Årets vinter-OL var det første som i sin helhet ble sent på kommersiell tv i Norge, og flere store annonsører benyttet anledningen til å gå på lufta med nye, store reklamefilmer. For enkelte annonsører fikk OL-festen imidlertid en vond bismak av seerstorm. Det var spesielt i den første helgen at seerne raste over reklameavbrudd, og at enkelte annonsører fikk kalde føtter og valgte å trekke filmene sine fra slike avbrudd.

En undersøkelse utført av mediebyrået Mediacom på oppdrag fra Kampanje viser også at annonsørene har fått svært ulikt utbytte av OL-eksponeringen. Et landsrepresentativt utvalg har blitt bedt om å vurdere ti filmer som har hatt høy frekvens under OL-sendingene til TV 2. De har svart på om de liker filmene bedre enn annen tv-reklame, dårligere enn annen tv-reklame, eller verken/eller.

Telenor var blant annonsørene som ble rammet spesielt hardt av seerstormen, og hele 34 prosent av de spurte sier at de liker Telenor-filmen dårligere eller mye dårligere enn annen tv-reklame. Det er flere enn noen annen tv-reklame i målingen.

- Det har vært en del støy rundt Telenor-reklamen i OL-perioden, og konseptet har nest høyest reklameoppmerksomhet i perioden. Likingen av konseptet er et stykke nede på treet, og det har desidert høyest dislikes i perioden, sier analysesjef Anna Gilpin i Mediacom.

Les Telenors svar:

- Ulik oppfatning

- Ikke bortskjemt med god liking
Heller ikke om en ser på et historisk gjennomsnitt i telekombransjen, kommer filmen med Steven Van Zandt i hovedrollen godt ut.

- Telekombransjen er ikke en bransje som er bortskjemt med filmer med god liking. Men denne filmen har høyere dislike enn gjennomsnittet av telekom-filmene, 34 prosent mot et snitt på 22 prosent. Vi vet gjennom vår studie med over 1000 profilfilmer gjennom syv år at dislike kan skape høyere oppmerksomhet, men det representerer fare i et lengre perspektiv, sier hun.

Les også intervju med reklamebyrået Green Cave People:

- Ville ikke vist den så mange ganger

27 prosent av de spurte er av en annen oppfatning, og sier at de liker Telenor-filmen bedre en annen tv-reklame. På dette parameteret er det bare tre annonsører som gjør det dårligere; SAS, One Call og Grandiosa. Kun 18 prosent sier at de liker Grandiosas reklamefilm for nylanseringen Helmax bedre enn annen tv-reklame. Det er det laveste antallet i undersøkelsen. Samtidig sier 30 prosent at de liker den dårligere enn annen tv-reklame.

Lanseringen av en ny Grandiosa-variant er et av årets høydepunkter i dagligvarehandelen, og det er knyttet store forventninger til salget av Grandiosa Helmax, som er den første frossenpizzaen med ost både på toppen og på bunnen. Men filmen har altså ikke falt tv-seernes i smak.

Les også:

Satser på ny Grandiosa-låt

Felleskjøpet og XXL på topp
På den andre siden av skalaen finner vi Felleskjøpet. Det ble ingen sølvfisk på «Hundeopprøret», som fulgte Gullfisken-vinneren «Bønder i by'n» i fjor høst, men hele 54 prosent av de spurte sier at de liker denne filmen bedre enn annen tv-reklame. Bare ni prosent sier at de liker den dårligere enn annen tv-reklame.

- Det er en etablert sannhet at barn og hunder fungerer i reklame - basert på funn vi har gjort i vår database med over 1000 reklamefilmtester, sier analysesjef Anna Gilpin i MediaCom.

Les mer:

Bønder på ny Gullfisk-jakt

Også XXL og NSB scorer godt på liking, med henholdsvis 46 og 45 prosent. Det er imidlertid noen flere som misliker XXLs reklame. 14 prosent sier at de liker filmen dårligere enn annen tv-reklame, mot syv prosent hos NSB.

- XXL har valgt en film som spiller mer på russisk politikk enn OL, og som har blitt en snakkis i sosiale medier. NSB sin film med miljø- og naturfokus er også godt likt, sier Gilpin.

Les mer:

XXL med Putin-stikk

500 personer over 15 år deltok i meningsmålingen. De har vurdert filmer fra Felleskjøpet, XXL, Audi, Telenor, NSB, One Call, Tine, Statoil, SAS og Grandiosa.

Annonsør

Liker bedre enn annen tv-reklame

Verken/eller

Liker dårligere enn annen tv-reklame

Felleskjøpet

54 %

38 %

9 %

XXL

46 %

40 %

14 %

NSB

45 %

49 %

7 %

Tine

33 %

51 %

16 %

Statoil

32 %

55 %

13 %

Audi

30 %

58 %

12 %

Telenor

27 %

39 %

34 %

SAS

20 %

68 %

12 %

One Call

19 %

50 %

31 %

Grandiosa

18 %

52 %

30 %