Fortsatt fredag i Austin. Klokken har blitt 17.00 og jeg har akkurat sneket meg inn i siste liten på dagens 6te og siste foredrag.

På scenen står Nick Westergaard for å holde foredraget "How To Build a Standout Brand In a Crowded World".

Nick som i tillegg til å ha 5 barn og undervise ved universitetet i Iowa - også er Chief Brand Strategist hos Brand Driven Digital, forfatter av blant annet boken Brand NOW (som foredraget skal handle om) er en erfaren foredragsholder og lærer, som digger å lage slides; 130 på 1 time.

Ambisiøst, men heldigvis kan man laste alle slides ned fra hans hjemmeside så her er det bare å lene seg tilbake å la seg underholde. For dessverre er dette mer et sang og dansenummer enn et innsiktsfullt foredrag (men sånn har jeg akseptert at SXSW er - du bommer like ofte som du treffer).

Grunnen til at jeg allikevel har lyst til å dele dette med dere - er at det er noen svært interessante betraktninger i boken og foredraget som kan være fint å tenke over for alle oss som jobber med merkevarebygging.

1. Merkevarer er viktigere enn noensinne (enig)
2. Merkevarer må bygges (sakte og sikkert)
3. Merkevarer bygges gjennom å "flytte seg" fra person til person.

Det siste er sentralt i Nick Ws teori om merkevarer. For at du skal kunne bygge merkevaren din, må mennesker gidde å "flytte" merkevaren din (word-of-mouth) – og hvis de skal gidde å flytte merkevaren din må du stå ut - og (i følge Nick W) må du da stå for noe.

Og her kommer Professor Nick med en viktig nyansering, å stå for noe handler ikke om
dine verdier, det handler først og fremst om hvordan du skaper verdi - og her er det kanskje flest merkevarebyggere trår feil når vi desperate forsøker å forgylle dritt fremfor å vise hvordan vi (merkevaren) skaper verdi.

Nick W referer til Interbrands 4 brand-dimensjoner; identitet, verdi, opplevelse og sist men ikke minst YOU - og bruker Coca Cola som eksempel på identitet, IBM som eksempel på verdi, Apple på opplevelse og Amazon som YOU, en plattform hvor vi skaper mye av merkevaren selv gjennom måten vi interagerer med plattformen på.

Hovedtesen til Nick W er som sagt at det er Word-of-mouth som bygger brands - og at brandet dermed må flyttes fra person til person - og i denne flyttingen (movement) er de 7 dynamikker et brand må ta hensyn til for å bygge seg sterkt (som igjen er viktig for å bli valgt, ta høyere pris osv .)

Disse 7 er meaning, structure, story, content, community, clarity og experience.

Jeg skal ikke sløse tiden deres med å dra dere igjennom alle disse 7 (les boken eller last ned slidene på nickwestergaard.com/slides) men kun dra frem den som jeg mener er den viktigste og som det syndes oftest mot; CLARITY.

Clarity er i følge Nick W = transparency and simplicity. Transparency oppsummerer han fantastisk (verdt hele foredraget) i et David B. Srere sitat: "If you lie you die"

Vet du ikke hvem David B. Srere er? Ikke jeg heller - ikke viktig. Det som er viktig er følgende "if you lie - you die". Vi må ikke bare stå for noe - og vi må gjøre det vi står for.

På slide 98(!) henviser Nick W til en Y&R undersøkelse som forteller oss at "44% increase in the perception of simplicity among the most innovative brands globally" - det var mange slike slider blant de 130 men denne er virkelig interessant.

Er det slik at den viktigste byggeklossen i dagens merkevarer - det folk mest av alt vil snakke om er; simplicity? Hva betyr det for oss? Hvor kan vi "simplify?"

Nick W har fem forslag; Brand name, Brand promise, Products and services, Website navigation, Content strategy.

Transparent, simple brands move faster slår Nick W - og fart er kanskje den viktigste dynamikken i vår "don't bore us get to the chorus virkelighet".

Så da blir spørsmålet som kommer på hans neste slide (Nick W er tross alt lærer - så det kommer alltid er retorisk 'ask yourself'): Where can you close gaps between what you say and what you do? Where can you simplify?

Så da tar jeg Nick W på alvor og forenkler foredraget hans til at det egentlig kun finnes 1 virkelig viktig merkevare-dynamikk. Clarity. Enklere løsninger, enklere budskap, enklere strategier - mer fart.

Og apropos fart - kl. er nå 18.00 I Austin - it's Spritz o'clock - det er bare å kjappe seg til nærmeste bar før jetlaggen slår inn på nytt – og sengen kaller etter en lang dag.