I går kom VG-sjef Torry Pedersen med flengende kritikk av NRKs massive tilbud på nett under Civitas frokostseminar.
I dag kommer hans forgjenger, nå redaktør i Schibsted og mediekommentator Bernt Olufsen, med en hyllest av NRK «Brennpunkts» gravejournalistikk. Han er samtidig kritisk til at statskanalen nærmest er alene om å drive kritisk, undersøkende journalistikk innenfor vanskelige områder som barnevern.
- Det er litt spesielt at den viktigste delen av undersøkende journalistikk i Norge er en del av det offentlige Norge. Det er et demokratisk problem som jeg mener fortjener debatt, sier Olufsen, som var invitert til dagens møte i Kringkastingsrådet for å innlede om programmene til Brennpunkt-redaksjonen.
- Mange feller å gå i
NRK Brennpunkt har i vårens sesong laget tre dokumentarer som tar for seg ulike aspekter av barnevernet. Olufsen påpekte at undersøkende journalistikk om barnevernssaker er noe av det mest krevende å lage, og mener det derfor nesten ikke er noen redaksjoner som tør å ta for seg slike saker lenger.
- Det er snart bare Brennpunkt og Bergens Tidende som tar opp barnevernssaker. Det er noe av det viktigste og vanskeligste mediene kan gjøre, men det er så mange feller å gå i, at mange medier har sluttet å ta opp slike saker. Brennpunkt har gjennom flere programmer gjort en veldig viktig jobb på dette området, sier Olufsen.
«Brennpunkt»-dokumentarene har mottatt priser for sin undersøkende journalistikk, men flere av dokumentarene har også vært omdiskuterte og måttet tåle skarp kritikk, i Kampanje og andre medier.
Lars Kristiansen, programredaktør i NRK, bekreftet at kampen om avsløringer på gravefeltet ikke er særlig hard for øyeblikket.
- Konkurransen er liten, i den situasjonen bransjen er i nå. Dét er også en grunn til at NRK skal drive på med dette, sier Kristiansen.
- Brennpunkt har omdømmeproblem
Bernt Olufsen hadde mye godt å si om «Brennpunkt», som han mener både er og bør være «Norges viktigste tv-program». «Brennpunkt» er felt i Pressens faglige utvalg (PFU) fire ganger de siste fire årene, noe Olufsen vurderte som «kanskje litt mye». Redaksjonen har ikke blitt felt de siste to årene, men programmet som gikk i vinter om Motivasjonskollektivet på Eidsvoll, er nå klaget inn til PFU.
Olufsen uttrykte seg kritisk til «sminkingen» av journalistikken som han mener var altfor utstrakt en periode, i form av unødig bruk av dramaturgiske virkemidler. Dette er imidlertid blitt langt bedre, synes han, og ser langt mindre behov for å ta et oppgjør med Brennpunkt i dag enn for fem år siden. Han mener imidlertid programmet har skaffet seg et omdømmeproblem gjennom de siste årenes debatt.
- Det fører til at den nye hærskare av kommunikasjonsrådgivere legger strategier for hvordan de skal forholde seg til en undersøkende kraft som «Brennpunkt», sier Olufsen.
- Ikke skikkelig gravejournalistikk
Brennpunkt-programmet om Motivasjonskollektivet er klaget inn til PFU, og Kringkastingsrådet valgte å avstå fra å behandle de klagene Rådet har fått på programmet. Barnevernsprogrammene ble likevel gjenstand for debatt på dagens møte, og medieviter og nestleder i Rådet, Kjersti Thorbjørnrud, var ikke enig med Olufsen i at programmene fortjente stor anerkjennelse.
- Barnevernet er mektig, men også sårbart, og har ikke en hær av PR-medarbeidere som står klare. Hvis man finner eksempler på at barnevernet handlet vilkårlig, krever det skikkelig gravejournalistikk. Det ble ikke gjort i alle disse programmene. Det formidles et inntrykk av et barnevern som ser ut som det har egeninteresse av å ta barna fra foreldrene sine. Det er problematisk, sier Thorbjørnsrud.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen hadde på sin side følgende replikk til temaet:
- Det er ikke familiene som trenger denne typen journalistikk, det er barna. Det ligger i journalistikkens natur at man går inn og forteller den svakeste partens historie.
- Graving bør ikke være eksklusivt
Bernt Olufsen benyttet også anledningen til å advare mot tendensen til å gjøre gravende journalistikk til noe eksklusivt, forbeholdt noen få journalister med en egen og opphøyet status.
- Undersøkende journalistikk bør være nært knyttet til nyhetsarbeidet, og ledes av folk som har lederansvar i ordinært nyhetsarbeid. Jeg er redd for tendenser til eksklusivisering, slik man har sett tendenser til i SKUP-miljøet, hvor man vil gjøre undersøkende journalistikk til noe som er forbeholdt en egen klasse av journalister. Jeg tror det kan gi unødvendig dramaturgi, lavt preisjonsnivå og agendajournalistikk, sier Olufsen.
Han avsluttet med følgende påminnelse, et sitat fra en amerikansk journalistikkprofessor:
- Journalistikk er ikke narsissisme.
Kommentér