Facebook har benektet, beklaget, løyet, trenert, spionert, infiltrert og ikke minst manipulert seg gjennom hele 2018. Resultatet er ny omsetningsrekord og flere brukere. I løpet av årets 5. uke har flere av verdens største selskaper lagt frem sine resultater: Alibaba, Amazon, Apple, Facebook og Microsoft. Størst oppmerksomhet har utvilsomt Facebook fått. Selskapet, med verdens 5. rikeste menneske i Mark Zuckerbergs skikkelse, har tilnærmet opphevet tyngdeloven. For til tross for selskapets verste år når det kommer til skandaler, leverer selskapet sitt beste resultat. Noensinne.
Det skrives mye om viktigheten av tillit. At selskaper uten et godt omdømme – og en god dose etikk og moral – ikke klarer seg spesielt godt over tid. Det gjelder åpenbart ikke for Facebook. Tilliten til selskapet har aldri vært lavere. Ikke den interne arbeidsmoralen heller. Plattformgiganten har gått fra den ene skandalen til den andre. Den ene dagen tilrettelegger Facebook for folkemord i Myanmar. Den andre dagen blir en naken statue slettet for brudd på retningslinjene.
Men verken du eller jeg slutter å bruke plattformen. Ei heller alle de millioner av selskaper som velger å annonsere sine varer, produkter og tjenester. Tyngdeloven biter ikke på Mark og Co. Brukerne – vi – er avhengige av vår daglige dose Facebook. Det være seg den «vanlige» Facebook-en. Eller Facebook-grupper, Facebook Stories, Facebook Messenger, Facebook Live, Facebook Watch, Facebook Events, Facebook Jobber, Facebook Minner, Instagram, Instagram Stories, Instagram Direct, Instagram TV eller WhatsApp.
For enkelte er Facebook internett. For mange er Facebook «navet«. Hvor hverdagen starter og slutter.
Derfor gjør Facebook akkurat som de vil. De svindler barn og foreldre ved å lure dem til å kjøpe tjenester via gratis-spill uten foreldrenes samtykke. Og de betaler barn og unge for å få lov til å overvåke alt som foregår på deres mobiltelefoner. Og det til tross for at de bryter med alt av retningslinjer og regler fra Apple.
Det tillater Facebook seg å gjøre, fordi de har opphevet tyngdeloven. Facebook har faktisk aldri gjort det bedre enn i skandale-året 2018. Omsetningen økte med nesten 40 prosent, til 464 milliarder kroner. Hver dag i løpet av Facebook sitt fjerde kvartal tjente de nesten 640 millioner kroner. Eller 27 millioner kroner i timen. Sammenlignet med fjerde kvartal året før, økte Facebook omsetningen med 30 prosent og overskuddet med 61 utrolige prosent!
Noe av årsaken til den sterke veksten skyldes økte priser. Ja, til tross for alle skandalene, klarer Facebook det kunststykket å skru opp prisene – og komme unna med det. Tyngdeloven gjelder ikke for Mark Zuckerberg og Co.
Antall Facebook-brukere økte også. Med nesten ti prosent. Og det til tross for at plattform-giganten har lekket, delt, kjøpt og (kanskje) solgt persondataene våre. Den største veksten i antall brukere var det Instagram Stories som stod for. Bare i løpet av det siste halvåret økte antall brukere med 100 millioner. Mens 2,32 milliarder mennesker bruker Facebook hver måned, bruker over en halv milliard av oss Instagram Stories daglig. Samtidig har konkurrenten Snapchat rett under 190 millioner daglige brukere.
Facebook forsvinner ikke med det første
I løpet av 2018 har som nevnt skandalene stått i kø for Facebook. Aksjeanalytikere, journalister og andre «bedrevitere» har dømt selskapet «nord og ned». #DeleteFacebook har vært et «trending topic» på Twitter og antallet «Facebook is dying»-artikler har økt i antall og alvorlighet.
De unge har for lengst forlatt Facebook har vi også lest. Her til lands også. Andre har påstått at Facebook ikke bare er døende, men død.
For de fleste andre selskaper i verden ville ikke klart seg gjennom like mange skandaler. De ville ikke klart seg med like mange løgner. Eller like dårlig tillit og omdømme.
Men tapt tillit og omdømme og et «avslappet» forhold til etikk og moral ser ikke ut til å skade Mark og hans Facebook.
Det er resultatene til selskapet et vitne til.
For tyngdeloven gjelder ikke for Facebook.
Og det er rett og slett skremmende.