Tidlig i ettermiddag landet flyet med den ebola-smittede norske kvinnen på Gardermoen. De aller fleste av de store norske mediene var på plass med utegående reporter, live-dekning og live-studio for å følge hendelsen, og flere er kritiske til den nærgående dekningen.
«Journalistikken rundt Ebola-flyet som har landet er en eneste stor fornærmelse mot alle oppegående mennesker», skriver NRK-journalist Ingvill Bjorland på Twitter.
«Et fly er i ferd med å lande. Stay tuned», skriver forfatter Tom Egeland.
«7. oktober 2014: Dagen da ebola kom til Norge og drepte all god journalistikk...», skriver komiker og forfatter André Ulveseter.
«Synes norske medier pusher grensene på hva som er verdig dekning, både i dag og da Novair-flyet måtte lande med ett oppflerret dekk», skriver medieansvarlig på Oslo Lufthavn, Joachim W. Andersen.
«Finnes det en mellomvei mellom taushet og livedekning», spør mediekommentator Sven Egil Omdal.
- Løper i flokk
Også journalist og kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, er sterkt kritisk til dekningen.
- Dette er sensasjonsmakeri og alle løper som vanlig i flokk, sier han til Kampanje.
- Men er ikke dette en viktig nyhetshendelse?
- Ebola er en skremmende sykdom med relativt høy dødelighet. Det er klart at det er en nyhetshendelse, og nå har vi fått en direktekobling til Norge. Det er naturlig at pressen dekker det, men det er ingen mening i å ha en direktesending av et fly som lander. Det har ingenting med innholdet i dette å gjøre. Når redaksjonene kan prioritere på denne måten, tyder det på at det er langt fra sånn at vi har for få journalister i dette landet. Det viser at de ikke er opptatt av samfunnsoppdraget, men det man må kalle for underholdning.
- Tyder dette også på at dette er noe folk vil ha?
- Pressen må gjerne gi dem det de vil ha, men de kan ikke samtidig påberope seg statsstøtte og særordninger for å holde på med det som de holder på med.
- Må kalles hysteri
Henrik Vogt er utdannet journalist og lege, og jobber nå ved Allmennmedisinsk forskningsenhet ved NTNU. Han er en av dem som reagerer på mediedekningen av den ebolasmittede, norske kvinnens ankomst til Norge.
«Dekningen av ebola i norske medier nå må kalles hysteri, vitner om begrenset medisinsk kunnskap. Fokuser på problemet der det er reelt!» skriver han på Twitter.
- Flere eksperter har vært ute og sagt at smittefaren er lav, at dette ikke vil være noen stor krise i Norge og ikke er noe å bekymre seg for. Derfor kan jeg ikke se at det å stå på Gardermoen og vente på at flyet med den smittede helsearbeideren lander, står i forhold til situasjonen. Norske medier bør få frem alvoret i Vest-Afrika, men ha en nøktern dekning her, sier Vogt til Kampanje, som samtidig understreker at situasjonen for den smittede kvinnen er reell og må tas på alvor.
Vogt mener mediene spiller på frykt og helseangst.
- Helsestoff har en ekstrem markedsverdi, og genererer mange klikk. Det er lett å la seg friste til å blåse opp dette, fordi man vet at det selger. Men det er en reell fare for at man skaper en ulv ulv-situasjon. I etterkant mener vel mange at mediene var med på å hausse opp frykten for svineinfluensaen, istedenfor å stille kritiske spørsmål, mener Vogt.
Han tror ikke mediene hadde dekket saken på den måten de gjør, hvis det ikke var et element av frykt i befolkningen som dreier seg om at «ebola gjelder meg, her og nå».
- I stedet for å bruke det kildene sier til å slå ned den frykten, skapes en dekning som både profitterer på bekymringen og som i form og omfang sannsynligvis øker den, mener Vogt.
- Har en løpende diskusjon
Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK mener det er naturlig at det blir en stor nyhet når en ebolasmittet hjelpearbeider kommer til Norge.
- Men vi må ikke miste proporsjonene av syne, og gi dette tilfellet langt større oppmerksomhet enn situasjonen i Vest-Afrika. Vi har en løpende diskusjon og evaluering hos oss når det gjelder hvor mye det er riktig å gjøre ut av hver enkelt bevegelse, som når hun transporteres til sykehuset, og så videre, sier Kalbakk til Kampanje.
- Er det riktig bruk av ressurser å rapportere direkte fra Gardermoen idet flyet med den smittede kvinnen lander?
- Vi ville vært der med et team uansett, og med de sendemulighetene som fins nå, krever det ikke så mye mer ressurser å sende direkte. Men jeg tror nok at vi, i likhet med andre medier, ikke var forberedt på at det skulle gå mer enn to timer fra antatt landingstidspunkt. Hadde vi visst det, hadde vi nok ikke ligget ute med løpende sending i to timer, sier Kalbakk.
- Kan en slik dekning bidra til å spre frykt?
- Absolutt. Derfor er det viktig at vi i tillegg til å fortelle om nyheten også bruker tid og plass på få fram fakta om hvordan ebola smitter, og hvor liten faren er for spredning. Det har vi også på planen i dag.
Kalbakk sier NRK er opptatt av å få frem det store bildet, og at de derfor planlegger å sende journalister på reportasjetur til det ebolarammede landet Liberia denne uken.
- Det er en vanskelig avveining, siden det er fare knyttet til å reise. Samtidig er det viktig at mediene er til stede og rapporterer førstehånds fra slike katastrofer.
Kommentér