Snapchat vokser stadig, og tidligere i høst brukte to av tre nordmenn mellom 18 og 29 år direktemeldingstjenesten. I går introduserte det sosiale mediet en ny tjeneste som skal øke populariteten og bruken. Med «Snapcash» kan brukerne overføre mindre pengesummer til hverandre. Tjenesten er det selskapet Square som står bak, kjent for den lignende tjenesten Square Cash, hvor brukerne kan skrive inn et pengebeløp i emnelinjen i en e-post og på den måten overføre penger til en mottaker.

Teknologiskribent og forretningsutvikler i IT-selskapet Knowit, Anders Brenna, tror det vil bli hard kamp om å utvikle de mest attraktive tjenestene i markedet for digitale betalingsløsninger framover.

- Det blir bikkjeslagsmål uten like, om hvem som klarer å ta betalt for dette og gjøre det enkelt og billig. Alt fra gamle kredittkortselskaper til nye aktører og selskaper som Apple og Telenor vil være med i kampen. Square fremstår som en enkel og lovende tjeneste, og samarbeidet med Snapchat styrker tjenesten voldsomt, sier Brenna til Kampanje.

Les mer: Snapchat ruller ut annonser

Spår kamp: Teknologiskribent Anders Brenna har tro på at Snapcash vil være med å kjempe med kredittkortselskaper og store digitalaktører om markedet for framtidas betalingsløsninger.

- Kan bli en inntektskilde
Han tror det fins et marked for en tjeneste som Snapcash.

- Dette er litt tilbake til det vi snakket om da internett var ungt, muligheten for å gjøre små transaksjoner. Hvis det blir vanlig å sende melding med Snapchat dagen etter at man har vært på kino, si «takk for i går» og overføre pengene man skylder, kan det bli store volum med Snapchats brukermasse. Og Snapchat vil selvsagt få en cut, sier Brenna.

Det har vært spekulert i hva Snapchat skal tjene penger på. I starten var tjenesten uten annonser, men nå har selskapet begynt å eksperimentere med annonseløsninger. Brenna tror «snapcash» kan bli en inntektskilde.

- Ja, definitivt. Og med Snapchats volumer, trenger de ikke å tjene mye per overføring, sier han.

- Ville du stolt på at sikkerheten er godt nok ivaretatt i tjenesten?

- Det ville jeg gjort. Hvis vi ser på kredittkort, er sikkerheten hinsides dårlig. Den eneste sikkerhetsmekanismen der, er at bedriftene har avtaler med kredittkortselskapene. Det er apparatet rundt som gjør at det fungerer, derfor må de også ta mer betalt. Med ny teknologi kan man bygge sikkerhet fra bunnen, noe som gir lavere kostnader og mindre behov for høye marginer. For nordmenn vil jeg dessuten tro at norsk lov gjelder, og at banken eller tjenesteleverandøren har bevisbyrden hvis du mener kontoen din har blitt misbrukt, sier Brenna.

- Glad for ikke å ha satset på bank
Han mimrer tilbake til 2002, da han bodde i Texas. Brenna hadde vært ute og spist sammen med en kollega, og dagen etter satt de på kontoret og ville overføre 50 dollar fra den ene til den andre i nettbanken.

- Ikke noe skjedde. En uke senere kom det en papirutskrevet sjekk i posten. Jeg måtte kjøre til en drive in-bank for å få pengene, og mottok en kontoutskrift i posten da jeg hadde tatt dem ut, sier Brenna.

- Amerikanerne har kanskje enda større behov enn oss for en tjeneste som denne?

- Amerikanerne har ligget ekstremt bakpå når det gjelder alt fra mobil til bank, men når de først tar i bruk teknologi, har de en tendens til å overkjøre oss fullstendig. Amerikanske merker dominerer nå mobilmarkedet i USA, selv om de lå på neandertalnivå bare for noen år siden. Nå kommer amerikanerne for fullt på betalingsløsninger, og jeg er glad jeg ikke har satset karrieren min i banknæringen. Bankene virker veldig sidrumpa nå, og hvis jeg hadde jobbet i bank i dag, ville jeg ikke følt meg trygg på at det var der jeg kom til å pensjonere meg. Om det er Snapchat eller andre som blir de sterkeste utfordrerne, vet jeg ikke, men det kommer til å bli artige år framover, sier Brenna.