NRK fortsetter den negative trenden i tv-markedet og taper store markedsandeler når tv-kanalene gjør opp regnskapet for november.

NRKs tre tv-kanaler hadde en andel på 39,3 prosent i november, ned 2,4 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor.

Det er særlig NRK1 som sliter med å holde på seerne. NRKs hovedkanal faller med tilsvarende 2,4 prosentpoeng og er nå nede på en markedsndel på 30,7 prosent. Det er likevel litt bedre enn tilfellet var i oktober da flaggskipkanalen på Marienlyst hadde en markedsandel gode nede på 20-tallet.

Det har ikke lykkes Kampanje å få NRK til å kommentere seertallsutviklingen i dag, men under et møte i Kringkastingsrådet i forrige uke trakk NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen flere forhold for å forklare seernedgangen i høst og nevnte blant annet Netflix, «Farmen» på TV 2 og for dårlig uttelling på egne programproduksjoner som «Kampen or tilværelsen», «Lilyhammer» og «Øyevitne».

TV 2 vokser mest
For i tv-markedet denne høsten er det de kommersielle tv-kanalene som fosser frem og det altså på bekostning av NRK. Både TV 2-gruppen og SBS Discovery har vekst i andelene i november.

TV 2-gruppen avslutter november med en markedsandel på 28,2 prosent i riksuniverset (12+). Det er en vekst på to prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Samtlige kanaler i TV 2-gruppen vokser sammenlignet med november i fjor.

Særlig hovedkanalen TV 2 er i godt driv godt hjulpet av svært sterke seertall på «Farmen». Årets tv-sesong ligger an til å bli tidenes nest mest sette og med finalesendingen søndag kveld denne helgen avslutter TV 2 november med en markedsandel på 21,7 prosent, opp ett prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Les også: «Farmen» over millionen

- Det er bare å glede over disse markedsandelene som er resultat av god gammal dugnadsånd og et fantastisk samarbeid mellom alle avdelingene på TV 2-huset, samt en gjeng fantastiske produksjonsselskap, sier TV 2-direktør Trond Kvernstrøm i en melding.

2014 ligger an til å bli et av de sterkeste tv-årene  seermessig  på mange år for tv-konsernet som ledes av Alf Hildrum.  Helt siden TV 2 dro i gang seerfesten med vinter-OL i Sotsji i februar, har TV 2 hatt vekst i seerandelene.

Størst blant de unge
Ser en på utviklingen i aldersgruppen 20-49 år kommer det frem at TV 2 nå er større enn erkerivalen NRK1 i denne målgruppen. NRK1 avslutter november med en markedsandel på 19,3 prosent i denne målgruppen, mens TV 2 på sin side hadde en markedsandel på 22,5 prosent i denne målgruppen i november.

I fjor på samme tid var NRK1 fortsatt større enn TV 2 i denne målgruppen.

- Vi satser tungt på å nå de unge seerne, og novembertallene forteller oss at vi så langt har lykkes, sier TV 2-direktør Trond Håndlykken Kvernstrøm i en pressemelding.

Også SBS Discovery vokser
Dermed forsterker november årets tv-trend som viser at TV 2-gruppen og SBS Discovery vokser, mens NRK taper terreng og da særlig blant seerne under 50 år.

I SBS Discovery er man fornøyd med november som viser at kanalgruppen som teller kanalene TVNorge, Fem, Max, Vox, Discovery og TLC økte markedsandelene i riksuniverset (12+) fra 15,9 prosent til 17,4 prosent.

- Bonusvekst
Også i den yngre aldersgruppen vokser SBS Discovery om enn ikke fullt så mye og kanalene til SBS Discovery-sjefen Harald Strømme sluttter november på 23,8 prosent.

- November ble nok en rekordmåned for oss. Vi vokser i vår hovedmålgruppe, som består av de kommersielt interessante TV-seerne, personer fra 15 til 50 år. I tillegg gjør vi et lite byks blant totalbefolkningen. Det er en liten bonus, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge og SBS Discovery.

For det minste tv-huset i markedet, MTG TV, gikk markedsandelen i november ned både blant de yngre seerne og i riksuniverset (12+), viser tallene til TNS Gallups tv-meter.

MTG TV må nøye seg med en markedsandel på 6,2 prosent i november og TV3 er nå nede på 3,1 prosent markedsdandel.