men kan også føre til mer direkte konkurranse med andre tilbydere og dermed lavere priser. På den andre siden er ikke minst de initiale kostnadene høyere med egen nettbutikk. Vedlikehold og oppgradering er heller ikke gratis.

Brukeropplevelse (UX)

Et positivt forhold til kundene gir alltid gode resultater. Med din egen nettbutikk har du full styring på hvordan sidene ser ut, og hvilken opplevelse kundene får. Du kan også registrere aktiviteten til kundene og reagere raskt på endringer, og dermed øke omsetningen. På en markedsplass må du velge én plattform blant de som er på markedet, og du har liten innflytelse på brukeropplevelsen.

Merkebevissthet

Vil du bygge opp en sterk merkevare, er en skreddersydd nettbutikk definitivt det beste. Bruk av logoer og markedsaktiviteter, nyheter og lignende knytter et bånd til kundene. Å bygge et profesjonelt image som skiller seg ut på en markedsplass er mer vrient, siden potensielle kunder gjerne bryr seg mest om pris eller mengde.

Posisjonering

Å gjøre en nettbutikk mest mulig synlig er en lang prosess som koster både tid og penger. Men med de riktige verktøyene kan man få ekstra eksponering i søkemotorene. På en markedsplass er disse mulighetene mer begrenset.

 

Noen av verdens største salgsplattformer

AMAZON

amazon salgsplattformer

Amazon kobler sammen kjøpere og selgere fra hele verden. Markedsplassen deres inneholder også tjenester koblet til Prime Video, Amazon Music, gavekort og mye mer.

 

ALIEXPRESS

alie salgsplattformer

Den sentrale stillingen til AliExpress skyldes en global posisjonering, og at den fungerer bra for detaljister. Rabattkoder oppmuntrer kundene til å kjøpe flere produkter, men det er ingen minimum-bestilling og lave fraktkostnader.

 

EBAY

ebay salgsplattformer

I likhet med de to forrige, lar eBay selgerne liste opp produktene i flere underkategorier. En annen ting de har til felles, er at det er enkelt å kjøpe via smarttelefon. Det som skiller eBay fra de andre, er at du kan by på produktene, eller prute. Dermed kan selgere lett bli kvitt overliggere, og om ikke annet dekke produksjonskostnadene.

 

Etsy

etsy salgsplattformer

Handleplattformen Etsy er et paradis for de som handler med kunsthåndverk, vintage, samleobjekter og andre rariteter – et nettsted med sjel. Plattformen er internasjonal, og prisene blir automatisk konvertert til din lokale valuta. Den er basert på abonnement, og har også en mobil-app.

 

Så hva er best for deg?

Som vi ser finnes det mange alternativer innen markedsplasser. Bedrifter som forventer rask profitt med minst mulig innsats, vil ofte velge en plattform som dette. Men de som er opptatt av å bygge opp varemerker og drive en profesjonell og langsiktig nettbutikk, vil gjerne oppleve at en egen online-butikk fungerer bedre over tid.

 

Men når det finnes mange hester, er det jo også mulig å satse på flere. Eller alle sammen? Salg gjennom flere kanaler – multichannel – gir flere kunder, høyere omsetning og flere bein å stå på.