Å være kreativ er en høyt verdsatt egenskap i dagens arbeidsliv. Alle bedrifter ønsker folk som kan «tenke selv» og bidra til at det blir sett med nye øyne på ulike problemstillinger.

Problemet er bare at mange av oss ikke ser på oss selv som kreative. Vi er nærmest unnskyldende på vegne av oss selv når vi sier «jammen, jeg er så lite kreativ» og overlater det kreative arbeidet til andre.

Kreativitet forutsetter at du føler deg fri og tør å være modig

Det er et stort paradoks at vi har så dårlig selvtillit når det kommer til å være kreative. For det er faktisk ikke sånn at noen er mer kreative enn andre fra fødselen av. Veldig mye handler om nettopp vår egen selvtillit rundt dette, og hvilke roller vi har gått inn i eller hvilke sannheter vi har etablert om oss selv over årene.

Hør podcast: Slik trener du den kreative muskelen

For tekstforfatter Kjell Gustumhaugen i Færd, er det to ord som er viktigere enn alt annet for at vi skal klare å tenke nytt og skape noe unikt: Frihet og mot.

– Kreativiteten får dårlige vilkår hvis vi ikke føler oss frie eller tør å være modige i den kreative prosessen. For eksempel kan det at man er redd for å dumme seg ut være en brems for å klare å tenke nytt. Det åpenbare resonnementet er at vi ikke klarer å skape noe nytt hvis vi ikke tør å tenke nytt.

tekstforfatter_kjell_gustumhaugen_i_fard_jobber_med_kreativitet_1200x628

Tekstforfatter og konseptutvikler Kjell Gustumhaugen i kreativ workshop.

For å bli mer kreativ må du skaffe deg erfaring med å jobbe kreativt

Kjell er utdannet fra Westerdals reklameskole og har mange års erfaring med å utvikle idéer for en lang rekke ulike oppdragsgivere. Så hva tenker han om hvordan hvermansen kan bli mer kreativ?

– Når dette med frihet og mot er på plass, handler det om å skaffe seg erfaring med å jobbe kreativt. Det som er viktig å være klar over her, er at man i en kreativ prosess ikke er på jakt etter en bestemt fasit og at den kreative prosessen derfor ikke nødvendigvis er helt strømlinjeformet, sier Kjell og fortsetter: 

– Man må tåle å være underveis og ikke helt vite når man er i mål, men jo mer erfaring med kreative prosesser man har, jo tryggere blir man og jo mer velutviklet magefølelse får man for når man har en idé som er verdt å gå for. Slik sett kan man si at kreativitet er som en muskel som må trenes.

Å bli mer kreativ handler også om kreativ kultur

Kjell er også opptatt av hvordan den kreative kulturen er på arbeidsplassen, som grunnlag for å kunne komme opp med nye idéer og innovere. 

– Min erfaring er at mange arbeidsplasser ikke har en god nok kultur for å jobbe godt med kreative prosesser og innovasjon. Her er det viktig å skape en atmosfære hvor folk ikke er redde for å dele idéer med hverandre og at det dessuten er en forståelse for at det kan ta tid å komme opp med gode idéer, i hvert fall om man ønsker en viss kvalitet på idéene og nyskapingen, sier Kjell.

Hør Kjell snakke om å trene den kreative muskelen i podcasten Ikke FÆRDig snakka.

Podcast Slik tre ner du den kreative muskelen