Som Kampanje skrev tidligere i dag, lanserte Norges Fotballforbund (NFF) i dag sin nye logo og det nye emblemet som landslagene skal spille med på brystet. På emblemet, eller crest-en på fagspråk, troner to løver med NFF-logoen mellom seg, over et stort, norsk flagg. Det hele er rammet inn i gull. Emblemet skal representere landslagenes verdier: stolthet, råskap og samhold.

Det har gått seks år siden NFF sist prøvde seg med et landslagsemblem. Da ble det norske flagget erstattet med en drage, noe som vakte så sterke reaksjoner at NFF valgte å legge forslaget på hylla. Blant de skarpeste kritikerne den gang var den anerkjente, norsk-sveitiske designeren Bruno Oldani.

- Hele opplegget er dårlig fra form, design til innhold. Du kunne skrevet Opel i det feltet der det står Norge uten at noen hadde reagert, sa Oldani den gang til Kampanje.

- SDG kan bedre
I dag er han ikke like raskt oppe med slakterkniven, men heller ikke helt fornøyd med emblemet som Scandinavian Design Group (SDG) står bak.

- Det ser ut sånn som slike emblemer pleier å se ut, istedenfor at man har prøvd å skape noe nytt. Det er leit at man ikke kan si at dette var fenomenalt, men det var det ikke, sier Oldani til Kampanje.

Oldani er heller ikke særlig imponert over den håndverksmessige jobben som er gjort.

- Løvene kunne vært stilisert mer. Bokstavene er krøplinger – kanskje som et resultat av fotballspilling? sier Oldani.

- Jeg synes dette var magert. SDG kan håndverket bedre enn dette, slår han fast.

Han- og hunløve?
Løven er som kjent å finne både i det norske riksvåpenet og utenfor Stortinget. Og også Oldanis hjemby, Zürich, har en løve i byvåpenet, forteller han.

- Jeg har alltid lurt på hvorfor, siden det aldri har vært løver verken i Sveits eller i Norge, annet enn i zoologisk hage. Løver er alltid populære når man ikke får en bedre idé. Hva med å prøve med en fisk, for eksempel? sier Oldani.

Han lurer på om de to løvene skal være en han- og en hunløve, siden både herre- og damelandslaget skal bruke emblemet.

- Eller har de bare speilvendt løven? Det ser ut som den ene er litt mer feminin enn den andre, så kanskje de har forsøkt. I så fall er det godt skjult.

Flagg og løver: NFF presenterte i dag det nye emblemet som landslaget skal spille med på brystet. Foto: SDG

Slanger, fisk og kråker
Oldani bekrefter at han synes emblemet er nasjonalistisk.

- Det er jo det. Da jeg kom til Norge husker jeg på at jeg lurte på om Jesus var norsk. Jeg hadde aldri sett et juletre med så mange flagg, sier han.

Han mener likevel det ikke nødvendigvis er så dumt hvis man klare å modernisere litt, og likevel holde på tradisjonene.

- Men dette emblemet ser ut som alle de andre, om det nå er slanger eller fisk – eller kråka i Moss. Hvis det er en tradisjon knyttet til dyret, og man kan ta hensyn til historien og bruke det med stolthet, er det fint, og man skal gjøre det. Og du kommer alltid langt med en løve, sier Oldani.

- Dette er nesten bra, men ikke bra nok, lander han til slutt på.

- Bygger på historien
I en pressemelding fra Scandinavian Design Group forklarer de at det nettopp er å hente opp historien de har forsøkt å gjøre i det nye emblemet.

- Det nye crestet, som det heter på fagspråket, bygger videre på norsk fotballhistorie. Når Norges Fotballforbund nå erstatter flagget på brystet med et nytt, tar det med seg elementer fra NFFs over 100 år gamle historie. Det henter inspirasjon fra den tiden da landslagsspillerne spilte med Norges Riksvåpen på brystet og ivaretar verdien av å spille med nettopp flagget på brystet, skriver SDG i pressemeldingen.

NFF og Norsk Toppfotball (NTF) samarbeider med Scandinavian Design Group (SDG) og Norsk Design- og Arkitektursenter om et prosjekt som handler om å skape et felles bilde av hva norsk fotball står for. SDG har vært med siden byrået vant oppdraget i juni i år. En ny merkevarearkitektur skal bidra til å tydeliggjøre roller og oppgaver, og målet er at prosjektet skal skape verdi for alle nivåer av norsk fotball.

- Vi er ydmyke, men optimistiske overfor oppgaven. Fotball engasjerer bredt og betyr mye for mange. Vi vil skape ny vekst og nye opplevelser rundt norsk fotball. Hvilken rolle fotballen skal ta, og hvilke verdier fotballen skal formidle i fremtiden er viktige spørsmål – fotballen er en viktig samfunnsaktør, sier Øystein Hagen, innovasjonsdirektør i SDG og den som har ledet prosjektet fra SDGs side.

Ikke imponert: Den norsk-sveitsiske design-nestoren Bruno Oldani er kjent for sterke meninger om nye logoer. Denne gangen lar han slakterkniven ligge, men gir uttrykk for at han synes det nye landslagsemblemet er «litt magert». Foto: Scanpix