Norges Fotballforbund (NFF) har de siste to årene hatt et merkevareprosjekt gående med mål om å samle Fotball-Norge om noen felles verdier og en samlende identitet. Prosjektet er støttet av Det europeiske fotballforbundet (UEFA), og Scandinavian Design Group (SDG) har vært den profesjonelle samarbeidspartneren på byråsiden siden juni. I dag presenterer Fotballforbundet både sin nye logo og landslagets nye crest – emblemet de norske landslagsspillerne skal spille med på brystet.
Det ble bråk sist gang NFF prøvde seg med et nytt landslagsemblem. Da ble det norske flagget fjernet til fordel for en drage og logoen til Norges Fotballforbund. Publikum reagerte, og den kjente designeren Bruno Oldani slaktet emblemet:
- Hele opplegget er dårlig fra form, design til innhold. Du kunne skrevet Opel i det feltet der det står Norge uten at noen hadde reagert, sa Oldani den gang til Kampanje.
Det hele endte med at drageemblemet ble lagt på hylla. Det er seks år siden, og nå er NFF altså klar for å gjøre et nytt forsøk. Denne gangen kan i hvert fall ingen påstå at det norske flagget ikke er synlig.
Les også: Fotballdragen er død
Løver på brystet
Tidligere hadde hver fotballkrets sin egen logo, men nå får samtlige fotballkretser det samme visuelle uttrykket under NFF-paraplyen, og alle kretsene skifter navn og identitet.
«Den nye NFF-logoen har fått et moderne uttrykk som med sin runde form symboliserer vår felles visjon om at fotballen skal være for alle – integrering er en kjerneverdi i norsk fotball. Fargene symboliserer våre felles verdier og identitet i det å være norsk eller å bo i Norge – verdier vi står samlet bak uavhengig av etnisitet og religiøs overbevisning», heter det i pressemeldingen.
Også emblemet på landslagsspillernes bryst er pusset opp, og her troner nå to løver med NFF-logoen mellom seg, over et stort, norsk flagg. Det hele er rammet inn i gull. Emblemet skal representere landslagenes verdier: stolthet, råskap og samhold.
- De nye logoene tydeliggjør at vi er en fotballfamilie med felles verdier og identitet, og jeg vil gi honnør til alle involverte for det resultatet vi har fått til i fellesskap, sier generalsekretær Kjetil Siem i NFF.
Stormfull NFF-høst
Et samlende prosjekt er noe NFF kan trenge i disse dager. Det har nemlig stormet rundt forbundet etter at det i boka «Fotballagenten» av Knut Høibraaten i høst ble fremmet påstander om at NFF-president Yngve Hallén skal ha mottatt penger under bordet i forbindelse med en spillerovergang for noen år siden. Hallén har avvist påstandene, og torsdag ble han frikjent i en rapport som revisjonsfirmaet BDO har laget på oppdrag for Norges Idrettsforbund.
- Vi er en stor fotballfamilie fra nord til sør, med et felles verdigrunnlag. Vi har en felles arv og en felles historie som samler oss, men vi har ikke vært flinke nok til å få det frem. Nå fremstår vi også samlet bak disse verdiene. Det har vært hovedformålet med merkevareprosjektet – fra barnefotballen og opp til A-landslagene, uttaler Hallén i en pressemelding fra NFF.
Idrettsforbundet la fram rapporten som frikjenner Hallén på en pressekonferanse i går, og i dag presenterte Fotballforbundet de nye logoene til NFF og landslagene.
- Et flerkulturelt Norge
Drakten og flagget skal ifølge NFF også symbolisere fellesskapet i et flerkulturelt Norge.
- Våre beste kvinner og menn spiller ikke bare på vegne av seg selv, laget sitt og fotballen. De representerer alle i landet vårt – det norske folk. Det er de stolte av. Det nye crest-et forener disse verdiene som vi står sammen om uavhengig av etnisitet, religiøs overbevisning og kjønn. Flagget symboliserer stoltheten og samholdet over å representere landet vårt. Løven har vi alle et forhold til gjennom våre nasjonale symboler, og den symboliserer råskap og mot, sier Siem.
Sjef for herrelandslaget, Per-Mathias Høgmo, sier emblemet symboliserer de verdiene som bidrar til at laget blir sterkere enn enkeltspillerne.
- Stolthet, råskap og samhold. Det er verdiene vi dyrker på landslaget. De samme verdiene finner jeg igjen i landslagscrestet. Det er klart det har betydning når vi skal ut for å representere landet vårt, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.
Kommentér