I dag ble det kjent at det er tidligere MTG Sverige-sjef Manfred Aronsson som tar over sjefsstolen i Bonnier og TV4s betal-tv-selskap C More. Det er en stilling han har hatt tidligere, i 2006, da selskapet gikk under navnet Canal+ og hadde SBS på eiersiden.
Når Aronsson nå vender tilbake, står utfordringene for det hardt prøvede selskapet i kø. Siden 2009 har det samlede underskuddet i betal-tv-selskapet som sender sport, film og tv-serier bare vokst seg større og større. Akkumulert for de siste fire årene har C More gått med et samlet underskudd før skatt på 675 millioner svenske kroner. Tallene for 2013 er foreløpig ikke klare.
- Jeg begynner først i slutten av august, så vi får se hva som blir annerledes, men det er klart at tv-markedet befinner seg i en helt annen situasjon enn i 2006. Ikke minst i Norge, der det finnes tre premium-tv-tilbydere: Viasat, TV 2, og C More, sier Aronsson til Kampanje.
- Konkurransen er tøffere?
- Ja, men det finnes også fine muligheter for premium-tv. Om man ser på hva som skjer på tv-markedet, så er det på premium-tv at markedet øker i form av nye tjenester og innhold, snarere enn på fri-tv. Det betyr store muligheter om man sitter på rettigheter til premiumsport og premium-tv-serier og –filmer. Det er den delen av tv-markedet som er mest interessant. Selv om konkurransen er stor, så øker markedet hver måned. På den måten synes jeg det er et privilegium å få jobbe med premiumsport og premiumdrama, selv om det blir et drama i seg selv å jobbe med C More.
Kan bli hos Bonnier
Bonnier og Telenor, som eier 35 prosent av aksjene, har i lang tid forsøkt å selge C More. De har vurdert både en felles nordisk løsning og å stykke opp selskapet i geografiske områder. Etter det Kampanje kjenner til skal både MTG, SBS Discovery og TV 2 ha regnet på forretningscaset, men de skal ha blitt skremt av store underskudd i 100-millionerklassen, en forretningsmodell sterkt truet av internasjonale strømmeaktører som Netflix og høye rettighetskostnader for norsk fotball. Da C More kjøpte Tippeliga-rettighetene i 2011 var prisen 1,1 milliarder kroner. Produksjonskostnadene kommer i tillegg, noe som kompliserer et rent salg av kun den norske virksomheten.
Forholdet mellom dagens to eiere skal også etter det Kampanje kjenner til ha kjølnet betraktelig. Ansettelsen av Manfred Aronsson kan være et signal om at Bonnier nå ønsker å satse videre på betal-tv-kanalen og forsøke å snu skuta på egen hånd. Mye kan tyde på at det blir uten Telenor som lagspiller. Ifølge det svenske bransjebladet Resumé skal Bonnier være i ferd med å kjøpe ut Telenor, mot at Telenors Canal Digital får en eksklusiv distribusjonsavtale for betal-tv-kanalen.
Aronsson selv mener det er likegyldig for ham hvem som til slutt ender opp som eier av selskapet.
- Jeg har uansett fått et oppdrag. Vi må som selskap fokusere på hva som kan utvikles og avvikles, og det gjelder uansett hvem som er eier.
- Blir ditt oppdrag å dele opp C More i biter som kan selges videre?
- Mitt oppdrag er å analysere hva som skal gjøres med C More, hva som skal utvikles og hva som skal avvikles. Hva det betyr, er for tidlig å si. Jeg må få en sjanse til å se selskapet innenfra og møte menneskene der.
- Må utvikle eller avvikle
- Hva er den største utfordringen til C More?
- Mitt prinsipp som leder er at enten så utvikler man foretak, eller så avvikler man foretak. C More har vært i en limbosituasjon der man ikke har utviklet eller avviklet. Man må bestemme seg for hva man skal satse på. Det er det jeg vil forsøke å analysere raskt, hva som er friskt og spennende og som vi skal satse på.
- Hvordan skal C More klare å tjene penger?
- Man må ha en plan om å utvikle selskapet. Akkurat nå har jeg en følelse av at ting har stått stille. Så må man naturligvis distribuere og pakketere innholdet på en moderne måte. Vi ser via Netflix, Viaplay og HBO Nordic at det går an å distribuere og ta betalt for premiuminnhold. Det er det som vokser. På lineær tv har premium-tv bare 4-5 prosent av seingen totalt, mens online tar premium-tv nesten 45 prosent av seingen. Fremtiden for premium-tv er utrolig interessant, om man finner frem til kundene på internett.
Telenor ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Bonnier skal være i ferd med å overta C More.
- Telenor kommenterer av prinsipp ikke den type strukturelle spekulasjoner, sier Knut Ivar Solnes, administrerende direktør i Telenor Media Invest, til Kampanje.
Kommentér