I mai 2021 oppdaterte Google retningslinjene sine for webdesign, og rangeringsfaktorene som påvirker søkeresultatene. Nå legges det større vekt på brukeropplevelsen (UX). Viktige faktorer er hastighet på opplasting av sider, samhandling på siden, og sikkerheten til brukerne og dataene deres. Her er noen av hjelpemidlene du bør benytte deg av nå.

Nettstedet er fronten

Nettsidene er stadig oftere den eneste kontakten mellom kunden og varemerket, og er butikkens egentlige utstillingsvindu og ansikt. Denne fasaden blir svært viktig når kunden vurderer kvalitetsnivået til en nettbutikk. Og her er det mange faktorer å ta hensyn til:

  • Fargeoppsett – spesifikke farger blir gjerne assosiert med en bestemt bedrift. En gjennomført bruk av fargene i annonser, grafisk materiell og emballasje gir en god profilering.
  • Brukervennlighet – nettstedet må være funksjonelt og raskt. Kundene dine forlanger stadig mer, stadig raskere, og enklere handling via få trinn er en stor fordel.
  • Innhold – content marketing kan har stor effekt på omdømmet. Lett tilgang til innhold og søk på nettstedet oppfordrer til mer bruk.

Kreativ rulling og rullehistorier i e-handel

Rulling (scrolling) er den viktigste brukeraktiviteten på et nettsted. Samtidig gir det mulighet for samhandlinger med animerte tilbakemeldinger. Når nettsidene produseres, kan man legge inn nøyaktig når innhold kommer fram og forsvinner, og kreative løsninger får oppmerksomhet.

Scrollytelling, eller rullehistorier, er såkalt fortellende markedsføring som blant annet kan presentere historien og visjonen til en merkevare. Dette verktøyet fungerer veldig bra for nyhetsbrev, en bedriftsblogg, og når man beskriver produkter og tjenester. Scrollytelling kan kombinere tekst, bilder, interaktive elementer, samt video- og lydmaterialer som musikk eller kommentarer. En god historie skaper et positivt inntrykk av bedriften og produktene.

Utvidet virkelighet (AR)

Utvidet virkelighet (Augmented Reality, AR) kobler virkeligheten sammen med virtuelle objekter. Bilder fra virkeligheten kombineres med datagrafikk og animasjoner. Noen bruker allerede dette for å visualisere produkter i virtuelle prøverom, eller i hjemmet til kunden for å vise hvordan et produkt vil se ut i et rom. Dette gjør det mye enklere å drive nettbutikk, og reduserer også feilkjøp med påfølgende retur.

Datasikkerhet

Sikkerhetsnivået i en nettbutikk påvirker ofte om kunden vil fullføre et kjøp eller forlate butikken på grunn av lav sikkerhet. For å hindre dette bør de følgende tingene være på plass:

  • SSL-sertifikat – en av de viktigste sikkerhetsfaktorene. All konfidensiell informasjon fra kunden blir kryptert så en tredjepart ikke får tilgang.
  • Integrering med sikre betalingsløsninger – sikrer at alle transaksjoner er trygge. Ulike valgmuligheter for betaling gir også økt salg.
  • Cookies – eieren av et nettsted er forpliktet til å informere brukeren om cookies som benyttes via en egnet beskjed. Dermed kan kundene bestemme om de vil fortsette å se innholdet, eller eventuelt forlate nettstedet.
  • Personvern-policy – vern av personlige data er et veldig viktig element for å få kunden til å føle seg trygg. Her bør det ligge informasjon om administrering av personlige data, hensikten med bruk av personlige data og den lovmessige begrunnelsen, lagringsperioden og retten til å trekke tilbake et samtykke for bruk.

Alle butikker trenger et malingstrøk iblant – også de digitale. En innbydende og nyskapende nettbutikk, design basert på både estetikk og god markedsføring, pluss aktiv bruk av sosiale medier holder interessen for produktene dine oppe.