I 2013 kunne Aller-eide Sol bokføre rekordresultat, beste bunnlinje i historien og beste topplinje siden dot.com-smellen i 2000. I fjor omsatte Sol for 65,8 millioner kroner, en vekst på 31 prosent. Overskuddet endte på 7,8 millioner kroner, mot et underskudd på 18,4 millioner kroner året før.
- Sol fortsetter veksten fra 2013. Hittil i år har annonseinngangen innen display økt med over 30 prosent mot 2013, som altså var et rekordår. I mai oppnådde vi all time high med en økning på nesten 50 prosent. Med mindre noe dramatisk skjer på makronivå i andre halvår vil vi gå mot et nytt rekordår i 2014, både på topp og bunnlinje, forteller administrerende direktør Stephan Granhaug i Sol til Kampanje.
Les også: Aller tar Sol-kontroll
Les også: Sol kjøper Kvasir
- Lever i en annen verden
- Vi lever med andre ord i en helt annen verden akkurat nå enn den mer tradisjonelle mediebransjen. Det er foreløpig innenfor displayannonsering på desktop og på brett vi ser brorparten av veksten, men også mobil begynner nå å ta seg opp, sier Sol-sjefen.
Granhaug forteller at det gamle portalselskapet har vært gjennom en «betydelig strategisk snuoperasjon», noe som han mener har gitt den kraftige økonomiske framgangen. I 2012 fikk selskapet ny ledelse og det ble ryddet i gammel moro.
- I 2013 var økningen mot årene før hovedsakelig et resultat av en intern jobb med mer fokus og bedre arbeidsflyt. I 2014 begynner vi å få betalt for omlegging av strategien, fra å være en generell portal med «alt på en side» til å bli en nyhetsaggregator som konsentrerer seg om å «samle nyhetene». Dette innebærer ved siden av å følge det komplette nyhetsbildet, blant annet å lage oppsummeringer av viktige begivenheter og hendelser.
- En høyst risikabel relansering
Nylig gikk Sol på luften med helt nye nettsider.
- Satsingen på å ta en posisjon som nyhetsaggregator resulterte fra tirsdag 10. juni i at vi relanserte Sol med nytt design og en helt ny måte å organisere flyten på sidene. Vekk forsvant nesten alle faste elementer som lenker til nettbank, epost, Facebook og Finn – inn kom enda mer løpende oppdatert innhold som legges i flyt. Og selvfølgelig noen nye annonseformater tilpasset en mer dynamisk sideutforming. Et annet viktig ledd i relanseringen har vært å bygge en responsiv løsning som automatisk tilpasser seg alle skjermstørrelser, forteller Granhaug.
Satsingen har skapt spenning i selskapet:
- En høyst risikabel relansering, all den tid vi fortsatt har mange brukere som har Sol som startside på desktopen sin og nettopp bruker oss som en inngangsportal til alt på internett. Men det er en brukergruppe som faller, og for å komme oss videre er vi nødt til å prioritere. Som Harvard-professor Clayton Christensen sier: Det største hinderet for innovasjon er frykten for å snu deg bort fra dine eksisterende kunder. Sol tar et steg i den retning nå, sier Granhaug.
Frykter ikke murene
De siste to årene harsvært mange nettaviser innført ulike typer betalingsmur eller betalingshekk for full tilgang til sitt innhold. Granhaug forteller at Sol lever fint med nettavisenes betalingsløsninger.
- Sols erfaring så langt er at vi, i likhet med Facebook og sosiale medier, slipper igjennom murene fordi vi bringer lesere inn som ellers ligger utenfor kjernemålgruppen. Slik er Sol med på å sikre nettavisenes annonseinntekter, til tross for at murene reises. Ifølge redaktør Per Tandberg ser det derfor ut til at betalingsmurene reises av de fleste på en måte som gavner både oss og dem. Vi kan ikke garantere at det vil vedvare i all fremtid, men vi tror uansett at tilgang til innhold ikke vil være en stor utfordring for Sol, sier Granhaug.
Skulle betalingsmurene etter hvert hindre tilgang til innhold, mener Granhaug at det finnes utveier:
- Det er en lang rekke kilder som ikke kommer til å opprette betalingsmur, og om det skulle skorte, vet vi allerede at regnestykket for når det vil lønne seg for Sol å produsere eget innhold ikke er helt fjernt.
Ruller ut reklamekampanje
Aller spanderer penger på en større reklamekampanje når Sol fornyer seg.
- Som støtte til relanseringen kjører vi nå den største kampanjen med ekstern og merkevarebyggende markedsføring for Sol siden 2008. Konseptet og utformingen er utarbeidet av Hyper ved rådgiver Fred Hauge, kreatørene Ola Nielsen og Kristian Haukland og prosjektleder Annette Kvandahl Johansen. Kampanjen går over åtte uker både digitalt, utendørs, i print, på nett-tv og lineær tv, sier Granhaug.
Han fortsetter:
- Vi liker løsningen til Hyper fordi den er veldig fleksibel; den lar SOL profilere seg på å ta en samleposisjon innen alt fra politiske valg i USA til hvordan man kan få bikiniformen raskest, og vi kan endre den til dagsaktuelle saker om vi ønsker. Den kommuniserer rett og slett veldig tydelig hvilken jobb vi ønsker å gjøre for våre lesere
Blir hovedsponsor for Øya-festivalen
Sol inntar også sponsormarkedet som en del av markedsføringen av den nye satsingen. Selskapet blir hovedsponsor for den mye omtalte Øyafestivalen.
- Vi var så heldig å få mulighet til å overta Gule Siders mangeårige rolle som informasjonshub på Øya i år, og går «all in» med en storsatsing på årets Øyafestival. Vi er informasjonspartner og vil stå for infostand og all informasjon ut til Øyas brukere om alt som vedrører festivalen, i tett samarbeid med Øyafestivalen selv.
Kommentér