• 1. Start med å introdusere deg selv
  • 2. Tilpass språk og innhold
  • 3. Sørg for å være i et rom med gode lyd- og lysforhold
  • 4. Velg en ryddig og ren bakgrunn
  • 5. Sett opp kameraet i vater og i hodehøyde

 

Start med å introdusere deg selv

Å gi seerne en forventningsavklaring i starten av webinaret er viktig. Start derfor med en introduksjon, der de får vite mer om personen som snakker, og hva de kan forvente å lære i løpet av denne tiden.

Eksempel: I dette webinaret vil vi snakke om begrepet innholdsmarkedsføring og gi deg innsikt i hvorfor innhold er en viktig del av bedrifters markedsføring, og ikke minst hvordan vi kan koble innholdsproduksjon til økt salg og omsetning.

Tilpass innhold og språk

Måten du snakker til publikum er viktig, akkurat som i et foredrag. Vit hvem du snakker til, og tilpass innhold og språk deretter. Hvilke problemer tror du de står ovenfor, og hvordan svarer du på dette i webinaret? For å holde på publikums oppmerksomhet er det også viktig å være engasjert i det du snakker om.

Oppfordre seerne til å delta ved å stille spørsmål, og svar på disse i løpet av tiden du har til rådighet. Et godt tips kan også være å ha klart noen spørsmål på forhånd, slik at hvis publikummet ditt ikke er så engasjerte som du hadde håpet på, kan du likevel svare på noen vanlige spørsmål rundt temaet du snakker om.

Sørg for å være i et rom med gode lyd- og lysforhold

Det er anbefalt å ta opp lyden med en ekstern mikrofon for best lyd. Men uansett hvilket utstyr du går for, bør du forsøke å plassere den så nærme lydkilden som mulig. Ikke glem å teste lyden før du går live slik at du slipper pinlig live-testing, og får startet webinaret til tiden som er annonsert.

Taklys gir ofte uønskede skygger i ansiktet. Har man ikke lamper til rådighet, bør man forsøke å finne en naturlig lyskilde, som for eksempel et stort vindu, der lyset treffer ansiktet.

Velg en ryddig og ren bakgrunn

Komponer et bilde der alt som ikke skal være med er ryddet vekk. Bakgrunnen bør være ren og ryddig, og eventuelle gjenstander som du ønsker med bør være strategisk plassert (feks. logo på veggen, eller andre branding elementer/ ting som representerer noe du står for, eller temaet du skal snakke om). Med avstand til veggen bak vil man skape en fin dybde i bildet. 

Det kan også være lurt å kjøre et test-webinar, der en venn eller kollega gir deg tilbakemelding på hvordan det ser ut fra deltakernes perspektiv.

Sett opp kameraet i vater og i hodehøyde

Sett opp kameraet som skal filme i vater og i hodehøyde. Pass på at både hode og skuldre et med i bildet, og sørg for at det er nok luft mellom hodet og bildekanten. Noen ganger kan det være lurt å ikke plassere seg selv midt i bildet, men litt til siden.

Les artikkelen på AVIA sin nettside her.