Geelmuyden.Kieses årlige lobbyundersøkelse blant stortingsrepresentantene viser at mer enn 8 av 10 representanter mener at Stortinget har blitt en viktigere arena etter regjeringsskiftet fra flertalls- til mindretallsregjering sist høst.
- Åtte år med lukkede beslutninger på møterom 3, ledet av en statsråd uten portefølje, reduserte stortingsrepresentanter til sandpåstrøere. Selv rødgrønne stortingsrepresentanter lever i dag et mer spennende liv enn hva de gjorde de siste åtte årene, sier seniorpartner i Geelmuyden Kiese, Gunnar Mathisen, i en pressemelding.
- Med en mindretallsregjering har Stortinget igjen blitt en arena for politikk, og det gir ulike organisasjoner og interesser et betydelig økt spillerom for politisk gjennomslag. Dette er godt nytt for alle oss som vokste opp med troen på «all makt i denne sal». Vi opplever allerede økt åpenhet, reelle politiske omkamper i stortingssalen og et langt mer toneangivende Storting, fortsetter han.
Lobbyundersøkelsen viser også at 40 prosent av representantene tror at regjeringens sammensetning vil endre seg i løpet av inneværende stortingsperiode. 30 prosent av landets folkevalgte tror at statsministeren vil utvide regjeringskollegiet med Venstre og KrF, og dermed danne en ny flertallsregjering. Mathisen frykter i så fall en ny politisk idè- og makttørke på Løvebakken.
– Etter åtte år med den «Stoltenbergske parlamentarismen», hvor skillet mellom byråkrati og politikk smeltet sammen og stortingsrepresentanter hadde mindre makt enn en gjennomsnittlig ordfører, gjør dagens mindretallsregjering godt for demokratiet, sier han.
Lobbyundersøkelsen har vært gjennomført årlig de siste ti årene, og i likhet med tidligere undersøkelser viser også årets at representantene synes det er positivt med lobbyister. 90 prosent ser på lobbyvirksomheten som en ressurs for demokratiet. Undersøkelsen viser at interesseorganisasjonene og bedriftene er de ivrigste lobbyistene, tett fulgt av ordførere og andre folkevalgte.
- Det norske Storting er verdens mest åpne parlament. Et åpent hus der det er lett å få representantene i tale, og det er ingen tvil om at politikken har godt av den løpende dialogen med lobbyistene, sier Mathisen.
Kommentér